Bohemka jede do Německa ladit formu

Do začátku Gambrinus ligy zbývají necelé tři týdny. Všechna prvoligová mužstva se již koncetrují na zápasy, Bohemka se poprvé v přípravném utkání představí ve středu proti německému Chemnitz. Klokani tak zahájí soustředění v Německu, které má hodně napovědět o základní sestavě. "Budeme tam hrát tři zápasy. K utkání vždy nominujeme jen šestnáct fotbalistů, zbytek bude trénovat," říká sportovní manažer Zbyněk Busta. Autobus s třiceti fotbalisty Bohemians vyráží ve středu ráno. Se spoluhráči neodjede nadějný mladík Václav Laušman, který si na tréninku zlomil klíční kost. "Srazil se s brankářem Havránkem," doplnil Busta.

Bohemka jede do Německa ladit formu

Fotbalisté Bohemians dosud nabírali především fyzickou kondici. "Máme za sebou náročné soustředění a teď jsme se v Praze věnovali přechodové fázi, aby se kluci trochu vzpamatovali po té zátěži. Trénovali jsme v Ďolíčku přímo při opravách, takže to nebylo nic příjemného a jsem rád, že můžeme odjet do klidu a připravovat se na ligu," říká Busta. V Německu čekají na Klokany tři utkání - ve středu proti Chemnitz, páteční soupeř bude ještě potvrzen a v úterý bude soupeřem Bohemky Carl Zeiss Jena. Pak se tým vrátí do Prahy. "Trochu nám zkomplikoval situaci Most, se kterým jsem byli dohodnutí na pátek, ale Most odřekl i další přípravné zápasy kvůli zdravotnímu stavu hráčů. V jednání je Cottbus, uvidíme, jak to dopadne," vysvětlil Busta zatím neurčeného soupeře na páteční večer.

V Německu budou trenéři vybírat ze třiceti hráčů. "Laušman s námi nejede. Zdravotní problémy má i Turtenwald, stále se mu vracejí bolesti kolena. Jinak jsou všichni v pořádku," hlásí Zbyněk Busta, kterého magazín Hattrick v nejnovějším čísle zařadil mezi deset nejlepších trenérů uplynulé sezony. V Praze zůstává i talentovaný Morávek, který je věkem stále dorostenec a bude se připravovat se svými vrstevníky. "Nechceme nic uspěchat, je to kluk, který se stále může zlepšovat." Ve výběru už není ani mladý obránce Uchytil, který zamířil na hostování do Hradce Králové. "Stávající kádr už je s největší pravděpodobností konečný. Měli jsme zájem ještě o některé útočníky, ale kluby ani jednoho nepustily. Nechceme přivádět útočníka jen, abychom měli další kus. Chceme hráče, který bude splňovat naše fotbalové požadavky a který zároveň zapadne do kabiny," říká Busta. "Takže, nebudeme sem přivádět hráče za každou cenu. Věřím, že stávající kádr má na ligu. V útoku je Bálek, v přípravě vypadá velmi dobře i Bartek, roste Škoda, dále jsou tady Matúš a Kulvajt a mladíci. Z toho strach nemám," dodává Busta.

Po návratu ze soustředění čekají na Klokany ještě tři přípravné zápasy. S Varnsdorfem a ze Slavií budou hrát v Praze, ale v Ďolíčku se objeví až 5. srpna proti Baníku. "Stadion prochází velkou rekonstrukcí a kdybychom zde hráli přípravný zápas, tak bychom museli zastavit práce a vše zajistit. Nebylo by to bezpečné pro lidi a navíc potřebujeme každou hodinu, abychom to stihli do začátku ligy," říká Petr Svoboda, člen představenstva Bohemians 1905.

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ
18. 7. Chemnitz (soustředění Německo, hraje se v Pockaue od 18:30)
21. 7. Cottbus (Soustředění Německo, hraje se v Henningsdorf od 17:00)
24. 7. Carl Zeiss Jena (soustředění Německo, hraje se v Pockaue od 17:30)
25. 7. Slovan Varnsdorf (Praha od 12:00)
25. 7. SK Slavia Praha (Praha od 17:00)
28. 7. Aue (Aue - Německo) - generálka na ligu