Bohemka ulovila velkou rybu - Marka Nikla

Věrnost – to je charakteristické pro fotbalistu, kterého pro velký fotbal vychovala Bohemka. Pro fotbalistu, který své srdce rozdělil jen pro dva kluby – pro Bohemians a pro Norimberk. Jednatřicetiletý Marek Nikl se rozloučil se zelenobílým dresem před devíti lety, přesto na něj fanoušci Bohemians stále vzpomínají a právem ho považují za Klokana. I on se tak cítí. „Když se vrátím, tak do Bohemky. Zatím si nic jiného nedokážu představit,“ říkal obránce bundesligového Norimberku ještě před půl rokem pro magazín Klokan. Dnes je to již realita. Marek Nikl se stane opět hráčem Bohemians.

Bohemka ulovila velkou rybu - Marka Nikla

Fotbalová dvojčata – Nikl a Slezák

Marek Nikl se narodil v Nymburku, od svých osmi let už ale oblékal zelenobílý dres. Dodnes na něho vzpomínají trenéři mládež na Bohemians. „Byl to dříč a hrozně poctivý kluk,“ říká Petr Svoboda, dnešní šéf mládežnického fotbalu Bohemians. Bohemka si vychovala velký talent a jen na jeden rok ho při přechodu mezi dospělé pustila na hostování. Marek Nikl strávil rok ve Spartě Krč v roce 1994, poté se vrátil do Vršovic a vypracoval se ve vynikajícího hlavičkáře. „Nejvíce vzpomínám na pana Ledeckého, který mě vedl v dorostu,“ vybírá z plejády známých trenérů toho „nej“. Nikl v mnohém připomíná současného kapitána Bohemians Dalibora Slezáka. Spojuje je nejen holá hlava, bojovný styl a oddanost klubu. „S Daliborem a Jardou Blažkem jsem se vždy nejvíc přátelil, vždycky jsme spolu spali na zájezdech,“ vzpomíná Marek Nikl.

Marek Nikl odehrál v Bohemians téměř sto zápasů a v roce 1996 dotáhl Bohemku do první ligy. Pak se stal i jako defenzivní hráč střelcem týmu, když ve druholigové sezoně 1997/98 nastřílel 13 gólů. Právě střelecká produktivita, nevídaný výskok, vynikající odhad na míč a skvělé fyzické dispozice zaujaly pozorovatele ze zahraničních klubů, a tak se na konci roku 1998 udál na české poměry výjimečný přestup. Marek Nikl, hráč druhé ligy, přestoupil do bundesligového Norimberku. Šéfové německého klubu za něj tehdy zaplatili téměř dvacet miliónů korun. Pro Bohemku obrovské peníze, pro Marka Nikla veliká příležitost. „S Bohemkou jsem se hrozně nerad loučil, ale taková nabídka se prostě neodmítá. Z druhé ligy se často do německé Bundesligy nepřestupuje. V Bohemce byla perfektní parta, výborné trio trenérů Petržela, Borovička, Panenka, masér Vláďa Hric a samozřejmě skvělí fanoušci, kteří za námi stáli a jezdili, i když se nedařilo,“ říká Marek Nikl. Po čtrnácti letech v Bohemians se tedy vydal do Německa.

Nejlepší hlavičkář v historii klubu

Také Norimberku byl Marek Nikl věrný v dobrém i zlém. Patřil mezi veterány, v klubu odehrál téměř deset sezon. Červenočerným barvám zůstal věrný i po třech pádech do druhé ligy, vždy pomáhal návratu zpět. "Nejlepší hlavičkář v dějinách klubu," říkal o Niklovi jeho bývalý spoluhráč z Norimberku David Jarolím. O co nenápadnějším dojmem působí na veřejnosti, tím je nesmlouvavý stoper a skvělý hlavičkář platnější pro mužstvo.

Příchod do Německa se mu povedl. "Na tréninku se hned ukázal. Pár lidí pokopal a oni ho vzali," vykládal útočník Pavel Kuka, jenž v roce 1998 v Norimberku působil a nyní se jako zaměstnanec manažerské firmy Pavla Pasky podílel na Markově přestupu do Bohemians. "Bez taťky Pavla bychom to na začátku v Norimberku měli o mnoho těžší," uznává Nikl. Nikl se v neznámém prostředí postupně zabydlel. "Za měsíc po Pavlově odchodu jsem se jazyk naučil líp než za půl roku s ním. Pořád jsem na něj spoléhal," tvrdí. Asi mu pomohlo kouzlo. Hned po příchodu do města nedaleko hranic s Českem zašel na místní náměstí, kde zatočil s malým zlatým kruhem. Pověst říká: Kdo to udělá při první návštěvě Norimberku, bude mít štěstí. "A já ho mám!" neskrýval.

Kdy přijede s chopperem do Ďolíčku?

Vzorný otec pečuje o rodinu a také o svoji další lásku – motorky. "První věc, kterou jsem si v Německu koupil, byla motorka," září. Už méně nadšená je paní Petra. Manžel už ji nejednou lákal, aby s ním vyrazila na výlet po Čechách, jenže ona odmítla: "Nechci se zabít." Proto byla z putování pouze dvoudenní vyjížďka s kamarádem. Se svým nablýskaným chopprem vyráží Marek na většinu tréninků, v blízké budoucnosti možná už bude parkovat i v Ďolíčku.

Jednatřicetiletý Marek Nikl na klub svého mládí nezapomněl. Při záchraně Bohemians vstoupil do Družstva fanoušků Bohemians společně s manželkou. Marka Nikla naleznete pod „družstevním“ číslem 1200. Ještě před půl rokem prohlašoval: "Prodloužil jsem v Norimberku smlouvu do roku 2008. Potom se uvidí. Ale nejspíš se vrátím domů, do Bohemky. Zatím si nic jiného než Bohemku nedokážu představi. A to už bude třeba v první lize.“ Chod dějin ale nabral rychlé obrátky. Bohemka senzačně postoupila a Marek svůj návrat o rok urychlil. Bohemka ho znovu vítá!