Do Ďolíčku na Ligu mistrů

Čeká nás zápas snů. Vršovické derby se Slavií okořeněné návratem Marka Nikla bude bezesporu největším magnetem celého klokaního podzimu. Vždyť do vyprodaného Ďolíčku zavítá účastník Ligy mistrů s brankářským čarodějem Vaniakem, rozesmátým štístkem Vláďou Šmicrem a reprezentačním snajprem Standou Vlčkem. Koho by to přitom ještě před rokem napadlo. Přesně před 365 dni jsme doma po Sňozíkově kiksu potupně prohráli s Čáslaví a začali mít vážné obavy ze sestupu z druhé ligy. Teď je naštěstí všechno jinak a my si můžeme po čtyřech letech zase naplno užít neopakovatelné atmosféry derby. Bohemka do toho!

Do Ďolíčku na Ligu mistrů

Představovat podrobněji našeho vršovického souseda by bylo nošením dříví do lesa. Spolu se Spartou je jedním ze dvou nejstarších a také nejúspěšnějších českých týmů. Tedy přesněji, tím druhým neúspěšnějším. Vždyť v samostatné české lize mají sešívaní druhé místo málem předplacené, z patnácti sezón se pouze třikrát umístili jinak. Z toho však pouze jednou lépe – na titul ze sezony 1995/96 v Edenu dodnes vzpomínají. Ještě většího úspěchu však dosáhla Slavie před třemi týdny. Po nervy drásajícím souboji s favorizovaným Ajaxem Amsterdam postoupila poprvé do elitní Ligy mistrů a středeční vítězstvím nad Steauu Bukurešť ukázala, že ne náhodou.

Stejně úspěšně jako v kvalifikaci o milionářskou soutěž si sešívaní zatím počínají i v domácí soutěži. Až na bezbrankovou remízu z posledního zápasu s Baníkem Ostrava všechny ostatní zápasy zaslouženě vyhráli. Soupeře obvykle udolali atraktivní ofensivním stylem, který mužstvu ordinuje trenér Jarolím. Po počátečním trápení se rozstřílel Standa Vlček, záloha šlape jak promazané hodinky a obrana zatím dovolila soupeřům vstřelit pouhé 3 góly. Mužstvo je především znamenitě složené, prověřenou kostru z ostřílených borců a nadějných mladíků v létě skvěle doplnilo několik posil. Takový nákup se podaří snad jednou za sto let.  Za neznámé či zdánlivě vysloužilé hráče jako je Vaniak, Brabec, Dřížďal či Tavares zaplatila Slavie dohromady pár korun, teď by každého z nich mohla prodat za několikanásobek této částky. Týmu v kabině, a když zdraví dovolí tak i na hřišti, zjevně prospívá přítomnost vždy dobře naladěného Vládi Šmicera. Ve středu se Steauu se navíc ve skvělém světle ukázala i další z posil – nám dobře známý Zdeněk Šenkeřík. Právě on bude v neděli, spolu se Standou Vlčkem (je neuvěřitelné kolik bývalých klokanů září v týmech našich konkurentů), patrně představovat největší nebezpečí pro naší branku.

Je jisté, že v neděli můžeme jen a jen překvapit. Naším hlavním cílem byla a stále je především záchrana, náš soupeř naopak oprávněně sní o titulu a možná i o postupu ze základní skupiny Ligy mistrů. Na druhou stranu i Slavie byla v souboji s Ajaxem považován za outsidera a nakonec svého soupeře hned dvakrát porazila. Při kolektivní výkonu na hranici sebeobětování, nezměrné podpoře fanoušků a potřebné dávce střeleckého štěstí se nám může povést něco podobného. Nikdo by se asi ani nezlobil, kdyby se nám podařilo zopakovat výsledek z posledního vzájemného ligového souboje na jaře 2003…

Bilance Bohemky se Slavií v české lize: 14 zápasů – 2 výhry, 3 remízy a 9 porážek

Poslední vzájemná ligová utkání:
podzim 2001 Bohemka - Slavia 1:0
jaro 2002 Slavia - Bohemka 2:2
podzim 2002 Slávia – Bohemka 4:1
jaro 2003 Bohemka – Slavia 1:1

Pravděpodobná sestava Slavie: Vaniak – Krajčík, Suchý, Šourek, Hubáček – Janda, Volešák, Tavares, Pudil – Vlček, Šenkeřík