Do Kladna pro tři body?

Přihořívá, přihořívá…V neděli nás na Kladně čeká další zápas o šest bodů. Ten minulý s Budějovicemi jsme bohužel nezvládli, máme tedy co napravovat. Nečeká nás přitom vůbec nic lehkého, vždyť vzájemný souboj Středočechů s Jihočechy skončil před měsícem výsledkem 5:1. Dva góly dal tehdy hostující „sparťan“ Jeslínek, který již stihl od začátku ligy nastřílet stejný počet branek jako celá Bohemka dohromady. Právě on stojí společně s dalším „sparťanem“ Kúdelou a „slávisty“ Gecovem s Dočkalem za dosavadními překvapivými výkony mužstva z města proslaveného spíše hokejem.

Do Kladna pro tři body?

SK Kladno je velmi zvláštní klub. Na rozdíl od řady rychlokvašek, jako byly Blšany či Drnovice, se může pochlubit velmi bohatou historií. Vždyť největší úspěchy v podobě dvou třetích míst se datují do sezony 1933/34 respektive 1946/47. Ve federální první lize působila tehdejší Poldovka až do roku 1970, na její zápasy chodilo v 60. letech běžně přes 10 000 diváků. Pak však přišel pozvolný pád až na úroveň divize. Návrat na výsluní začal na přelomu nového milénia, kdy Kladno postoupilo do třetí ligy. Po třech letech přišel postup o soutěž výše a po dalších třech letech se na Kladně začalo opět chodit na nejvyšší soutěž. Tedy chodit v uvozovkách, vždyť na malý stadionek o kapacitě 4000 míst dorazí běžně necelá dvoutisícovka diváků. Právě absence fanouškovského zázemí a skladba mužstva z převážně hostujících fotbalistů činí z Kladna tak trochu zvláštní klub.

Po devíti odehraných kolech zatím Středočeši svými výsledky i výkony vyvracejí předsezonní prognózy odborníků, kteří jim věštili jasný sestup. Zatím jim patří solidní 11. pozice se dvěma body náskoku na 13. Bohemku. Mužstvu se daří především ve hře dopředu, jen Slavie s Ostravou dala zatím více branek. Na druhou stranu kladenští hodně inkasují, více gólů dostaly opět jen dva týmy – Most a Žižkov. Do mužstva se především podařilo výborně zabudovat všechny výše zmiňované mladé fotbalisty, kteří vesměs dorazili těsně před začátek soutěže. Velmi slušné výkony ve středu pole pak odevzdává bývalý klokan Ondřej Szabo.

S Kladnem jsme se střetli v novodobé historii zatím pouze třikrát. Všechny zápasy se odehrály ve druhé lize. Bilance je zatím zcela vyrovnaná. Nezbývá než věřit, že po neděli se vylepší v náš prospěch.

Poslední vzájemná utkání:

podzim 2003 Kladno – Bohemians 3:2

jaro 2004 Bohemians – Kladno 0:0

podzim 2004 Bohemians – Kladno 2:1

Pravděpodobná sestava SK Kladno:

Pavlík – Bartoš, Farbák, Killar, Čáp – Dočkal, Kúdela, Szabo, Gecov – Zachariáš, Jeslínek