Jihlava: pravý sníh, umělá tráva

Los nejvyšší soutěže zavedl A dorost Bohemians 1905 v posledním podzimním kole do Jihlavy. Utkání s místním FC Vysočina se hrálo v sobotu 10. listopadu a předpověď počasí byla tentokrát přesná. Už po pár kilometrech bylo při pohledu z okna autobusu na zasněženou krajinu jasné, že se mužstva střetnou na umělé trávě. Sníh se  potom sypal se střídavou intenzitou na hráče i v průběhu celého utkání. Oba týmy potřebovaly poslední podzimní body jako sůl. Jihlavským by pomohly k odpoutání z předposlední příčky, naše mladíky by plný bodový zisk posunul  z desátého místa do středu tabulky a zajistil jim tak klidný zimní spánek. Význam střetnutí byl patrný také z pohledu na sestavu domácích, ve které se objevili čtyři hráči dospělých týmu: Rabušic, Šamánek, Žejdlík a Hušbauer. Na naší straně se musel trenér Hradecký spolehnout na obvyklou sestavu z posledních kol a střídačka, které vládne, zela prázdnotou. Zranění a nemoci na ní na konci náročné sezóny zanechaly pouhé čtyři hráče včetně náhradního brankáře Petra Mecery.

Jihlava: pravý sníh, umělá tráva

Obě mužstva vstoupila do utkání opatrně, jihlavští hráči si ale postupně začali uvědomovat, že více aktivity se obvykle očekává od domácích. Vytvořili tlak, který jim ovšem nepřinesl žádnou nebezpečnější situaci. Mladí klokani rozbíjeli aktivní defenzívou prakticky všechny akce ještě před hranicí svého pokutového území a bylo jasné, že prohraje ten, kdo udělá více chyb. První se dopustili domácí v 27. minutě. Honza Morávek vystihl rozehrávku jednoho z jihlavských stoperů, posunul míč do levé strany na dobře rozběhnutého Lukáše Paluku a jeho přesný i razantní centr nasměroval do sítě Pavel Dufek. Po obdržené brance tlak domácích ještě zesílil, ale klokani pracovali v defenzívě nadále bez vážnějších chyb. Připustili pouze jednu nebezpečnější střelu po průchodu domácích středem pole, ale Hušbauer minul. Naopak, nejisté počínání domácích obránců pokračovalo a v 35. minutě skončila jejich přihrávka opět na kopačce Honzy Morávka, který vysunul kolmo Martina Fadrného a ten vstřelil druhou branku. Mladí klokani udrželi příznivé skóre do přestávky a do šaten určite odcházeli spokojenější než domácí hráči.

V druhém poločase se mohli soustředit na přesnou obranou činnost a čekat na případnou breakovou situaci. Ta se sice nekonala, ovšem záměry v obraně se jim podařilo splnit beze zbytku a po většinu druhé části hry nepustili soupeře do vážnější šance. V 81. minutě mužstvo podržel Tomáš Židlický, když s námahou vyrazil další, tentokrát přesnou střelu Hušbauera na roh a poradil si i se závarem po jeho rozehrání. Tomáš tak poslední zápas podzimu dohrál s nulou a klokani si odvezli z Vysočiny tři body. Zimní přestávku stráví na sedmém místě a od sestupových příček, na kterých zůstala Jihlava a Hradec Králové, je dělí osm bodů. Podzimním mistrem se stala Sigma Olomouc. Klukům patří za polovinu sezóny dík, po nevydařeném začátku se prali s psychikou, občas jim chybělo i sportovní štěstí a tým postihly také ztráty způsobené zdravotními problémy, takže určitě nebudou spát na vavřínech, ale jejich pozice před jarní částí není zneklidňující.

Jihlava – Bohemians 1905 0:2 (0:2)
Branky:
27. Dufek, 35. Fadrný.

Sestava Bohemians 1905: Židlický - Engelmann, Ptáček, Baubín, Busta (K), Paluka, Gröbl, Morávek, Jakobovský, Dufek (Pivarník), Fadrný.

převzato z http://www.kenguru.cz