Bohemka zahájila přípravu

V mnoha domácnostech ještě neopadlo veselí po příchodu roku 2008, ale pro fotbalisty Bohemians 1905 už začal nový pracovní rok. Krátce po deváté hodině se Klokani sešli v kabině, aby společně zahájili přípravu na velmi důležité jaro. Trenérům se hlásilo 29 hráčů, kteří společně absolvovali první trénink na umělé trávě na Vyšehradě. Ve čtvrtek a v pátek pak na hráče čekají fyzické testy na FTVS.

Bohemka zahájila přípravu

V kabině Bohemians došlo přes zimu k několika změnám. Z hostování z druholigové Krče se vrátil záložník Jiří Vágner, z Horních Měcholup se vrátil útočník Eduard Formáček a zapojili se do přípravy. Na hostování přichází Vlastimil Karal z Hradce Králové. „Získali jsme ho zatím na půl roku. Jde o defenzivního hráče, který může hrát v záloze i v obraně,“ popisuje roli jednoho z nových hráčů sportovní manažer Zbyněk Busta. V kabině si také našel své místo nový člen brankářského týmu Lukáš Zich. „Jedná se o mladého, vysokého gólmana, který je hráčem Sparty a v Bohemce bude hostovat. Na podzim chytal velmi dobře v Čáslavi a v Bohemce rozšíří konkurenci na brankářském postu,“ dodává Zbyněk Busta. Do Čáslavi naopak odchází brankář Jiří Havránek. „Zich má zatím povolení připravovat se s Bohemkou, ještě se budou řešit podmínky jeho působení v Bohemce,“ říká ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Další příchody jsou plánovány ještě v období ledna. „Ligové kádry se teprve teď začínají formovat a hlavní pohyb hráčů teprve přijde. Rádi bychom kádr ještě posílili. Dosud jsme se věnovali zvýšení konkurence na postech, kde jsme to považovali za nutné,“ říká Lukáš Přibyl.

Ani kolonka odchodů nezůstane prázdná. Ve finální fázi jsou jednání o ukončení hostování Lukáše Matůše, který se vrátí do svého rodného kraje a na jaře bude zřejmě působit ve Slovácku. „Lukáš Matůš byl v Bohemce na hostování. Odvedl tady dobré služby, ale projevil zájem vrátit se domů a Bohemka mu vyhověla,“ řekl Přibyl. Na hostování z Bohemky naopak putuje několik mladých hráčů. Obránce Petr Pecinovský odchází do Čáslavi, Jan Sirový pokračuje na hostování v Loko Vltavín, útočník Václav Laušman bude působit ve Vlašimi. „Chceme, aby naši mladí měli možnost hrát vyšší soutěž a prokázali připravenost na dospělý fotbal,“ zdůvodňuje nové angažmá mladých talentů Zbyněk Busta. Na odchodu jsou i dva zkušení hráči, kteří se na podzim příliš neprosadili - Jiří Rychlík a Vít Turtenwald.

Po testech na FTVS čeká na mužstvo zajímavý turnaj v Sazka Areně. „Je to příjemné zpestření přípravy. V loňském roce jsme turnaj absolvovali po soustředění, letos ho máme před soustředěním. Hala je vždycky loterie, uvidíme, jak to letos dopadne,“ prohlašuje Busta. V sobotu začíná Bohemka svůj program v 15 hodin zápasem se Spartou. Ve skupině ji čekají ještě Teplice a Rožumberok. V neděli je na programu boj o umístění. Fanoušci Bohemians budou znovu v převaze a určitě zaplní více než jen vyčleněné sektory 108 a 109.

Po halovém turnaji se Klokani vydají na týdenní soustředění do Jizerských hor, kde bude hlavním cílem nabrat fyzickou kondici na krátké a rychlé jaro. „Letošní zimní příprava je velmi krátká, takže vše musí být hodně nahuštěné. Kromě fyzického soustředění se chystáme i na herní, které zatím dolaďujeme,“ popisuje plán přípravy sportovní manažer Zbyněk Busta. V jednání je soustředění v Portugalsku, které by se mělo konat v posledním lednovém týdnu. Mezitím bude Bohemka startovat na Tipsport cupu i na Dragoun cupu, takže fanoušci budou mít dostatek příležitostí monitorovat formu zelenobílých bojovníků. Do jarní části Gambrinus ligy Bohemka vstoupí 17. února v Olomouci.