Tým se vrátil z Portugalska bez dresů

„Kde jsou tašky?,“ zhrozil se při příletu z Portugalska masér Vláďa Hric. Celý tým se vrátil ze soustředění z Portugalska v kompletním složení, ale část bagáže zůstala na Pyrenejském poloostrově. „Zůstaly tam dresy a ještě nějaké vybavení,“ hlásil Vláďa Hric letištnímu personálu. „Nebojte, vše dorazí se zpožděním, ztratilo se to v Portugalsku,“ uklidňoval výpravu zaměstnanec letecké společnosti. To byla asi největší komplikace za celý pobyt v Portugalském letovisku Albufeira. Po týdnu se vrátil tým zpět do Prahy a na ligu se bude připravovat doma. Nejbližší přípravný zápas sehrají Klokani v sobotu proti Sokolovu v Nymburce od 11:30.

Tým se vrátil z Portugalska bez dresů

Bohemka poprvé po dlouhých letech odletěla na zahraniční soustředění, kde se tým připravoval na přírodní trávě. Naposledy něco podobného hráči zažili při angažmá trenéra Petržely, když Bohemka jezdila na soustředění do Francie. „Pro mužstvo je to vždy impuls, když nastane v přípravě nějaká změna. I když letošní zimní příprava je relativně krátká, tento přechod zvedne vždy chuť do tréninku a přinese určitě i nové prvky,“ pochvaloval si volbu trenér Zbyněk Busta. Zázemí hotelu Alfamar na jihu Portugalska si už vyzkoušelo mnoho fotbalových klubů, nejvíce z Německa a Ruska. „Hotelový personál přesně věděl, co fotbalový tým potřebuje. Měli jsme k dispozici výbornou stravu i velmi dobrou regeneraci. Navíc vyšlo počasí,“ dodal Busta.

Jasná obloha a přes dvacet stupňů Celsia – to byla idyla jižního Portugalska, kterou by turistům mohlo kazit jen studené moře se šestnácti stupni. „I tak si ho někteří dobrovolníci vyzkoušeli,“ usmívá se kouč. Na pláž se dostali všichni, ale v pracovní době. V jemném písku probíhal ranní trénink před snídaní. „Běhání v písku prospívá kloubům, je to pohádka oproti běhání na tvrdém povrchu.

Na ranní protažení to bylo ideální,“ popisuje Busta první fázi, která začínala při východu slunce.
Všechny potřebné povrchy měla Bohemka v těsné blízkosti hotelu Alfamar. Pláž byla přímo u hotelu, stejně jako tři travnatá hřiště. „Trénink na přírodní trávě je nenahraditelný a proto většina týmů volí zahraniční soustředění. I nadále chceme teď v Česku trénovat co nejvíce na přírodní trávě, abychom byli dobře připraveni. Budeme jezdit do Nymburku, kde je dostatek ploch,“ popisuje další plány Zbyněk Busta.

Klokani sehráli v Portugalsku tři přípravná utkání. „Měli jsme za soupeře týmy ze třetí a druhé ligy. Tam vidím největší rezervu soustředění, chtěli jsme větší kvalitu, která v tu dobu v Portugalsku nebyla. To bychom chtěli příště zlepšit a už jsme se o tom s organizátory bavili,“ podotkl Busta. „I tak nás zápasy prověřili. Ukázali, jak na tom, kdo je. Velmi dobrou formu má David Bartek, který se vrátil do útoku a podává v něm nejlepší výkony. Už se ukázal dobře na Tipsport lize, v Portugalsku v tom pokračoval. V dobrém světle se ukázal i Vágner nebo Kotyza. Na stoperu je velká konkurence, stejně tak v brance máme vyrovnané duo,“ prošel sestavu trenér.

Vrásky na čele dělají trenérům jen zranění. „Škoda má natažený sval a druhou polovinu soustředění jen rehabilitoval, Karalovi se obnovilo zranění svalu. Jinak ale vše v pořádku a pobyt u moře v teple mnohým prospěl,“ řekl Busta. V dalších dnech přijde kádr ještě o dva fotbalisty. Morávek a Ivan Hašek vyrážejí s mládežnickými reprezentacemi na soustředění. Ještě předtím ale Bohemku čeká příprava proti Sokolovou. V sobotu nastoupí Klokani od 11:30 na přírodní trávě v Nymburce.