Rádio Bohemka slaví narozeniny

Ve středu 19. března jsou tomu přesně dva roky, kdy poprvé začalo vysílat Rádio Bohemka. 19. března 2006 se poprvé reportéři Rádia Bohemka ozvali do mikrofonů, aby fanouškům přiblížili přímý přenos ze zápasu s Jabloncem B. Od té doby jste mohli díky Rádiu Bohemka procestovat celou republiku v ČFL, ve druhé lize i v nejvyšší soutěži. Rádio Bohemka vám přineslo nejen přímé přenosy, ale také diskuzní pořady nebo sondu do duše našeho kapitána Dalibora Slezáka. Rádiu Bohemka a jeho tvůrcům blahopřejem k výročí a děkujeme!

Rádio Bohemka slaví narozeniny

Když se hrála třetí liga, bylo to s informacemi z jednotlivých zápasů dost složité. A tehdy se ve snaze zpřístupnit bohemácké veřejnosti víc žádaných informací zrodila myšlenka zřídit internetové rádio. U zrodu stáli Antonín Jelínek a Roman Enderst. A tak světlo světa spatřilo Rádio Bohemka, o jehož technické zázemí se postaral právě Roman. Přenosy z domácích utkání se v počátcích zajišťovaly díky bezdrátovému spojení mezi bytem Jelínkových a tribunou v Ďolíčku, role komentátorů se ujali Vláďa Liška, Jerremy a Jirka Balcar.

Přenos z každého zápasu zajišťuje vždycky tříčlenný tým – dva komentátoři a jeden muž jakožto technická podpora. „Z devětadevadesáti procent případů je to Roman, výjimečně, tak v jednom procentu, já,“ usmívá se Tonda. „Ohlasy na první vysílání Rádia Bohemka byly až nečekaný. Bez přehánění – velkej úspěch. Díky tomu se pak podařilo sehnat sponzora bezdrátového spojení, společnost Ha-vel. Vyjednal to pan Emil Kristek. A díky tomu už se můžou vysílat v Rádiu Bohemka i přenosy z utkání venku. Ty jsou ještě sledovanější než ty z domácích zápasů, což není žádný velký překvapení,“ popisuje spokojeně.

Ve II. lize odehráli Bohemians třicet utkání a u sedmadvaceti z nich byli i reportéři Rádia Bohemka, aby posluchačům zprostředkovali přímý přenos. Jen v Blšanech to nešlo, nebylo tam dostupné žádné připojení. A zápas Bohemky na Žižkově a taky ten slavný postupový v Holici s domácím HFK Olomouc vysílala televize, a tak si je bohemáčtí „rozhlasáci“ užívali dosyta jako fanoušci.

Na jaře 2007 posílil komentátorský tým Míra Fical a byl to právě on a Vláďa Liška, kteří mohli posluchače 5. srpna 2007 přivítat u historicky prvního přímého přenosu z 1. ligy. protože se jednalo o divácky velmi atraktivní zápas s Baníkem Ostrava, tým okolo Rádia Bohemka připravil další novinku - duální vysílání. Na jednom kanále si mohli posluchači zapnout komentář bohemácké dvojice, na druhém kanále běžel komentář fanoušků Baníku. Technicky toto vysílání podpořila společnost Volný a i díky tomu se podařilo zvládnout nečekaně vysoký počet posluchačů – dohromady přes 1500 zájemců. Stejně bylo odvysíláno i podzimní vršovického derby se Slavií.

Za dva roky existence Rádia Bohemka se za jeho mikrofonem při komentování zápasů vystřídalo i několik komentátorů, kteří dočasně vypomohli při absenci stálých komentátorů, všem jim patří obrovský díky za ochotu a čas strávený přípravou, jmenovitě Pavlovi, Sykinovi, Doublefishovi, Tondovi a Martinu Hudcovi. Stálý komentátorský tým naposledy posílil v závěru prvoligového podzimu Vašek Kubík a rozšířil tak počet odvážlivců, kteří jdou pravidelně se svou kůží na trh v živých přenosech, na čtyři.

Rádio Bohemka ale postupně rozšiřuje své služby. Kromě tradičních přímých přenosů nabízí i Dloubáky z Ďolíčku, což je živé vysílání pro fanoušky, kteří mohou klást dotazy lidem z vedení klubu nebo hráčům, kteří na ně ihned odpovídají. Rádio Bohemka během dvou let zaznamenalo velký vzestup a stalo se nedílnou součástí Virtuálního Ďolíčku. K tomu určitě přispělo i loňské vysílání DJ Sleziho, který si ke svým narozeninám zahrál nejoblíbenější písničky. Rádio Bohemka je tu už dva roky pro fanoušky Bohemky a snaží se plnit známé heslo: VŽDYCKY JSME S VÁMI!