Zbyněk Busta skončil u A-týmu Bohemians

Trenér Zbyněk Busta po vzájemné dohodě s vedením klubu skončil od ligového A-týmu Bohemians 1905. Od mužstva tak odchází trenér, který přivedl Bohemku ze třetí ligy až do nejvyšší soutěže během dvou let. Vedením A-týmu byl pověřen současný asistent Michal Zach. „Zbyněk Busta odvedl nejen u A-týmu obrovský kus práce, za který mu patří velký dík celé Bohemky. Vzájemná dohoda současnou spolupráci ukončila, věříme, že se k ní někdy v budoucnu opět vrátíme,“ řekl Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Klokani jsou na posledním místě v nejvyšší soutěži, na záchranu v lize ztrácejí pouhé dva body.

Zbyněk Busta skončil u A-týmu Bohemians

Zbyněk Busta působil u A-týmu jako trenér i jako sportovní ředitel. Kompetence sportovního ředitele se v tuto chvíli přesouvají na ředitele Bohemians 1905 Lukáše Přibyla. „Zbyněk Busta odvedl velký kus práce a do poslední chvíle jsme stáli o jeho služby. Minulý týden jsme vedli určitá jednání, která nyní vyústila v tento výsledek,“ doplnil Přibyl. „Nebyly výsledky, i když hra se oproti podzimu zlepšila. Zvyšoval se tlak, který neprospíval mužstvu. Pokud to pomůže Bohemce k záchraně, budu moc rád,“ řekl Zbyněk Busta.

Zbyněk Busta nastoupil k týmu v červnu roku 2005. Byl prvním trenérem, který se mužstva ujal po znovuzrození klubu. Během čtrnácti dnů musel postavit zcela nový tým, se kterým skončil v ČFL na 4. místě, přesto Bohemka postoupila, když získala druholigovou licenci od Xaverova. Ve druhé lize se Bohemka zdržela jen jednu sezonu. Jako nováček dokázala nečekaně postoupit do nejvyšší soutěže. Zbyněk Busta už při postupu zvažoval, zda bude pokračovat ve funkci. „Bude to očistec a boj o holé přežití,“ řekl před sezonou, když se rozhodl, že bude pokračovat u A-týmu. Vsadil především na odchovance, který je v kádru patnáct. S mladými talenty a zkušenými ligisty dokázal porazit Slavii a připsat si celkem tři vítězství. Na jaře tým zatím ani jednou nevyhrál, přestože zlepšil herní projev, ale ztratil několik utkání v závěru. „Každý neúspěch má dopad na psychiku týmu i trenéra. Chápu i fanoušky, kteří jsou nespokojeni s postavením v tabulce. Přeji si, aby se Bohemka zachránila a moc ji fandím,“ říká Zbyněk Busta.

Vedením A-týmu byl pověřen Michal Zach, který do Bohemians přišel na podzim 2007 a zároveň působí jako asistent trenéra u jednadvacítky. „Věříme nastolenému systému a proto jsme dlouho drželi nastoupenou cestu a chceme v ní pokračovat. V současné době by nikdo nový neměl čas poznat mužstvo, proto byli vedením pověřeni asistenti. Bohemka se nevzdává a bojuje o záchranu. S tímto vzkazem jdeme i do nejbližšího zápasu s Mostem, kde spoléháme na podporu fanoušků a věříme, že trenéři mužstvo dobře připraví,“ dodal Lukáš Přibyl.