Bohemka triumfovala v Nové Včelnici

Bohemka je turnajové mužstvo! Potvrdila to i v Nové Včelnici, kde vyhrála 45. ročník prestižného letního turnaje. Klokani ve finále porazili prvoligový Liberec, který nastoupil v silné sestavě, 2:1 a radovali se při závěrečném ceremoniálu. Spolu s nimi v hledišti tleskalo i dalších 300 fanoušků Bohemians a stovky místních fotbalových nadšenců. V semifinále Klokani uhráli bezbrankovou remízu 0:0 se slovenským mistrem Artmédií Bratislava, proto došlo na pokutové kopy. V osmi sériích byli střelci úspěšní, až v deváté minul Jan Moravec a Artmedia vyhrála penaltový rozstřel. Slovenští hosté ale museli odjet z turnaje dříve, takže nakonec hráli o 3. místo a Bohemka postoupila do finále. Klokani si z Nové Včelnice kromě dobrého pocitu z vítězství odvezli i ceny za vítězství - kýbl borůvek, košík hub a pětilitrovku rumu.

Bohemka triumfovala v Nové Včelnici

SEMIFINÁLE
Utkání začalo s hodinovým zpožděním, protože na brněnské dálnici havaroval kamion, zablokoval dálnici a všechny přilehlé sjezdy na Vysočině byly přeplněné automobily. Kvůli tomu se zdrželo spoustu fanoušků Bohemky i autobus s fotbalisty Artmedie. "My jsme měli od rána informace, jak situace na dálnici vypadá, takže jsme se vydali jinou trasou," hlásil Pavol Švantner, asistent trenéra a vedoucí týmu. Bohemka dorazila včas, ale na soupeře musela čekat až do dvou hodin. Klokani z počátku zápasu byli lepším týmem a svého soupeře v prvním poločase přehrávali. Velké množství šancí však většinou končilo na brankáři Artmedie nebo na tyčích. Zejména dvě šance Vladimíra Bálka volaly po gólu.

Druhý poločas už byl vyrovnanější a zápasu vládli oba brankáři. Jiří Havránek několika skvělými zákroky podržel Bohemku a přispěl k bezbrankové remíze. Největší starosti obraně zelenobílých dělal Zbyněk Pospěch, který společně s Urbánkem a Dosoudilem reprezentovali českou kolonii v dresu Artmedie.

Při penaltovém rozstřelu si v osmi sériích brankáři ani jednou nesáhli na míč. Střelci byli bezchybní. Po neproměněné penaltě s Hradcem si vrátil sebevědomí Ivan Hašek, s přehledem se trefili i další, přestože nekopal specialista Radek Sňozík, který byl v tomto zápase jen na lavičce. Až v deváté sérii minul tyče Jan Moravec a ukončil tak střelecké představení obou mužstev.

Bohemians 1905 – Artmedia Bratislava 0:0. 8:9 na penalty
Za Bohemians proměnili: Škoda, Karal, Kocourek, I. Hašek, Pávek, Marek, Bálek, Rychlík
Nedal: Moravec
Sestava Bohemians 1905: Havránek – Marek, Pávek, Nikl, Rychlík – Kotyza (60. Moravec), I.Hašek, Adam (Karal), Kunášek (Kocourek) – Bálek, Škoda.

FINÁLE
Hosté ze Slovenska vzhledem k časovému posunu programu turnaje museli odjet dříve, takže pořadatelé je nakonec zařadili k boji o 3. místo. Semifinále mezi Bohemkou a Artmedií bylo vyrovnané, postoupit si zasloužily oba týmy, časové komplikace Slováků nakonec do finále posunuly Bohemku. Ve druhém semifinále Liberec porazil České Budějovice 2:1 a nastoupil proti Klokanům ve finále turnaje. Od začátku se hrál velmi dobrý fotbal, Bohemka dle pořadatelů předváděla na turnaji nejlepší podívanou a potvrzovala to i ve finále.

Ovšem úvodní branku vstřelil Kerič, který si naběhl na malé vápno a zblízka nedal Sňozíkovi šanci. Ještě do poločasu však vyrovnal Polodna. Dlouhý centr ho našel na penaltě a obloučkem přehodil Zlámala. Nerozhodné skóre zlomil až deset minut před koncem Lukáš Adam. Slezák se probil k vápnu posunul doprava na volného Adama, který umístil míč k tyči. Radost z vítězství kazilo jen zranění Ladislava Květoně, který si vymkl kotník a konec zápasu sledoval z lavičky.

Bohemians 1905 - Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Branky: 35. Polodna, 70. Adam - 25. Kerič
Rozhodčí Jílek
Sestava Bohemians 1905: Sňozík - Květoň (60. Rychlík), Pávek (41. Brhlík), Karal, Růžička - Moravec, Adam (75. I.Hašek), Slezák, Kocourek - Polodna, Bartek.
Sestava FC Slovan Liberec: Zlámal - Radzinevičius, Rad. Dejmek, Košťál, Vulin - Kerič, Dort, Gecov, Frejlach, Dočkal - Blažek