Pockau - herní kemp Bohemky

Městečko Pockau nedaleko českých hranic se na týden stalo domovem fotbalistů Bohemians 1905. V klidném údolí u místní říčky velikosti Botiče z hotelu vyráží každý den za herní průpravou. „Hřiště máme pět minut od hotelu pěšky, takže všechno je v dosahu. Zápasy jsme chtěli hrát na našem hřišti v Pockau, což se splnilo a soupeři sem za námi jezdí, takže nemusíme cestovat,“ pochvaluje si trenér Pavel Hoftych. Jeho tým má za sebou dva přípravné zápasy, oba skončily remízou. První jsme měli vyhrát, soupeř byl sice důrazný, ale ne tak herně kvalitní. Druhé utkání už bylo herní kvalitou obou soupeřů velmi dobré a Lipsko představovalo špičkový celek naší druhé ligy,“ ohodnotil dosavadní soupeře na soustředění kouč.

Pockau - herní kemp Bohemky

Poklidné městečko Pockau si zvyká na oživení při fotbalových zápasech. Místní tým hraje osmou německou ligu, ale fotbalový areál má skvělý. Jedno hřiště s přírodní trávou, jedno hřiště s umělou, velké kabiny, stánky s občerstvením. Prostě vše, co k fotbalu patří. Na utkání s Lipskem se přišlo podívat 170 diváků. Dorazili němečtí fanoušci Bohemky z Lipska. Jejich srdce si Bohemka získala při znovuzrození v roce 2005. Celkem do Pockau přijelo přibližně dvacet fanoušků zelenobílých, kteří viděli zajímavou podívanou. Vše i pod důsledným dohledem policie, která se na zápas důkladně připravila několik aut okupovalo protější svah, aby předešlo incidentům, které provázely nedělní zápas Bohemky s Zwickau, kdy na hřiště vběhl nahý exhibicionista a problémoví fanoušci soupeře spolu s fanoušky Drážďan provokovali místní policisty.

Tentokrát do utkání nezasáhli fanoušci, ale průtrž mračen, která už přerušila nejeden zápas v letošní letní přípravě. Teď ovšem hráči přežili bez úhony a diváci se museli schovat pod střechu. Po desetiminutovém lijáku se opět rozjasnilo a utkání se mohlo dohrát. Hustý déšť ale uťal tlak Bohemians a soupeř toho využil ke srovnání. I tak si ale Klokani z utkání odnášeli především pozitivní dojmy.

Příprava Bohemians zatím probíhá podle plánu, což je při známých potížích ostatních českých klubů a nevyzpytatelném počasí v tomto regionu dobrá zpráva. „Podmínky pro přípravu máme velmi dobré,“ říká kouč Bohemians. Také pro hráče je uděláno maximum. K dispozici jim jsou po každém dni dva maséři, kteří „operují“ v regenerační lince hotelu. K dispozici je i sauna. „Nedaleko je navíc velké centrum s bazény a vířivkami. Tam se chystáme autobusem ve čtvrtek, kdy bude po utkání takový volnější režim. Dosud jsme trénovali každý den dvakrát, i před zápasem jsme měli ostrý trénink, takže jedno odpoledne teď trochu vypneme. Aby hráči ze sebe mohli vydat maximum, tak je potřeba i kvalitní odpočinek,“ dodává Hoftych.

Tým zatím postihla jen drobná zranění. Polodnu tahá úpon na noze, Květoň ještě laboruje si výronem kotníku. „Znovu mi to oteklo, ale snad to bude brzy dobré,“ říká Ladislav Květoň, který se díky kvalitním výkonům v rezervě prosadil do A-týmu. Polodna bude odpočívat dva dny, pak by se měl znovu zapojit do přípravy.

Trenérovi už se rýsují základní posty sestavy. Však už také na Bohemku čeká jen sobotní turnaj v Auerbachu a středeční generálka se Žižkovem. „Vidím, že se tým postupně zvedá. Z počátku byla i hra na tréninku hodně kostrbatá. Hráči toho hodně naběhali, ale nemělo to ten efekt. Je tu tým, který se bude prát o čelo druhé ligy, ale takových mužstev tam bude letos dalších šest,“ říká Hoftych.

Úvahy o startu druhé ligy a myšlenky na první zápas v Ústí už sem tam proskočí u jednotlivých stolů i při diskusích hráčů. V Pockau vládne dobrá nálada, u večeře je slyšet hlasitý smích i uvolněná atmosféra. „Fotbalem se musí bavit především fanoušci. A když se jim to bude líbit, znamená to, že to baví i kluky,“ říká trenér.