Václav Kadlec odešel z Bohemky

Šestnáctiletý Václav Kadlec přestoupil z Bohemians 1905 do Sparty. V pátek večer se na tom dohodly oba kluby. Kadlec od svých fotbalových začátků hrál v Bohemians, poslední půlrok nastupoval za starší dorost. Vzhledem k novým předpisům FIFA a po rozhovorech s manažerem Pavlem Paskou a rodiči hráče Bohemce hrozilo reálné nebezpečí, že hráč odejde do zahraničí jen za symbolické odstupné. Proto se vršovický klub rozhodl talentovaného útočníka prodat. „Dohodli jsme se na přijatelných podmínkách pro všechny strany. Pokud hráč rozvine talent, bude to pro Bohemku znamenat velký finanční přínos v příštích letech. Pokud ne, tak Bohemka v současné době získala částku jako za nadprůměrného ligového hráče. Tento přestup byl pro Bohemku nejvhodnější možnou variantou, nechtěli jsme dopadnout jako jiné kluby,“ poznamenal Přibyl. V minulých týdnech odešli do zahraniční šestnáctiletí Jirásek ze Sparty a Kysela z Plzně. Kluby za ně dostali jen symbolické odstupné.

Hráči byla před rokem a půl nabídnuta smlouva ihned poté, co dovršil patnáct let, což je přesně podle řádů ČMFS. Hráč ani manažer smlouvu nepodepsali, přesto byla zaregistrována na svazu, čímž hráč nemohl přestoupit do žádného jiného českého klubu. „To jsou běžné postupy, které chrání kluby proti „krádežím“ na domácím trhu, ale nejsou obranou proti „krádežím“ do zahraničí,“ vysvětluje Přibyl. Dle nových předpisů FIFA, které platí od letošního léta, mohou hráči do zahraničí odejít po dovršení šestnáctého roku pouze za výchovné. Dříve platilo, že hráč do osmnácti let mohl odejít do zahraničí, jen když jeho rodiče získali v dané zemi trvalý pobyt a zaměstnání, což bylo složité. „Teď toto pravidlo padlo, takže je velmi snadné odlákat hráče do zahraničí. Odstupné dostanou všichni, kromě klubu, který ho vychoval,“ říká ředitel Bohemians 1905.

Poslední případy, kdy Sparta přišla o šestnáctiletého Jiráska a Plzeň o šestnáctiletého Kyselu (oba odešli do Interu Milán za zlomek jejich současné ceny), jsou příkladem, jak kluby mohou přijít o hráče i o peníze. „Vzhledem k jednání manažera, hráče i rodičů jsme vyhodnotili, že nesmíme riskovat, protože reálně hrozil odchod do zahraničí. Následně jsme začali jednání se Spartou. Jednání proběhla korektně a v tuto chvíli lze říci, že pro Bohemku je to v dané situaci nejvhodnější řešení. Bohemka dostane základní částku za přestup, poté za výkonnostní cíle hráče a následně i peníze z dalšího přestupu,“ dodává Přibyl.

„Bohemka udělala administrativně vše pro jeho udržení Kadlece v Bohemce a předešli jsme tomu, co potkalo jiné kluby. Pokud není součinnost hráče, rodičů a manažera, je v této věkové kategorii nemožné hráče udržet. Hráč s charakterem například Honzy Morávka se nerodí každý den a na tomto příkladě lze i demonstrovat, jak příkladně funguje spolupráce s manažerem a rodiči,“ řekl Přibyl. „Zatímco Honza Morávek už něco dokázal a má za sebou již kvalitní výkony, Venca Kadlec má celý fotbalový příběh zatím před sebou. Může zúročit svůj talent, ale také nemusí.“