V neděli v pět hodin na Baník Sokolov

Kdeže loňské sněhy jsou, po úvodních třech prvoligových kolech jsme měli na kontě pouhopouhé dva body a nula vstřelených gólů. Teď máme plný počet bodů a branek už jsem dali tolik, co loni za celých deset kol. V tuto chvíli již musíme chtě, nechtě přijmout roli, do které nás většina soupeřů pasuje. Jsme favorité na postup a tuto pozici budeme ve zbytku soutěže tvrdě hájit. První zkouškou ohněm bude nedělní zápas s Baníkem Sokolov. Mužstvem, které nás při našem předloňském jarním tažení druhou ligou dokázalo jako jediné v Ďolíčku porazit. Hodně mu k tomu tehdy určitě pomohl trenér Martin Pulpit. Ten už v Sokolově sice dávno není, ale Baník je stále velmi ambiciózním a nepříjemným mužstvem.

V neděli v pět hodin na Baník Sokolov

Fotbal se v Sokolově hrál již dlouho před druhou světovou válkou, kdy zde působily pouze německé kluby. Tehdy se město jmenovalo Falknov, jehož oddíly DSK Falknov a Falkenauer FK hrály německé župní soutěže. Dnešní název Baník Sokolov vznikl v roce 1953, o čtyři roky později se klub dostal až do divize. Do roku 1968 se na Baníku střídavě hrála divize nebo oblastní přebor, pak klub postoupil dokonce do třetí ligy, kde se však ohřál jedinou sezonu. V dalších letech se v Sokolově tyto tři soutěže průběžně střídaly. Po revoluci a změně režimu nastal další pád do hlubin, konkrétně až do I. A třídy, ze které se Baník vyhrabal mezi krajskou elitu až v roce 2003. O tři roky později se pak začala psát nejzářivější kapitola v historii klubu. Občanského sdružení FK Baník Sokolov se změnilo na akciovou společnost, jejíž jediným akcionářem je Sokolovská uhelná. Do Sokolova se rázem stěhovala druhá liga, kterou vedení klubu odkoupilo z Pardubic. V první sezoně obsadilo mužstvo pod vedením Martina Pulpita fantastické 6. místo. V loňském roce skončil Baník na 10. místě tabulky. 

V dosavadních třech kolech získalo mužstvo ze severu Čech zatím 4 body. Jeho výsledky mají sestupnou tendenci. Po úvodní nečekané výhře 2:0 v Mostě, přišla překvapivá domácí remíza 1:1 s Třincem a nakonec porážka 1:0 v Čáslavi, o kterou se zasloužil nám dobře známý Miloslav Strnad. Ve všech zápasech se Sokolovští, vedení trenérem Martinem Haškem, každopádně představili jako kompaktní tým a za svými soupeři v ničem nezaostávali.

Ve druhé lize jsem se s Baníkem utkali zatím dvakrát. První zápas na podzim jsme v Sokolově vyhráli 2:1, když se nejprve trefil Tomáš Kulvajt a po vyrovnání rozhodl o osudu zápasu gólem s penalty brankář Radek Sňozík. Ve odvetném jarním souboji jsem, jak již bylo řečeno, podlehli Baníku 1:0. Hosté nás tehdy od začátku přehrávali v osobních soubojích a v rychlosti. Ve druhém poločase jsem sice měli místy až drtivou převahu, ale kromě velkého množství standardních situací jsme si nevypracovali žádnou stoprocentní šanci.