Popravy v Čáslavi: 06-Makovička, 08-Býma

V květnu 2006 jsme na Virtuálním Ďolíčku psali článek o sudím Makovičkovi, který hrubě ovlivnil utkání ČFL Čáslav – Bohemians. Po dvou letech se hovoří opět na stejné téma po vzájemném utkání těchto dvou soupeřů. Tentokrát roli hlavního „hrdiny“ přebírá další nováček mezi sudími „velkého“ fotbalu Pavel Býma. Mezi druholigové rozhodčí se dostal v této sezoně jako nováček, před tímto utkáním pískal tři zápasy ve druhé lize, mimo jiné i jeden v Čáslavi, ve kterém domácí porazili Sokolov 1:0. „Sudí Býma absolutně nezvládl svoji roli. Jeho zmatený výkon vyvrcholil v nastavení, kdy se hrálo celkem sto minut. Zvažujeme protest ke komisi rozhodčích, protože podobní lidé kazí jméno českého fotbalu a uráží svými činy fanoušky,“ řekl v neděli Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Popravy v Čáslavi: 06-Makovička, 08-Býma

Nezkušený sudí dostal od komise rozhodčích těžký úkol – řídit souboj o čelo. V krátké době po sobě se podruhé podíval do Čáslavi, kde ve své krátké druholigové kariéře odpískal polovinu všech svých zápasů (dva ze čtyř). Podnikatel z moravských Hodslavic kupil nepřesnosti na obě strany, ale závažných chyb se dopouštěl jen na jednu stranu. Nejprve ve druhém poločase neodpískal jasný faul na Karala, který se udál přímo před ním, na hranici velkého vápna. V 93.minutě nepotrestal velmi ostrý faul Brunclíka na Kunáška. Brunclík měl již žlutou kartu, druhá však nepřišla a Brunclík mohl dohrát zápas. Závěrečná snaha o vyrovnání vzbudila nejvíce emocí v hledišti. Neúměrně dlouhé prodloužení, kdy domácí skórovali v 99.minutě zápasu, přineslo ještě další sporné momenty. Neodpískaný faul na Moravce před vyrovnávací brankou, sporná ofsajdová situace při vyrovnávacím gólu, která je však těžko průkazná. „Těch chyb bylo hodně a sudí Býma svými výroky vzbudil v hledišti velké emoce. Bohemka se proti takovým sudím bude bránit. Veškerá snaha o pozitivní vnímání fotbalu přijde vniveč, pokud se vydáme tímto trendem, kterým se odehráli například dva zmiňované zápasy v Čáslavi,“ řekl s jednodenním odstupem Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Makovička před dvěma lety a Býma v roce 2008 urazili fotbalové příznivce, kteří se vydali za svým klubem do Čáslavi. „Naším cílem rozhodně není smazávat vinu z vyrovnání z našich hráčů a omlouvat některé ostudné výlevy fanoušků. Část z nich udělala Bohemce ostudu, ale jedná se jen o skupinku, která se po utkání dostala na hřiště. Máme fotografie a porovnáme je s fotografiemi z Kladna. Pak případ vyřešíme,“ dodal ředitel klubu. „Většina fanoušků Bohemky je ale slušná a jezdí za svým klubem po celé republice. Právě ta většina dělá klubu velmi dobré jméno. Bohemka se vždy snažila nehanět rozhodčí, nestěžovat si po každém sporném momentu. Ale situace v Čáslavi se opakuje ve dvou letech po sobě. Určitě nejsme sami, kdo se nad rozhodováním sudích v Čáslavi pozastavuje,“ doplnil Lukáš Přibyl.