Jediný fotbal v Praze, přijďte na Karvinou

Krásné, slunečné počasí, prvoligová přestávka, jediný profesionální fotbal v neděli v Praze - to jsou lákadla nejbližšího utkání Bohemians 1905 proti Karviné. V neděli v 17 hodin vyběhnou Klokani znovu v Ďolíčku a vy byste u toho neměli chybět. "Zajímá nás jedině vítězství," říká trenér Pavel Hoftych po sérii remíz. Ovšem v neděli nás čeká již třetí soupeř ze severu Moravy. V dosavadních dvou zápasech, které jsme oba odehráli venku, se nám výsledkově vůbec nedařilo. Bilance jedné prohry a jedné remízy mluví za vše. Je na čase s tím něco udělat a konečně naplno bodovat. Soupeř, který nám stojí v cestě, je určitě k poražení. Zatím se prezentuje velmi nevyrovnanými výkony a venku vyhrál pouze v Ústí nad Labem. Na druhou stranu dokázali karvinští doma porazit ambiciózní Most i nebezpečný Třinec.

Jediný fotbal v Praze, přijďte na Karvinou

Karvinský fotbal vždy trpěl velkou roztříštěností mnoha klubů. Zvrat nastal v 90. letech, kdy dohodou Kovony s Vítkovicemi přešla II. liga do Karviné. V ročníku 1995/96 nastupovali hráči pod hlavičkou FC Karviná a dokonce vybojovali historický postup do I. ligy. V té době také došlo ke sloučení tří tehdy největších oddílů ve městě. První liga se v Karviné hrála i v následujících dvou sezonách. Po přišel pád, znovu postup a zase pád. Tentokrát však hodně tvrdě na zem. Díky špatné ekonomice nebyla nebyla schopna FC Karviná v ročníku 2002/03 pokračovat ani v jarní části divize. Jediným životaschopným oddílem ve městě tak zůstali fotbalisté TJ Jäkl hrající krajský přebor. Jejich funkcionáři nechtěli dopustit zánik fotbalu v Karviné a pokusili se o zdánlivě nemožné. Vystoupili ze svazku s TJ Jäkl, přejmenovali se na Městský fotbalový klub, vyřešili dluhy FC Karviná a zajistili dohrání soutěže. Nakonec se s obrovskými potížemi podařilo situaci zvládnout tak, aby mohly být zahájeny soutěže ročníku 2003/04 v přeboru. Z něj se podařilo vzápětí postoupit do divize a v ročníku 2006/07 až do třetí ligy. Letos v létě se vedení klubu podařilo odkoupit od postupující Olomouce B druholigovou licenci.

V dosud odehrané třetině soutěže patří MFK OKD Karviné s 12 body velmi slušná 12. příčka. Při vyrovnanosti druhé ligy na nás ztrácí mužstvo trenéra Leoše Kalvody pouze pět bodů. Zajímavostí je, že zatím ani v jednom zápase neremizovali. Po úvodních dvou porážkách přišly dvě vítězství, z nichž zvláště to domácí na Mostem bylo velmi nečekané a cenné. Po další sérii tři proher se výsledky začaly pravidelně střídat. Posledním domácím vítězství 2:0 nad Vítkovicemi by tak podle statistiky měly vystřídat porážka v následujícím zápase. Mezi nejznámější hráče na soupisce patří nám dobře známý útočník Martin Opic, který už soupeřům dokázal nasázet 4 góly, exžižkovský obránce Jan Buryán a bývalý defenzivní záložník z Olomouce Filip Rýdel (ten skoroval již třikrát).