Fyzicky náročný zápas se ztrátou

<em>Žáci D, ročník 1997, divize mladších žáků.<br /> </em>Velice očekavaný zápas, pražské derby, souboj s prvním celkem tabulky. Kvalitní defenzíva a rychlý přesun do útoku. Jeden obdržený gól a 48 vstřelených. To vše zdobí vedoucí celek Motorlet Praha v čele se střeleckým Křikavou a agilním Sýsem. A dneska se jim postavili budoucí naděje Klokanů. Vyhecovaný zápas, kde jsme neměli co ztratit. S o rok starším soupeřem jsme chtěli hrát otevřenou a odvážnou bitvu. A myslím si, že se nám to povedlo!

Fyzicky náročný zápas se ztrátou

Zápas jsme začali více než dobře. Aktivním presinkem jsme slavili úspěch. Diváci si nestačili ani sednout na „tribuny“ a už jsme vedli. Tíhu zápasu na sebe vzal kapitán mužstva Filip Blecha. Avšak již v první minutě to vypadali právě s levonohým záložníkem špatně. Soupeř hrál místy až moc tvrdě. A právě z jednoho souboje si odnesl Fido naražený pravý kotník. Už to vypadalo na střídání, ale jako správný kapitán se rozhodl zůstat a týmu pomoci. A ve čtvrté minutě si naběhl na hezkou přihrávku a míč propasíroval pod padajícím gólmanem k levé tyči. Ani jsme se nerozkoukali a už jsme vedli 1:0. Hodně důležitý moment. A fotbalový cit a zkušenosti velice rychlého a technicky vyspělého Sýse se začali projevovat. Tento hráč naší obraně začal zatápět a při každé šanci soupeře v tom měl prsty právě on. I když jsme se na tohoto hráče zvlášť připravovali, občas jsme ho uhlídat prostě nedokázali a vždy z toho byl malér. Naštěstí byl vždy všude včas brankář Šrámek, který se velkého zápasu nelekl a chytal s lehkostí a v pohodě. I ostatním klukům se neklepali kolena. V tomto zápase jsme rozhodně neměli co ztratit, od nás se nic nečekalo a mohli jsme překvapit. A také překvapovali. Fyzický náročný fotbal se nám vyplácel a zahuštěný střed zálohy měli pod kontrolou Mboussa a Kumprecht.

A právě Vítek při vývozu balónu a v šanci na protiútok byl ze zadu zfaulován. Skluz ze zadu na paty. To je hodně nepříjemné. A ještě navíc při dopadu nešikovně spadl na pravou ruku. V bolestech byl odnesen ze hřiště a vystřídán. Po zápase se ukázalo, že ruka je zlomená a na tréninku ho nějaký pátek neuvidíme. I když nám soupeř po zápase vysvětloval, že to tak kluk nemyslel, tak tohle prostě hráče nesmí ani napadnout. Samozřejmě, bylo to v zápalu hry a soupeř rozhodně nechtěl, aby to takhle dopadlo. Ale sklu ze zadu přes nohy? Toto jen dosvědčuje, jak byl zápas vypjatý a hráči se rvali o každý metr na hřišti. To jen zápasu dodávalo šťávu a spád.

Ve středu hřiště nahradil „Stiga“ Klouček, který poslední dobou zvládá zápas i na tomto postu více než dobře. Našim i soupeřovým hráčům docházela brzo energie. Zápas se hrál nahoru a dolů a nebylo divu, že byli kluci za každý balón v autu rádi. A věkový rozdíl se pomalu začal projevovat. V závěru poločasu byl soupeř všude o krok dříve a někteří „klokánci“ za sebou už začali táhnout nohy. A poslední osmiminutovka poločasu vlastně rozhodla zápas. Dvěma hezkými góly obrátil soupeř zápas a bylo vymalováno.

V poločase šel ze hry Šulc, kterého „uhnal“ právě levý záložník soupeře Sýs. A už tehdy si stěžoval Ondongo, který se necítil zrovna fyzicky na 100%. Po osmi minutách musel jít dolů. Prostě už nemohl. Na Sýse jsme poslali mladíka Kocourka. A ten se rval a rval. Cpal se do koncovky, ale nezapomněl bránit. Avšak mu po levé straně utekl právě Sýs, který nahrával před prázdnou branku. 3:1. I když jsme se nedostávali do koncovky, uprostřed hřiště jsme převahu měli. Druhý poločas z naší strany nebyl takový jako ten první, ale stále do toho kluci dávali všechno. Na poslední čtvrthodinku se do hry podíval i Vltavský, který nahradil již zcela okopaného Blechu. Ten toho měl fakt až po krk. A Šmudla na straně doopravdy jezdil. Snažil se a nezapomínal i na „zadek“. A soupeřova levá strana zase začala úřadovat. Dvě rychle akce, dvě gólové přihrávky a dva góly z malého vápna. To by se nemělo stávat. I tak ale kluci dohráli zápas až do konce. A v závěru se ještě hlásili o střídání Mboussa a Klouček, kteří už prostě nemohli či si ze souboje opět odnesli šrámy. Střídat jsme už nemohli, tak zápas dohráli se sebezapřením. Kluci prostě zápas odbojovali a to je jen dobře. I když výsledek 5:1 vypadá hrozivě, ten kdo zápas viděl, tak ví, že realita byla jiná. Rozhodně vyrovnanější. Útočné akce, nádherné souboje, technický a rychlý fotbal, prostě diváci se museli bavit. Kluci odehráli zápas s kvalitním soupeřem se vztyčenou hlavou a to je jen dobře! Jen tak dál!!

Kvalitní výkon "klokanů" vyzdvihl v pozápasové SMS zprávě určené hlavnímu trenérovi Jaroslavu Köstlovi i trenér vítězného mužstva: "Podali jste sympatický herní projev. Nebyli jste jenom zalezlí, presovali jste, byli jste důrazní. Z porážky si nedělej hlavu. Máš dobrej mančaft, a my jsme přeci jen o rok starší." Tomáš Kárník

Statistiky:

Bohemians 1905: I. poločas = 2 střely na branku a 1 mimo; II. poločas = 1 střela na branku, 1 faul a 1 ofsajd

Morolet: I. poločas = 5 střel na branku a 1 mimo, 5 faulů, 3 rohové kopy a 1 žlutá karta; II. poločas = 6 střel na branku a 2 mimo, 1 faul a 5 rohových kopů

Sestava:

Šrámek – Fomin (37‘ Kocourek), Brak, Skuček, Ondongo (38‘ Szabo) – Šulc (31‘ Vodrážka), Mboussa, Kumprecht (19‘ Klouček), Čapek, Blecha – Puczok

Góly:

I. poločas 4‘ Blecha, 22‘ Motorlet, 28‘ Motorlet
II. poločas 8‘ Motorlet, 21‘ Motorlet, 25‘ Motorlet