Setkání s fanoušky trvalo téměř čtyři hodiny

Tradiční setkání fanoušků Bohemians s vedením klubu tentokrát probíhalo ve velmi přátelském duchu, protože se hodnotily především pozitivní zprávy posledních měsíců. Hlavním tématem byl sportovní úsek – uplynulý půlrok, budoucí změny, situace okolo Honzy Morávka. Úterního setkání se zúčastnilo kolem šedesáti fanoušků a po dvou hodinách sportovní diskuse se mluvilo i o konkursu, stadionu a sporu o název Bohemians. Ozvučená VIP místnost, otevřený stánek s občerstvením i fanshop udělali setkání příjemnou kulisu, která se promítla i do otázek. „Při hodnocení podzimu převažuje spokojenost. Po vývoji v tabulce se před jarem nemůžeme za nic schovávat a musíme jasně říci – hrajeme o postup a chceme do ligy,“ prohlásil na úvod Jiří Steinbroch, ředitel Bohemians 1905.

Setkání s fanoušky trvalo téměř čtyři hodiny

Úvodní hodnotící slovo si vzal právě sportovní ředitel, který se před sezonou vrátil do svého oblíbeného klubu. „Tabulka po podzimu není výrazně rozdělená, nicméně již teď dle možností klubů lze odhadnout, kdo bude na jaře bojovat o postup. Kromě nás se postup budou rvát především Jihlava a Dukla. Srovnatelně jsou na tom i Ústí a Čáslav, ale tyto kluby asi nemají prvoligové ambice už kvůli ekonomice a stadionu. Samozřejmě s nimi musíme počítat, stejně jako s dalšími, kteří jsou hned v závěsu,“ popsal Jiří Steinbroch situaci na čele tabulky. „Kádr se během podzimu částečně pozměnil, ale cítíme, že nyní v zimě a následně i v létě by měl ještě projít dalšími změnami, aby byl připraven na první ligu, kam si všichni přejeme postoupit. Vše probíhá podle vyhlášení, která jsme dali před sezonou. Trenér chtěl poznat kádr a pak doplňovat,“ doplnil své úvodní shrnutí sportovní direktor. „Pro mě to byl relativně snadný návrat, protože Bohemku jsem znal ze svého dřívějšího působení a stále jsem jí sledoval. Jiné to bylo u Pavla Hoftycha, který přišel do Prahy poprvé.“

Poté si vzal slovo trenér Pavel Hoftych a hned s úsměvem reagoval. „Chtěl bych  navázat na pana Steinbrocha a chtěl bych říci, že jsem byl předtím v Praze už dvakrát, se školou v zoo,“ rozesmál kouč desítky fanoušků v sále a pak už vážně pokračoval. „Sportovní fázi bych rozdělil do tří období. To první bylo poznávací. Během letní přípravy jsme si třídili postřehy o jednotlivých hráčích. Oproti Zlínu jsem byl překvapen horší kvalitou kádru a kvality tréninku. Do tohoto období bych zařadil i první čtyři zápasy, které jsme sice vyhráli, ale z naší strany to nebyly ideální zápasy. Sestava hodně rotovala, ta vítězství nebyla přesvědčivá. Druhé období bylo zatím nejkritičtější. Nevyhráli jsme šestkrát za sebou, podali jsme špatný výkon ve Vítkovicích a trápili jsme se při remízách. Třetí období začalo zlomovým utkáním s Karvinou, které bylo i pro mě určitým mezníkem mého dosavadního angažmá. Už před zápasem jsme udělali určité úpravy. Po doporučení pana Steinbrocha jsme chtěli hrát první poločas na kotel. Od první minuty jsme nasadili poprvé Lukáše Hartiga. Chtěli jsme vše vsadit na jednu kartu – rozhodnout v prvním poločase a vyšlo to. Od utkání s Karvinou se zlepšil i tréninkový proces, od té doby to mělo jiné parametry. Hráči do sebe chodili tvrdě i při tréninku. Podařilo se nám za běhu a za minimální cenu poznat kádr a obstát ve druhé lize. Poznali jsme některé hráče, kteří už byli na odpis. Třeba Pavel Lukáš měl velké zdravotní potíže. Během podzimu patřil k našim nejlepším  hráčům,“ řekl Hoftych.

Po úvodních hodnoceních dostali prostor fanoušci. Otázky z počátku padaly především na zimní změny v kádru. „Hráči trénují do 10.prosince, pak se rozejdou na dovolenou a sejdou se až 5.ledna. To už bychom chtěli mít většinu nových tváří k dispozici. S trenérem máme promyšlené kroky pro nejbližší období. Dotknou se některých hráčů současného kádru, se kterými už do budoucna nebudeme počítat,“ řekl Steinbroch s tím, že jména konkretizovat nemůže. „Pochopte, že nejdříve se to musí dozvědět hráči,“ dodal jasný důvod.  V tomto ohledu padlo jediné jméno – Miloslav Strnad, který je v současné době na hostování v Čáslavi. „Míla má hostování v Čáslavi až do konce sezony, ale o jeho příchodu jednáme již nyní. Dal devět gólů za půl roku, nám naopak takový střelec chybí. S hráčem jsme dohodnuti a chce k nám jít už v zimě, jednáme i s Čáslaví a věřím, že je vše na dobré cestě,“ řekl Jiří Steinbroch o kmenovém hráči Bohemians, který se v uplynulém kalendářním roce pořádně rozstřílel. „Budeme jednat a jednáme i se Slovanem Bratislava o příchodu Ibragimova a Janka. Slovenská liga ale končí až za týden, takže tam musíme ještě chvilku počkat. Do tří týdnů bychom chtěli mít jasno o většině změn v kádru,“ dodal sportovní ředitel. „Věřím, že po zimních změnách budeme na jaře ještě silnější.“

Otázky padaly prakticky na všechny posty. Trenér i sportovní ředitel odhalily fanouškům část atmosféry v kabině, své pohledy na jednotlivé hráče. Od brankáře až po útočníky. „Například čtu na fóru občas nespokojenost s Jirkou Rychlíkem. Pro mužstvo je to cenný hráč i kvůli svému vlivu v kabině. Marek Nikl není hecíř, stejně tak Pavel Lukáš. Když byl zraněný Slezi, byl právě Rychlík hlavním motivátorem kabiny,“ poodhalil kouč Hoftych jeden z prvků, které fanoušci na první pohled nevidí. Mluvilo se i o dalších obráncích, například o Michalu Pávkovi, který na postu stopera čeká na svoji větší šanci. „Michal má velmi slušnou výkonnost, ale má před sebou dvojici zkušených hráčů. Marek Nikl šel z výkonností hodně nahoru, Pavel Lukáš je velmi spolehlivý, proto Michal Pávek není pravidelně v sestavě. Svoji pozici zvládá ale výborně a snažíme se ho střídavě zapracovat do sestavy,“ vysvětlil trenér Pavel Hoftych.

Témat na probírání bylo opravdu hodně. Fanoušky zajímali hráči, kteří jsou z Bohemky na hostování. Jedna z otázek mířila na mladíka Lukáše Jakobovského, který je na hostování ve Varnsdorfu. „Lukáš je první rok z dorostu. Pravidelně nastupuje ve třetí lize, střílí i góly a skvěle se tak otrká. Na postu středního záložníka by měl v Bohemce velkou konkurenci a nehrál by za A-tým a divize je pro něj škoda. Patří mezi nejtalentovanější hráče. Ve Varnsdorfu bude pokračovat i na jaře, protože je pro něj důležité, aby hrál,“ vysvětlil Jiří Steinbroch.

Slovo přišlo i na možné angažování některých zkušených hráčů. Mluvilo se o Petru Švancarovi nebo Karolu Kiselovi. „Karol je určitě velmi dobrý fotbalista. Jeho případné angažování by po sportovní stránce určitě Bohemce pomohlo, ale je nutné brát v potaz i nějaké jeho nároky. I to musí být v relacích Bohemky, aby to byl pro klub přínos,“ řekl Pavel Hoftych a naznačil, kde by mohl být problém při případném angažmá slovenského záložníka.

Fanoušci se snad dozvěděli mnoho zajímavého. Řeč přišla na celý kádr, na přetřes přišly výkony rozhodčích, otázky životosprávy a další témata. Ve druhé části pak v neformální diskusi na otázky fanoušků odpovídal akcionář Bohemians 1905 Jiří Dienstbier, který zároveň Bohemku zastupuje v několika právních sporech a vysvětloval fanouškům úskalí, která na Bohemku čekají v soudních síních, k dalším otázkám ohledně financování klubu odpovídal ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. „všem fanouškům děkujeme za účast. Snad jim toto setkání umožnilo nahlédnout trochu více za kulisy fotbalového klubu a přineslo nějaké zajímavé informace,“ dodal ředitel klubu.