Hotel Břízky domovem fotbalistů Bohemky

Projedete Jabloncem směrem na Liberec, minete sídliště plné paneláků a během pár vteřin vjedete do ráje. Zasněžená přehrada, bílé lesy, klidná příroda a uprostřed lesů fotbalové hřiště a hotel. To je idyla jabloneckého hotelu Břízky, který je tradičním útočištěm sportovních klubů i velkých hvězd českého sportu. Teď zde nabírají fotbalisté Bohemians 1905 kondici před jarní částí druhé ligy. „Je tu všechno, co v této fázi potřebujeme. Běžkařské tratě, trasy pro normální výběhy, regenerace i další sportovní vyžití. Navíc tu máme klid na přípravu,“ spokojeně hlásí trenér Pavel Hoftych. Soustředění začalo v neděli večer a skončí v pátek po poledni. „V pátek půjdeme na zdejší umělku, abychom se trochu pomazlili s míčem, protože nás o víkendu čekají dva zápasy Tipsport ligy,“ připomíná kouč souboje s Příbramí a s Plzní. Oba začínají o víkendu v 11 hodin a hrají se na umělé trávě v Edenu.

Hotel Břízky domovem fotbalistů Bohemky

V Břízkách je ideální prostředí pro nabírání fyzické kondice. Spolu s hráči Bohemky je na hotelu i biatlonová reprezentace Chorvatska, která každý den vyráží na nedalekou střelnici. Na běžkařském okruhu se biatlonisté potkávají i s fotbalisty Bohemky. „Už nás místní varovali, kdy jsou tréninky střelby, abychom nejezdili až do areálu. Všichni to pochopili, snad to pochopí i Aziz, který s tím má někdy problémy,“ směje se trenér Pavel Hoftych. Pět minut pěšky od hotelu je běžkařský ovál, který měří přibližně tři kilometry. „ To je ideální, protože se nemůže nikdo ztratit,“ přidává další výhodu této lokality kouč Bohemians. „Toto soustředění je zaměřené na nabírání fyzické kondice, ale jak jsem říkal už v létě, nejsem příznivcem nekonečného drilu. Klademe velký důraz i na regeneraci. Denně máme dvě fáze, posilovna je dobrovolná,“ přibližuje každodenní rytmus Pavel Hoftych.

Útulný hotel hráči před příjezdem příliš neznali, teď si ho nemohou vynachválit. „Já už jsem tady byl s devatenáctkou při mistrovství Evropy v loňském roce,“ hlásí Jan Morávek, který jako jeden z mála má už s tímto hotelem zkušenosti. Ale v ostatních klubech je to známá destinace. Jezdí sem pravidelně ligové týmy nejen na soustředění, ale i před zápasy, které hrají v Liberci nebo v Jablonci.  Před každým domácím zápasem sem jezdí Liberec. O prestiži hotelu svědčí i to, že si ho jako národním dům vybrala rakouská výprava při blížícím se mistrovství světa v klasickém lyžování.

Na soustředění je téměř kompletní kádr. Chybí Lukáš Hartig, který se připravuje v Praze individuálně a spolupracuje s fyzioterapeutkou Hamáčkovou, která má velký podíl na jeho návratu na hřiště. Vladimír Bálek se připravuje s rezervním týmem, Lukáš Marek je na operaci kolena a na jaře se na hřišti neobjeví. To jsou absence. Naopak na soustředění jsou všechny nové tváře. Marek Jungr, jehož přestup ze Sparty do Bohemky bude úspěšně uzavřen ve čtvrtek i všichni slovenští fotbalisté ze Slovanu, jejichž příchod se dojednává - Ivan Janek, stoper Martin Cseh a Uzbek Aziz Ibragimov. Na soustředění je i Radoslav Augustín, který je v A-týmu, stejně jako jednadvacetiletý odchovanec Václav Ježdík, který na podzim hostoval na Vyšehradě a v současné době je v přípravě áčka.

Bohemka má v hotelu svoji zasedací místnost, kde je neustále dostatek pití a ovoce, zároveň se zde pořádají i porady na úvod dne. V restauraci hotelu visí program na každý den a rozpis pokojů. Většina hráčů spí po dvojicích, jen Ferenc Róth je na samotce. Některé dvojice jsou osvědčené, jiné vznikají náhodně. „My spolu musíme být kvůli playstationu,“ vysvětluje Lukáš Adam soužití s Janem Morávkem. Mezi další zaběhlé dvojice patří Sňozík – Rychlík. „Ti se vzájemně skvěle doplňují. Sňóza nabíjí a Rychlajz smečuje,“ říká masér Míra Šimeček o dvojici, která se stará o zábavu. Příliš do smíchu ale hráčům není při trénincích. Denně jsou na programu dvě hlavní fáze. Jeden výběh po svých, jeden výběh na běžkách. „První den jsme byli na běžkách všichni, náročnější výjezdy už pojedou jen ti, kteří to zvládnou, protože by to pro ostatní nebylo takovým přínosem. Ti budou nabírat fyzičku pod patronací doktora Ptáčka,“ vysvětluje Hoftych.

Bazén, posilovna, sauna, tenisové kurty, squash – to vše mohou hráči využít po namáhavém dni, ale málokdo z nich na to má při náročných dávkách náladu. Soustředění Bohemky ubíhá mílovými kroky. V pátek po poledni se hráči zabalí a odjedou do Prahy, kde si ale také příliš neodpočinou a hned se vrhnou na umělý trávník do Edenu. „Bude to pro kluky náročné po soustředění, ale v takové fázi je většina klubů. Musíme to zvládnout,“ říká trenér Pavel Hoftych o dvou víkendových zápasech Tipsport ligy.