Oslavenec Slezi: Táta jak má být

„Nevypadáš na to!“ Tak zní obvykle jedna z frází, kterou oslavenec slyší při gratulacích. Daliboru Slezákovi je devětatřicet, ale v jeho případě se rozhodně nejedná o frázi. Slezi na to opravdu nevypadá. Usměvavý, vitální a naladěný bojovat na ligu. Tak se oslaví své devětatřicáté narozeniny, poprvé jako hrdý otec malého Dalibora a také jako nejstarší hráč druhé ligy. V českém profesionálním fotbale je aktivní už jen jeden starší hráč. Téměř o rok starší Marcel Mácha ale v této sezoně odehál za Příbram jen jednu minutu, Slezi je stále oporou zelenobílých barev. „Cítím se fakt výborně, mám chuť do fotbalu a těším se na jaro,“ říká Dalibor Slezák v den svých narozenin. I jemu všichni fanoušci a celý klub přejí vše nejlepší a především zdraví.

Oslavenec Slezi: Táta jak má být

Pro někoho to byl možná běžný rok, pro Sleziho to byl rok přelomový. Po letech cestování a putování po světě s přítelkyní Ilčou se nejprve minulé léto oženil a ve druhé polovině roku 2008 se manželům Slezákovým narodil i prvorozený syn Dalibor. „Všichni mě upozorňovali, že je to absolutní změna. Byla to velká změna, ale organismus si rychle zvykl a uzpůsobil jsem dobu spánku potřebám a možnostem. V noci se o Dalika hodně stará manželka. Potřebuje třeba pětkrát šestkrát na krmit. Podvědomě to vnímám, ale na trénink jsem ráno připraven. Náročnější to pro nás bylo v šestinedělí hned po porodu. Změna velká, ale pěkná,“ usmívá se Dalibor Slezák.

Jméno Dalibor Slezák snad z fotbalových trávníků jen tak nezmizí. Až Slezi senior jednou s fotbale skončí, v jeho stopách se může vydat Slezi junior. „Projevil jsem zájem, aby to byl Dalik po mě. Manželka s tím souhlasila, takže s tím nebyl žádný problém. Daleko horší by to bylo se jménem holčičky, tam jsme si nebyli jisti. Ale narodil se kluk a problém byl vyřešen,“ popsal výběr jména útočník Bohemians 1905. A jestli budeme na hřišti sledovat Dalibora Slezáka juniora, na to si musíme ještě chvilku počkat. „Nepatřím mezi otce, kteří by plánovali dítěti budoucnost. Bylo by to hezký, kdyby třeba hrál fotbal a třeba za Bohemku,“ zasnil se Slezi. Na Bohemce se však jeho syn určitě brzy objeví. „Už jsme to s Ilčou zvažovali při Fortuna Víkendu šampiónů nebo při Vánocích s Klokanem, ale nakonec jsme od toho ustoupili. Přeci jen by tam bylo hodně lidí a Dalik je ještě moc malý. Ale na jaře se v Ďolíčku určitě objeví, už se těším, až se tady ukáže. Třeba hned s Duklou osmého března,“ přibližuje první návštěvu syna pyšný otec.

Život fotbalisty je hodně složitý. Soustředění, plné víkendy – to není ideální pro roli otce. „Snažíme se to vždy naplánovat, navíc máme oba naše rodiče v Kroměříži, takže i jim chceme dopřát radosti z děcka, ale je to složité, protože v sezoně se do Kroměříže dostaneme jen minimálně. Rodina přijala nového člena skvěle, ale určitě by ho viděla ráda ještě častěji.“ Slezi se rychle sžil s otcovskými povinnostmi a po příchodu z práce se věnuje rodinným povinnostem. „Nemáme to rozdělené. Jsem hlavně ten poklizeč po koupání, po přebalování. Když najdu poklad v plínkách, tak uklidím a pomáhám manželce s těmi základními věcmi a doplňkovými pracemi,“ popisuje svoje domácí povinnosti Slezi.

V kabině Bohemky má Dalibor zdatného konzultanta, jelikož na konci minulého roku se dítě narodilo i přítelkyni Lukáše Hartiga. „S Lukášem samozřejmě vše konzultujeme. Lukáš to měl zpočátku ještě složitější, protože holčička jim hodně plakala, ale je už to prý lepší.“ A jaký je malý Dalik. „Už trošinku osobnost. Když se mu něco nelíbí, dá to hlasitě najevo, nenechá si nic líbit,“ směje se Dalibor.

Dalibor Slezák ve svých devětatřiceti letech pokračuje dál a i na jaře bude patřit k osobnostem Bohemky. Stále ho zdobí skvělá fyzická kondice, pozitivní myšlení, patří mezi vůdce kabiny. Jeho život se ale přesto změnil. Pocestoval téměř celý svět. Hrál v Číně, když si dal od fotbalu oddych, pracoval na stavbě v Austrálii. Dítě ho v těchto ohledech určitě změnilo, ale vypadá to, že jen na chvilku. „Už jsme si s manželkou říkali, že jakmile bude Dalik větší, hned bychom někam jeli. Pořád nás láká Austrálie, tak bych se hrozně rád vrátil. Máme tam spoustu kamarádů, kteří jezdí sem, ale určitě pojedeme brzy i my tam. Plánujeme to téměř každý týden, moc se tam těšíme,“ dodává Dalibor Slezák, oslavenec, který na to nevypadá…