Těžko na cvičišti, lehko na bojišti...

Příprava skončila, začíná poslední odpočítávání dní před zahájením jarní části druhé ligy. Začal poslední pracovní týden před očekávaným derby. Bohemians mají za sebou závěrečný zápas zimní přípravy, v němž porazili třetiligovou Spartu Krč 3:2. „I díky výsledkům ze zimní přípravy nejdeme do ostrého boje s nosem nahoru. Viděli jsme naše rezervy, ale zároveň jsme například proti Krči dokázali zápas otočit. Doba hájení končí, teď už se budou počítat jen body,“ říká trenér Pavel Hoftych. Proti Krči nešlo o ostrý test před zápasem s Duklou, ale utkání určitě mnohé naznačilo.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti...

Prioritou obou týmů bylo sehrát zápas na přírodní trávě. Terén v Ďolíčku se připravuje na jarní premiéru. „Nechtěli jsme trávník na hlavním stadionu ničit před zápasem s Duklou. My budeme chtít vyhrát, budeme chtít útočit a dobrý terén je základem pro takový výkon. Proto jsme i v závislosti na počasí už dopředu věděli, že v Ďolíčku hrát nemůžeme,“ vysvětlil kouč Hoftych, proč se Bohemka vydala za přípravou až do Blšan. Původně se zápas měl odehrát v Nymburce, ale všechny zápasy plánované v tomto centru na přírodní trávě byly přesunuty. „Tráva v Blšanech byla vynikající. Z počátku trochu tvrdá, ale vydržela celý zápas,“ pochvaloval si kapitán Marek Nikl.

Proti Krči ze zdravotních důvodů chyběli dva hráči. Jan Morávek do Blšan nedorazil, protože ho trápí poraněná noha z tréninku. „Normálně se připravuji, ale nechtěl jsem riskovat zápas. V týdnu se normálně zapojím do přípravy,“ uklidňuje fanoušky devatenáctiletý talent. S bolestí nohy se potýká také Aziz Ibragimov, který v Blšanech přihlížel je z lavičky. „Zápas stihnu, už se těším,“ hlásí rychlonohý útočník. Pokud se nic závažného nestane, půjdeme do boje s Duklou v plné síle. Chybět určitě budou jen karetní hříšníci, kteří nenastoupili v základní sestavě ani proti Krči. Útočník Miloslav Strnad má dva zápasy stop za červenou kartu ještě v dresu Čáslavi, Pavel Lukáš odstojí jeden zápas kvůli čtyřem žlutým z podzimní části.

Klokani před zraky trenéra Dukly Güntra Bittengla a kamerou Dukly (Dukla vyhrála generálku s Čáslaví 1:0) neukázali všechny přednosti, v prvním poločase toho zatajili až moc. Po nedůrazu na přední tyči přišel první inkasovaný gól po rohovém kopu. Krč vedla dokonce o dvě branky, ta druhá padla po sporné (ne)ofsajdové situaci a následném samostatném úniku Kounovského. „Prvních pět minut bylo dobrých, ale pak půlhodina nestála za nic. Krč ukázala, že je velmi kvalitní tým, hrají už delší čas spolu a znovu se perou o druhou ligu. V přípravě předtím ani jednou neprohráli a svoji kvalitou mě překvapili,“ řekl po utkání trenér Hoftych.

Dvoubrankové manko vyburcovalo fotbalisty Bohemians ke kvalitnějšímu výkonu a větší koncentraci v zadních řadách. Častá střelba v prvním poločase nebyla příliš efektivní, góly začaly padat až po přestávce. Ve středu zálohy se při absenci Morávka vystřídali vedle Adama dva mladíci. Nejprve Slovák Augustín a ve druhé půli Marek Jungr. Augustín ukázal několik přesných dlouhých pasů, ke své obávané střelbě se nedostal, Jungr tradičně pracoval na velkém prostoru a netradičně se prosadil i střelecky. Protlačil míč přes brankáře a snížil na 1:2. V desetiminutových intervalech pak přidali branky ještě Dalibor Slezák a Pavel Lukáš, oba ze vzduchu. „Druhá půle už byla kvalitnější. Jsem rád, že jsme vyhráli a i psychicky jsme se před prvním zápasem posílili. Teď už to výsledkově zopakovat i v lize,“ doufá trenér.

Proti Krči podal velmi dobrý výkon Jan Moravec, který na pravé straně zálohy neustále hýřil aktivitou. Ve druhém poločase mu sekundoval i Dalibor Slezák, který na hrotu dokázal podržet míč a rozdat přesné přihrávky. Hodinu vydržel na hřišti útočník Lukáš Hartig, ale jemná bolest ve svalu ho donutila střídat. „Nechtěl jsem riskovat. Koleno ale drží skvěle,“ pochvaloval si Hartig, který nastoupil v základní sestavě s Milanem Škodou.