Vyhráli jsme, ale jsme na zemi, říká Hoftych

Vydřené tři body po velké bitvě – tak znělo hodnocení trenéra Bohemians 1905 Pavla Hoftycha po vítězném zápase s Duklou Praha. V prvním jarním kole se v Ďolíčku hrál dramatický zápas v maximálním nasazení, s množstvím soubojů, ale také s nepřesnostmi a nevynucenými chybami. „Byl to očekávaný duel. Těšili se na něj fanoušci i hráči, byla dlouhá pauza. První zápasy prostě takové bývají, tady to bylo ještě umocněno důležitostí duelu. I proto jsem rád, že jsme to výsledkově zvládli, i když k ideálu to ještě mělo daleko. I to nás ale udrží v koncentraci na další utkání. Je co zlepšovat, ale máme solidní základ,“ řekl trenér Hoftych po utkání. Jeho protějšek na lavičce Dukly sportovně uznal výhru Bohemky. „Domácí využili naší nepozornosti a dali gól. My jsme byli v útoku neproduktivní,“ shrnul zásadní statistický údaj trenér Günter Bittengel.

Vyhráli jsme, ale jsme na zemi, říká Hoftych

V základní sestavě se objevila jedna zimní posila – na pravém kraji obrany nastoupil Josef Jindřišek. „V přípravě odvedl velmi dobrou práci a je velmi důrazný v osobních soubojích. Na to jsme chtěli proti Dukle sázet, proto dostal příležitost,“ zdůvodnil trenér Hoftych nominaci zkušeného ligového beka. Jinak se v sestavě objevili už ostřílení Klokani.

Vyprodaný stadion sledoval opatrný a nervózní úvod. Když Ferenci Róthovi dvakrát školácky utekl míč do autu, tribuna jen zahučela. Trenér Hoftych maďarského záložníka burcoval a zároveň uklidňoval u postranní čáry a zabralo to. Róth byl ústřední postavou prvního poločasu. Nejprve se zastřeloval, pak mířil k tyči, ale Vorel nadvakrát kryl. Pak si pohrál s obránci u lajny, odcentroval a Škoda dal jediný gól zápasu. „Róthovy centry jsou pro nás velkým přínosem, to tu hodně chybělo. Feryho nervozita ukazovala stav celého týmu. Všichni jsme se těšili, ale na začátku to na tým trochu dolehlo,“ řekl Hoftych.

Škodův gól rozhodl jinak vyrovnané utkání. Bohemka byla lepší v první půli, Dukla ve druhé. „Věděli jsme, že to bude úplně jiné utkání než na podzim, kdy řada zkušených hráčů Dukly ještě neměla dotrénováno. Teď k nám přijel vyspělý tým, který má velkou fotbalovou kvalitu. Věděli jsme, že hráči typu Jirky Novotného, Kolomazníka, Zelenky nemají rádi tvrdou hru. Chtěli jsme jim znepříjemnit život a hrát důrazně,“ odhalil kouč Bohemians 1905 taktické záměry. „Jsme samozřejmě rádi, že jsme to utkání zvládli. Utkání mělo kvalitu. Ve druhém poločase nás Dukla začala přehrávat ve středu hřiště, ale dokázali jsme to přestát,“ podotkl Hoftych.

Při tvoření sestavy neměli trenéři lehkou situaci. Během týdne měli zdravotní problémy všichni útočníci a ještě na předzápasovém tréninku všichni jen vyklusávali okolo hřiště. Navíc Strnad má trest na dva zápasy, takže nebylo vůbec jasné, kdo nastoupí. „ Nakonec se dali dohromady všichni a s menšími či většími bolestmi nastoupili. Proto jsme také během zápasu celkem brzy všechny útočníky prostřídali, protože ani jeden z nich za sebou neměl v uplynulém týdnu pořádnou zátěž. Snad to už teď bude lepší,“ posteskl si trenér na situací útočné vozby, která je jinak velmi silná. V základní sestavě se objevila dvojice Hartig – Škoda, druhý jmenovaný byl více vidět a dal i jediný gól zápasu. „Odvedli kus práce i směrem dozadu. Lukáše tahal sval, proto jsme ho o půli stáhli. Pak tam šel ještě Slezi, který znovu ukázal, že jako zkušený hráč, může hodně pomoci,“ hodnotil přínos útočníků trenér Hoftych.

Jediný z útočníků, který nezapadl do pozitivního hodnocení byl Aziz Ibragimov. Na hřiště přišel na začátku druhého poločasu a po půl hodině byl vyloučen. Do hlavičkového souboje šel loktem napřed a od sudího Jecha dostal rovnou červenou kartu. „Mám rád tvrdou a důraznou hru, sám jsem tvrdě hrával a nabádám k tomu i hráče. Ale tohle bylo jinak – náskok na hráče, ještě s vykroucenou rukou. Dal rozhodčímu možnost se takto rozhodnout a rozhodčí stál blízko,“ řekl Hoftych a označil vyloučení za „zbytečné“. Bohemka musela kvůli tomu téměř dvacet minut dohrávat o deseti.  

Dukla sice získala ve druhé půli herní převahu, ale šance si nevypracovala. Měla častěji míč na kopačkách, ale jen po velké vápno. „Na to, ve které fázi jara jsme, to utkání mělo dobrou úroveň, bylo kvalitní, plné nasazení. Mělo všechny aspekty a muselo diváky uspokojit. Byla tam i hektika, ale vcelku to bylo utkání velmi slušné. Nám pouze chybělo malinko štěstí k tomu, abychom dotáhli některou naši příležitost do srovnávací branky,“ zhodnotil zápas Günter Bittengel, trenér Dukly.

Bohemka díky vítězství poodskočila Dukle již o šest bodů a před Jihlavou má náskok čtyř bodů. „Je to příjemná souhra výsledků, ale pro nás ještě nic neznamená. Jsme na začátku jara a máme za sebou jeden zápas. Nebyl to žádný fotbalový koncert, takže je stále na čem pracovat. Výhra s Duklou se rodila těžce a i díky divákům jsme zvládli ten závěr zápasu. Díky všem, kteří se na třech bodech pro Bohemku podíleli,“ dodal trenér Pavel Hoftych.