Vítkovice: podaří se odveta za podzim?

Do Ďolíčku v neděli přijede jediný přemožitel Bohemky z první poloviny soutěže. Klopýtnutí v 7. kole s tehdy beznadějně posledními Vítkovicemi čekal opravdu málokdo. Služebně nejstarší tým druhé ligy měl v té době na kontě nula bodů a čerstvě vyměnil trenéra. Impuls v podobě příchodu zkušeného Vlastimila Paličky nakopnul vítkovické mužstvo nejen k vítězství nad naším týmem, ale především k raketovému vzletu tabulkou. Když Vítkovice na podzim porazily Bohemku, byly beznadějně poslední. Od té doby ze 13 zápasů jen tři prohrály, mají z této série skóre 23:10 a když porovnáme zisky Bohemky a Vítkovic od jejich posledního zápasu, jsou téměř totožné. Takže se dá říci, že Vítkovice mají za poslední půlrok stejnou výkonnost jako Bohemka. To je snad dostatečné varování před nedělním duelem, který začíná v 17 hodin. V současné chvíli jsou Vítkovice na 10. místě tabulky a k dobru mají navíc odložené utkání v Čáslavi. Na jaře zatím ve třech odehraných zápasech ani jednou neprohrály.

Vítkovice: podaří se odveta za podzim?

Vznik vítkovické kopané se datuje do roku 1919, kdy skupina fotbalových nadšenců založila SK Slavoj Vítkovice. Kvůli ekonomickým problémům ale Slavoj musel skončit a nástupnickým oddílem se stal SSK Vítkovice. Do první ligy postoupili vítkovičtí poprvé v sezoně 1948/49 a hned skončili na skvělém čtvrtém místě. Vydatně jim k tomu pomohl jeden z nejslavnějších hráčů české fotbalové historie, Pepi Bican. Ve svých sedmatřiceti letech nastřílel úctyhodných dvaadvacet branek a získal svůj devátý, poslední titul krále střelců. O dva roky později se mužstvo díky administrativními zásahu ligového vedení muselo s nejvyšší soutěží rozloučit. K návratu zpět mezi elitu došlo až v roce 1981. O pět let později přišel největší úspěch v historii klubu. V sezoně 1985/86 se Vítkovice poprvé a dosud naposledy staly mistry Československa. Nutno říci, že k titulu napomohla i situace v pražské Spartě, jejíž hráči ten rok zrovna revoltovali proti neoblíbenému trenéru Zacharovi. Vítkovice se neztratily ani v evropských pohárech. V PMEZ porazily Paris Saint Germain a nad jejich síly bylo až FC Porto. Spanilá jízda pokračovala o rok později v Poháru UEFA. Na jejich kopačkách pohořela taková mužstva jako AIK Stockholm, Dundee United a Vittoria Guimaraes. Až ve čtvrtfinále byl nad jejich síly Espanyol Barcelona.

Od těch chvil se Vítkovice povětšinou jen potácely v dolních patrech prvoligové tabulky. Mužstvo prošlo výprodejem, navíc ho postihla ekonomická krize. Výsledkem byl pád do druhé ligy v sezoně 1993/94 a následná nešťastná fúze s Karvinou. Kvůli ní se vítkovičtí dostali až do MSFL, ze které ale hned za rok postoupili zpět do druhé nejvyšší soutěže, ve které působí až doposud.
Letošní jaro zahájili vítkovičtí domácím vítězství 2:1 nad Mostem. Následný zápas v Čáslavi jim byl kvůli špatnému stavu hrací plochy odložen, takže hráli opět doma se Sokolovem a vyprovodili ho s výpraskem 4:2. Teď v sobotu remizovali doma 1:1 se Spartou B.

Před dvěma roky jsme Vítkovice ve druhé lize dvakrát porazili. Doma jsme na podzim vyhráli 3:0, když hned z prvního útoku skóroval hlavou Held, na konci poločasu přidal druhou branku Kulvajt a gólový účet uzavřel ve druhém poločase Pavel Hašek. Jarní odveta ve Vítkovicích pak skončila 2:1 pro nás. Opět jsme šli rychle do vedení brankou Pávka, domácí po přestávce vyrovnali, ale vítěznou trefu dal dvacet minut před koncem Lukáš Adam. O podzimním zápase již byla řeč. Prohráli jsme ho 1:0,  když domácí dali jediný gól zápasu již v 9. minutě. Po rozehraném přímém kopu se trefil zkušený útočník Prohazska.