1.FC Slovácko: nenaplněné ambice

Kdo by si před startem druhé ligy pomyslel, že se bude Slovácko v této fázi soutěže pohybovat ve středu tabulky a bude mít blíže k sestupu než k atakování příček zaručujících vstupenku do první ligy? Asi nikdo. Vždyť před startem soutěže uvažovalo klubové vedení o angažování Jana Kollera a nic jiného než návrat do nejvyšší soutěže si snad ani nepřipouštělo. Po posledním zápase se Sokolovem je rádo za téměř definitivní jistotu záchrany. Pět kol před koncem má od patnáctého HFK Olomouc už osmibodový náskok. Jistou útěchou je týmu z Uherského Hradiště semifinálová účast v poháru ČMFS, ve kterém dokázal mimo jiné vyřadit prvoligové Brno i Ostravu.

1.FC Slovácko: nenaplněné ambice

Historie fotbalu v Uherském Hradišti se začala psát v roce 1900, kdy byl založen fotbalový klub ČSK Uherské Hradiště. V následujících letech vystřídal několik názvů a potácel se v nižších soutěžích. Koncem 50. let dosáhl klub pod názvem Spartak Hradišťan velkého úspěchu, když se mu podařilo postoupit do druhé ligy. V této soutěži přišlo na utkání s RH Brno rekordních 10 000 diváků. V sezóně 1989/90 přišel pro klub obrovský úspěch v podobě postupu do finále Českého poháru, ve kterém však podlehl Dukle Praha.

Do první ligy nakoukl zástupce uhersko-hradišťské kopané poprvé v sezoně 1996/97. Nezkušenost s největší soutěži se však proměnila v epizodní jednoroční působení, navíc přišly velké finanční problémy a sestup se zastavil až v divizi. Vstupem a finanční pomocí firmy Synot se podařilo pád zastavit a v sezoně 2000/2001 se tým pod hlavičkou 1. FC Synot objevil opět v první lize. Největšího úspěchu dosáhl o tři roky později, kdy skončil na pátém místě. Po korupční aféře a odchodu firmy Synot z českého fotbalu, se v létě 2004 změnil název na 1.FC Slovácko. Ještě předtím, 12. října 2003, byl v Uherském Hradišti otevřen moderní Městský fotbalový stadion s kapacitou 8 121 diváků, který hostí také zápasy české reprezentace. Početná kolona fanoušků si zde však příliš radosti neužila, jejich milovaný klub opustil v sezoně 2006/07 nejvyšší soutěž a od té doby se marně snaží o návrat.

Jak již bylo řečeno, do letošní sezony vstoupil tým z Uherského Hradiště s velkým očekáváním. Na lavičku usedl bývalý vynikající slovenský hráč Ladislav Jurkemik. Dalšími výraznými posilami se stal záložník Lukáš Kubáň, stříbrný medailista z loňského mistrovství světa do 20 let, který se do týmu vrátil z neúspěšného hostování v Brně a hlavně zkušení obránci René Formánek z Třince a Tomáš Randa z Olomouce. Všichni tři na rozdíl od trenéra Jurkemika, kterého v zimní přestávce vyměnil zkušený Josef Mazura, v týmu nadále působí a patří k oporám. Defenziva funguje mužstvu z jihu Moravy vcelku obstojně, zásadní problém však spočívá ve hře dopředu. Méně branek nastřílel jen beznadějně poslední Fulnek. Když teď v poslední zápase se Sokolovem ukončil stoper Němčický více než pětihodinové čekání (přesně 332 minut) fanoušků na gól, na domácím stadionu naskákalo několik z nich v radostné euforii na ochranou síť.

Podzimní souboj v Uherském Hradišti jsme po výborném výkonu vyhráli 2:0. Na obou brankách měl lví podíl Jirka Rychlík. Nejdříve v 8. minutě se po jeho centru ze standardní situace prosadil Aziz Ibragimov. Gólovou pojistku přidal v 70. minutě Milan Škoda, po rychlé akci zleva a dalším centru Rychlíka.