Dárek pro trenéra: nedělní vítězství

V sobotu, den před utkáním se Slováckem, slaví trenér Pavel Hoftych 42. narozeniny. "Slaví" ale možná není to pravé slovo. "Slavím prací, máme předzápasový trénink. Nejlepším dárkem a oslavou zároveň bude, pokud v neděli porazíme Slovácko," říká kouč Bohemians 1905. V nedělním zápase mu bude určitě chybět záložník Lukáš Adam, který má čtyři žluté karty a možná někdo z útočníků. "Po utkání v Karviné měli naši útočníci zdravotní problémy, uvidíme, jak se dají dohromady pro nedělní zápas," hlásí kouč. Slovácko jede do Vršovic v krátké době podruhé. Ve středu jako první český tým dokázalo vyhrát v Edenu, když v semifinále Poháru ČMFS porazilo Slavii 1:0. I proto se dá v neděli očekávat zajímavá podívaná.

Dárek pro trenéra: nedělní vítězství

Trenéři se na utkání se Slováckem důkladně připravují, protože může být klíčem k důležitému kroku za postupem. "Rozhodnout můžeme v domácích zápasech, tím se řídíme. Navíc Jihlava a Čáslav hrají spolu, takže nekdo z nich musí ztratit," vysvětluje trenér. Zápas Čáslav - Jihlava se hraje ve stejný čas jako utkání v Ďolíčku, tedy v neděli od 17 hodin. Klokani mají v současné době náskok osmi bodů a do konce soutěže chybí pět kol. V tom dalším navíc Bohemians jedou do Jihlavy.

Středeční úspěch Slovácka v Edenu trenér Hoftych osobně sledoval. "Byl jsem se podívat, jak se Slovácko představí. Hráli podle mých očekávání. Mají skvěle organizovanou obranu, to určitě ukáží i v Ďolíčku. Po středě jim narostlo sebevědomí. Musíme si dát pozor především na jejich standardky, takto skórovali i na Slavii a dávají tak většinu gólů. Dobře brání, moc gólů nedávají a prosazují se ze standardek," charakterizuje hru našeho nedělního soupeře trenér Hoftych. Jeho slova dokládá i statistika: Slovácko dalo v této sezoně jen 21 gólů, to je po Fulneku druhé nejmenší číslo v soutěži. 11 remíz také hovoří za vše, takže nás v neděli zřejmě čeká tradiční dobývání soupeřovi branky, tentokrát ale proti vyspělému protivníkovi, kterého do Prahy přijede povzbudit přibližně stovka fanoušků. Slovácko na jaře prokazuje velmi dobrou formu, ještě neprohrálo a v devíti jarních zápasech inkasovalo jen třikrát. "Bude hrozně těžké jim dát gól," varuje kouč Hoftych.

Trenér Pavel Hoftych ve Slovácku dokonce půl roku působil a na tu dobu vzpomíná moc rád. "Byl to super půlrok. Předtím jsem dlouho byl ve Zlíně, což je rival Slovácka, takže jsem šel vlastně ke konkurenci. Po těch stresových letech to byl ale hotový balzám. Byl jsem jedním ze tří asistentů u áčka a zároveň jsem vedl béčko. Pracoval jsem s mladými hráči, s nimiž se dodnes setkávám, byť v jiných týmech – s Kúdelou, Marešem, ale rád vzpomínám i na Kubáně či Stýskalu. A samozřejmě na srdcaře Pavla Němčického. Ten už byl v jednu chvíli skoro odstřelený, ale pak se ukázalo, že je vlastně duší mužstva. Poznal jsem také jinou mentalitu. Lidé na Slovácku fandí fotbalu mnohem víc než ve Zlíně, kde je sportem číslo jedna hokej," vzpomíná současný trenér Bohemians 1905.

Nedělní zápas začíná v 17 hodin, brány stadionu se tradičně otvírají s dvouhodinovým předstihem. Kvůli pražskému marathonu bude v hlavním městě omezena doprava, při cestě do Ďolíčku jeďte s větším předstihem. Navíc vás na stadionu čeká bohatý program, takže se vyplatí přijet včas a užít se nedělní atmosféru ve Vršovicích.