Proměníme v Jihlavě první mečbol?

Před startem jarní části soutěže se velká většina fotbalových expertů svorně shodovala na dvojici největších aspirantů na postup do první ligy. Vedle našeho mužstva zmiňovali Jihlavu. Zatímco my postupové ambice bezezbytku naplňujeme, mužstvo trenéra Karola Marka se zatím prezentuje nevyrovnanými výkony a na druhé postupové místo ztrácí tři body. Jihlava nezvládá především klíčové duely. Jak na Dukle, tak v Čáslavi vedla o poločase 1:0 a jasně ovládala hru, ve druhém dějství však přišly dvě velké individuální chyby a ze zisku tří bodů byla rázem ztráta. Mužstvu výrazně chybí góly kanonýra Faldyny, který dal sice stejně branek jako Milan Škoda, ale tu poslední na podzim před čtrnácti koly.

Proměníme v Jihlavě první mečbol?

Historie jihlavského fotbalu je poměrně krátká. Nejúspěšnější fotbalový klub v kraji Vysočina byl založen až v roce 1948 a začal působit pod názvem tělovýchovná jednota Spartak Jihlava. Začátkem 50. let se mužstvo postupně z nejnižších okresních soutěží propracovalo až do přeboru a s většími či menšími úspěchy zde setrvávalo až do ročníku 1988/89, kdy Spartak po dlouhých čtyřiceti letech existence postoupil do vytoužené divize. V ní vydržel pouhé dvě sezóny a následoval další postup – do Moravskoslezské fotbalové ligy. Po několika záchranářských sezónách ve třetí nejvyšší soutěži, nastaly lepší časy, které vyvrcholily v sezoně 1999/2000 historickým postupem do II. ligy. Největší úspěchem jihlavského fotbalu přišel v sezoně 2004/05. Tým pod vedením trenéra Karla Večeři obsadil konečnou 2. příčku tabulky II. ligy a vybojoval historický postup do nejvyšší soutěže. V té se jihlavští dlouho nezdrželi a o rok později společně s Blšany se poroučeli zpět o patro níž. Od té doby se marně snaží o návrat.

Jak již bylo řečeno, po poslední porážce na hřišti Čáslavi se postupové ambice našeho pátečního soupeře výrazně ztenčily. Narozdíl od nás to nemá Jihlava od této chvíle ve svých rukách. V každém zápase musí naplno bodovat a ještě čekat na zaváhání Čáslavi. Hrát s takovou mírou zodpovědnosti není jistě jednoduché. Trenér Karol Marko však rozhodně hlavu nevěší a stále svému mužstvu věří. Před nacházejícím soubojem se na jihlavském webu snaží vyburcovat hráče k maximálnímu úsilí: „V duelu s vedoucím týmem tabulky se hráči musí bez ohledu na bolest, únavu či psychické rozpoložení odevzdat pro vítězství. Musí za ním jít tvrdě a cílevědomě. Chci na hřišti vidět osobní statečnost a boj za tento klub a jeho fanoušky.“ S minimálně stejným úsilím však přijede na Vysočinu zajisté i naše mužstvo, které se bude snažit proměnit první mečbol a vybojovat vytoužený postupový bod.

Podzimní zápas obou soupeřů v Ďolíčku skončil naším vítězstvím 2:0. Po většinu zápasu jsme byli lepším týmem. O výhře rozhodl dvěma brankami Honza Morávek. V úvodu druhého poločasu zužitkoval přihrávku Slezáka a v 51. minutě mu asistoval další ostřílený fotbalista Lukáš Hartig. Ve frenetické atmosféře před 7258 diváky, oslavujícími 25 let od zisku historického titulu, jsme si na konci zápasu připravili řadu dalších gólových šancí, žádná z nich však již neskončila brankou.