Hoftych: Můj největší trenérský úspěch

Velká vlna nadšení vypukla na lavičce Bohemians po závěrečném hvizdu v Jihlavě. Trenér Pavel Hoftych se hned po několika vteřinách ocitl nad hlavami fanoušků, kteří ho vynášeli do nebes. „To je úděl trenérů, když se daří. Počkejte v lize,“ usmíval se kouč a narážel na pomíjivost fotbalového úspěchu. „Teď jsme ale hrozně moc šťastní, že se nám to podařilo dotáhnout s takovým přehledem,“ dodal Hoftych. Bohemians 1905 mají po pátečním vítězství v Jihlavě už čtrnáctibodový náskok na třetí, nepostupové místo. Tři kola před koncem už je tak o postup nikdo nemůže připravit. „Teď už můžeme hrát do konce sezony uvolněně a připravovat se se vším všudy na ligu,“ říká trenér Bohemians 1905.

Hoftych: Můj největší trenérský úspěch

Do Jihlavy Bohemka vyrazila bez Lukáše Hartiga, který utkání přihlížel jen na tribuně. „Lukáš má ještě dozvuky svalového zranění a nemá cenu riskovat,“ zdůvodňoval absenci trenér Hoftych. Hartig na utkání dorazil v civilu a na tribuně se potkal se svým bývalým spoluhráčem z Bohemky a Zenitu Petrohrad Pavlem Marešem, kterého potkal stejný osud – zranění – a na hřišti se neobjevil. Oba své bývalé svěřence před utkáním srdečně zdravil jejich „osudový“ kouč Vlastimil Petržela. Na utkání do Jihlavy dorazila spousta osobností, návštěva trhla místní rekord a vyšplhala se na 4200 diváků, z toho více než tisíc fandilo zelenobílým barvám.

Trenéři vsadili na tradiční sestavu, v útoku bylo tentokrát duo Strnad – Škoda. Od úvodních minut se hrál opatrný fotbal. Jihlava musela vyhrát, aby přiživila postupovou naději, Bohemce stačil bod k definitivě postupu. I proto měli Klokani častěji míč na kopačkách, ale volili postupnou rozehrávku a příliš se netlačili do zakončení. „Rozhodně jsme nechtěli hrát na remízu, to se vždy vymstí. Ale naším cílem bylo, nepustit Jihlavu do tlaku, protože v domácím prostředí je hodně silná. Pomohli tomu i fanoušci, kteří nám tady vytvořili domácí prostředí,“ pochválil trenér Pavel Hoftych velmi početnou enklávu zeleno-bílých barev.

Rozhodující úder přišel po půlhodině hry. Škoda výborně napadal rozehrávku Jihlavy, vypíchl míč Lovětinskému , nadvakrát posunul na volného Morávka a ten šel od poloviny hřiště sám na gólmana. Zkušeně se podíval a zakončil podél padajícího brankáře. Obrovská radost na hřišti, obrovská radost v hledišti. „Ten gól byl pro vývoj zápasu moc důležitý. Po něm jsme hráli velmi odpovědně a domácí se nedostali do vyložené šance. Navíc skvěle zachytal Sňozík, který zmařil všechny centry i nebezpečné střely. Dneska nás fakt podržel,“ vysekl trenér poklonu gólmanovi Bohemians.

Bohemka zápas dotáhla do vítězného konce a oslavy mohly vypuknout přímo na jihlavském trávníku. „Je to pro mě největší úspěch v trenérské kariéře a to přesto, že jsem trénoval už i první ligu. Bohemka je pojem a atmosféra, která klub provází je jedinečná. Pro ty lidi, kteří tady jsou s námi a kteří chodí do Ďolíčku, je to smysl života a my cítíme vůči nim velkou odpovědnost. Ten postup patří nám všem,“ dodal Hoftych a běžel se radovat do kabiny, kde už stříkalo šampaňské a voněl dým z vítězných doutníků.