Přibyl: Chceme, aby hrála jedna Bohemka

Ve čtvrtek odpoledne proběhla v Ďolíčku tisková konference na téma loga a názvu Bohemians. Hojná účast médií signalizovala důležitost této tiskové konference. „Víte, že se nesnažíme tuto kauzu příliš medializovat, protože ty všechny spory škodí Bohemce. Ale tentokrát došlo k zásadnímu rozhodnutí, které vnáší do sporu o logo a název jasné světlo,“ zdůvodnil svolání tiskové konference Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. „Toto rozhodnutí již nabylo právní moci a proto proti němu není možné odvolání,“ dodal Pavel Fráňa, právní zástupce Bohemians 1905. „Již se odvolávala tělovýchovná jednota, ale úřad její námitky nepřijal a vydal konečné rozhodnutí,“ řekl Fráňa.

Přibyl: Chceme, aby hrála jedna Bohemka

Bohemians 1905 jsou vlastníkem kombinované známky (názvu a symbolu s klokanem) a všech známek, které mohou být podobné nebo zaměnitelné. „Toto rozhodnutí úřadu je závazné a případné nerespektování je trestné. I v případě dalších právních kroků protistrany je nutné toto rozhodnutí respektovat,“ prohlásil Pavel Fráňa. „Vše směřujeme k novému ročníku ligy, aby v nejvyšší soutěži hrála jediná Bohemka. Ta z vršovického Ďolíčku,“ dodal Přibyl.

Řízení o vlastnictví loga trvalo téměř čtyři roky, začalo na podzim 2005. „Je to dlouhodobá práce našich právníků. Když jsme zjistili, jakým způsobem je poškozováno jméno Bohemians, museli jsme konat. Tělovýchovná jednota se proti původnímu rozhodnutí odvolala, teď už je rozhodnutí definitivní a budeme po fotbalovém svazu vyžadovat jeho uplatnění,“ prohlásil Lukáš Přibyl.
Účastníkem řízení byl klub Bohemians 1905 a TJ Bohemians Praha. „Střížkov se tohoto řízení neúčastnil, protože není ani nebyl vlastníkem loga. Poskytovala mu ho TJ, která se v průběhu jednání odvolala, ale neuspěla. Teď se musí TJ dohodnout s námi na dalším užívání loga pro další sportovní oddíly. Ani TJ v tuto chvíli nevlastní logo pro provozování sportovních klubů a musí žádat nás o poskytnutí loga,“ upřesnil právní stav věcí ředitel Lukáš Přibyl. „Už se k nám donesly první reakce, že prý byla podána žaloba na předsedu úřadu průmyslového vlastnictví. To jsou obvyklé kroky protistrany, které ale nemají vliv na toto rozhodnutí úřadu, to nabylo právní moci 15. 3. 2009 a podání žaloby na tom nic nezmění. Čeká nás ještě dlouhý boj, ale teď máme po morální a fanouškovské podpoře i podporu právní,“ dodal Přibyl.

„Pokud se Střížkov parazitování na jménu Bohemians nevzdá, budeme požadovat, aby nebyl vpuštěn do soutěže, případně provedeme další rychlé právní kroky, které plynou z výše uvedeného rozhodnutí. Přeci není možné, aby Střížkov porušoval čtyři roky veškeré morální zásady a teď šel i proti rozhodnutím státních orgánů,“ prohlásil Přibyl.

TJ Bohemians Praha nevlastní ochrannou známku na sportovní činnost, tuto známku vlastní jen Bohemians 1905. V osvědčení o zápisu ochranné známky se v kolonce činností píše: sportovní, výchovná, zábavní, školicí a kulturní činnost, pořádání sportovních a jiných společenských akcí, klubová činnost, organizování účasti v klubových soutěžích, zejména v kopané, zprostředkovatelská činnost v oblastech uvedených ve třídě 41.