V Rakousku na úvod prohra se Steauou

Bohemians 1905 - Steaua Bukurešť 0:2 (0:0), branky: 58. Szekely, 72. Toja.

V Rakousku na úvod prohra se Steauou

Původně dohodnuté místo utkání Bohemians s rumunským celkem ve Fürnitzu bylo na žádost Steauy přesunuto do nedalekého Faak Am See, kde na oba týmy čekala lépe připravená hrací plocha s většími rozměry. O zápas byl velký zájem z řad médií, utkání sledovaly čtyři televizní společnosti, včetně české TV Nova a italských reportérů.

Krátké pozdržení začátku utkání ale jakoby oba týmy navnadilo a od úvodního hvizdu se hrálo ve vysokém tempu. Bohemka se dostala do první slibné šance, jmenovitě Kotyza v 8. minutě mířil po prostrčení Štohanzla jen do gólmana Zapaty. Ve 24. minutě se uvedla i nová posila do ofenzivních řad Bohemky, Zelenkova střela se otřela o tyč brankové konstrukce. Bohemka hrála s rumunským celkem v prvním poločase vyrovnané utkání a dostávala se častěji do zakončení, přestože měl soupeř míč častěji na kopačkách.

Ve středečním zápase se slovinským Celje se Steaua prosadila až ve druhém poločase a podobně tomu bylo i s Bohemians. Do druhého poločasu poslal trenér Bergodi devět nových hráčů a rumunský tým tahal od začátku druhé půle za delší konec. Bohemians se dostali pod trvalý tlak, který vyústil ve vstřelení úvodní branky. V 58. minutě se nejdříve trefil Ianos Szekely a v 72. minutě potvrdil vítězství rumunského celku Juan Toja. Oba hráči přišli na hřiště až po poločasové přestávce. Bohemians čeká v nedělním utkání prvoligový slovinský tým NK Nafta Lendava.

"Sehráli jsme především v prvním poločase velmi dobré utkání, první gólovka přišla z naší strany, Štohanzlovu přihrávku ale nevyužil Kotyza. Dostávali jsme se častěji do koncovky než soupeř a působili jsme aktivnějším dojmem. Šli jsme do dnešního utkání z plné přípravy, hráči si po středečním utkání s Libercem prakticky neodpočinuli, proto jejich dnešní výkon oceňuji. Do druhého poločasu soupeř výrazně obměnil sestavu a druhá půle už byla v režii soupeře. Dostali jsme se pod trvalý tlak, ze kterého vyústily obě branky. Soupeř nás kombinační hrou přehrával a zaslouženě zvítězil," zhodnotil průběh utkání ihned po zápase trenér Pavel Hoftych.

V základní sestavě chyběl kapitán Marek Nikl, ale šlo o záměr trenérů jak podotkl Pavel Hoftych: "Jsme v plné přípravě a naším cílem je otestovat si různé varianty, dneska dostali ve stoperské dvojici přednost Cseh s Lukášem, příště to budou další. Zkoušíme Pepu Jindřiška ve středu zálohy a Honza Štohanzl si zahrál jak na kraji, tak ve středu zálohy." Spokojený byl trenér s výkonem Luďka Zelenky, který před začátkem soustředění posílil ofenzívu Bohemians. Rumunský fotbal zažívá v posledních letech vzestup na evropské scéně a Steaua Bukurešť byla v uplynulých dvou sezonách účastníkem základní části LM. "Narazili jsme na velmi kvalitní tým, s jakým jsme se ve druhé lize nemohli potkat a s takovou kvalitou se možná nepotkáme ani v lize. Myslím, že nám to všem přineslo ponaučení a odkrylo některé naše slabiny. Ale dokázali jsme se soupeřem hrát v některých fázích utkání vyrovnanou partii a na dnes nabytých zkušenostech se dá stavět do zbytku přípravy," shrnul své pocity z utkání trenér Pavel Hoftych.