Klokani se připravují v horách

Týdenní soustředění Bohemky v Rakousku se blíží ke svému závěru. Co se týče podmínek a kvality soupeřů, zažívá Bohemka určitě nejpovedenější soustředění po znovuzrození.

„Máme tady ideální podmínky pro přípravu a oba dosavadní soupeři byli opravdu velmi dobří. Hlavně zápas se Steauou snesl nejpřísnější měřítka a byl to vynikající test,“ pochvaluje si trenér Pavel Hoftych. Výsledky nejsou zatím příznivé – dvě porážky 0:2, ale nejsou tím nejdůležitějším. „Stejně jako jsme nedělali předčasné závěry z výhry nad Nitrou 3:0, tak teď nemůžeme panikařit po dvou porážkách, navíc s kvalitními soupeři. Bylo naším záměrem, abychom měli silné soupeře, kteří nás třeba i porazí, ale především nás připraví na realitu první ligy,“ dodává Hoftych. Poslední přípravný zápas v Rakousku sehrají Klokani ve čtvrtek s maďarským FC Fehérvár od 16 hodin v rakouském Windischgarstenu.

Rakouským domovem Bohemky je od minulého čtvrtka útulný Hotel Kuerscher (www.hotel-kuerschner.at) v Kötschach-Mauthenu poblíž Klagenfurtu. Na hřiště to mají hráči kousek, široké okolí lemují alpské vrcholky. „Na trávník to máme v pantoflích dvě minutky, takže ideální dostupnost. Je tu opravdu tvrdá příprava, ale díky zdejšímu prostředí se to lépe snáší,“ říká čerstvá posila do útoku Luděk Zelenka. „Není to typická herní příprava, kdy bychom vše směřovali k zápasům. Trénujeme dvoufázově, zápasy bereme jako jednu tréninkovou jednotku, proto hráči například proti Slovincům byli unavení. Ale pro nás je důležitá sezona a k té to směřujeme,“ vysvětluje trenér Pavel Hoftych. Kromě tradičních tréninků zpestřil přípravu i výšlapem jedné místní sjezdovky. „Z vrchu je nádherný pohled, o to jsem kluky nemohl připravit,“ dodal s úsměvem.

Den po příjezdu sehráli Bohemians 1905 přípravný zápas se slavnou Steauou Bukurešť. Rumuni přijeli v plné síle a na hřišti ukázali své fotbalové dovednosti. „Byl to vynikající zápas. Měli jsme i šance, hrálo se ve vysokém tempu, Steaua nás přehrála až v závěru,“ komentoval vydařenou přípravu kouč Bohemians 1905. Účastník posledních dvou ročníků Ligy mistrů byl s přípravou také spokojen. „Manažer, který nám tady dojednává zápasy, říkal, že Rumuni si zápas pochvalovali a byla to i pro ně kvalitní příprava. Ostudu jsme neudělali a pro kluky to byla velká zkušenost,“ dodal Hoftych. Hned o dva dny později čekal na Hoftychovy svěřence další zápas s klubem z nejvyšší soutěže – slovinská Lendava. I tento zápas Klokani prohráli 0:2, ale hodnocení z úst trenéra bylo úplně jiné. „Podali jsme špatný výkon. Šli jsme do toho sice z plného tréninku, ale na hřišti nic nefungovalo. Odhalilo nám to mezery, což je lepší vždy v přípravě než v samotné sezoně. Ale nebyl jsem vůbec spokojen,“ prohlásil Pavel Hoftych.

V dalších dnech se Klokani věnují především tréninku. Na soustředění dorazil i prezident Bohemians 1905 Antonín Panenka, který je v Rakousku nesmírně populární a ukázalo se to i tentokrát. „Na Tondu se tady všichni ptali. Když přijel, osobně ho přišel přivítat starosta obce, pro lidi z okolí to byla událost,“ popisoval Hoftych okolnosti příjezdu bývalé hvězdy Bohemians a Rapidu Vídeň. „Pro místní je to zajímavé zpestření. V okolí jsou sice další kluby, ale přímo v obci jsme jediný prvoligový klub, takže se i naše tréninky těší zájmu místních,“ pochvaluje si kouč. „Starají se tu o nás fantasticky, počasí nám také celkem vychází. Jen při druhém zápase byla pořádná průtrž mračen, ale nakonec se to dohrálo.“

Kromě zranění Škody nekomplikují přípravu další zdravotní problémy. Po delší době se do tréninku zapojil i Ferenc Róth, který odehrál už i první zápas. Ve čtvrtek se tým vydá na cestu do Prahy a během zpáteční cesty odehraje i poslední utkání na rakouském soustředění.