Rozjetý Jablonec dorazí do Ďolíčku

V neděli nás od 16 hodin nečeká vůbec nic snadného. Do Ďolíčku přijede soupeř, na kterého se v poslední době valí jenom samá chvála.

Mužstvo ze severu Čech vybojovalo pod vedením respektovaného trenéra Františka Komňackého v loňské sezoně nečekané páté místo a skvělými výkony se prezentuje i na počátku této sezony. Po úvodní remíze 1:1 na horké budějovické půdě přestřílelo v pondělní televizní dohrávce nováčka ze Slovácka 3:2. Podle řady komentářů to byl jeden z vůbec nejlepších zápasů Gambrinus ligy vysílaný Českou televizí. Jablonec se proti Slovácku prezentoval překvapivě pestrou kombinační hrou a značnou ofenzivní silou, o poznání slabší byla naopak hra směrem dozadu.

V letní přestávce prošlo jablonecké mužstvo poměrně značnou obměnou. Klub sice udržel svou hlavní hvězdu – střelce Lafatu, ale přišel o neméně žádaného záložníka Hlouška. Ten měl údajně několik nabídek z bundesligy, nakonec však odešel do Slavie. Pryč jsou i stopeři Homola s Kučerou a levý obránce Hamouz. Jablonci se tak vlastně rozpadla celá obrana. Na uvolněná místa stoperů se vedení severočeského klubu každopádně podařilo angažovat adekvátní náhradu. Z Kladna, kterému na jaře výrazně pomohl k záchraně, přišel zkušený Drsek a z hostování ve Spartě se vrátil Huber. Další posily – Kovařík a Jablonský – dorazily jako kompenzace za přestup Houška ze Slavie. První z nich vyniká podle slov trenéra Komňackého výbornou technikou a v záloze by tak mohl zacelit díru po Hlouškovi. Jako největší posila se zatím každopádně jeví stoper Drsek. V utkání se Slováckem byl u všech tří jabloneckých branek. Tu třetí, vítěznou, dokonce sám vstřelil. Směrem dozadu se Drskovi však zdaleka tolik nevedlo, velké problémy mu dělal především Petr Švancara.

To, že páté místo z uplynulé sezony nebylo rozhodně náhodné, dokázal Jablonec i v úvodním zápase sezony v Českých Budějovicích. Ve středu hřiště převyšoval Dynamo přesnějšími a fotbalovějšími kombinacemi a nebýt Kučerova odvážného skoku pod Valentovy nohy, mohl čtvrt hodiny před koncem překlopit skóre na svoji stranu a po dvou zápasech vést ligovou tabulku. Budějovický kouč Pavel Tobiáš k zápasu poznamenal: „Jablonec hlavně ke konci první a na začátku druhé půle ukázal, že má obrovskou sílu v kombinaci.“

Před dvěma roky jsme s Jabloncem uhráli dva nerozhodné výsledky. Na podzim skončil zápas na severu Čech bezbrankovou remízou. V prvním poločase jsme měli územní převahu, ve druhém dějství se soupeř zlepšil a hru vyrovnal, ale až na poslední minuty si také nevypracoval vyloženou gólovku. Jarní odvetu v Ďolíčku výrazně poznamenalo vyloučení brankáře Sňozíka v 31. minutě utkání. Bohemka byla od té chvíle sice i v deseti hráčích aktivnějším týmem a po brance Honzy Morávka šla i do vedení, soupeř však v závěru zápasu díky pohotovosti Necida srovnal na konečných 1:1.