V neděli přijede Plzeň - útok lepší obrany

Dalším soupeřem Bohemky bude v neděli v Ďolíčku plzeňská Viktorka.

V neděli přijede Plzeň - útok lepší obrany

Čtyři body ze čtyři zápasů a průběžné desáté místo tabulky. Takhle si asi vstup do sezony ambiciózní vedení Viktorie Plzeň nepředstavovalo. Plzeňský trenér Pavel Vrba je vyznavačem ofenzivního stylu hry. Hra směrem dopředu se jeho týmu zatím vcelku daří, sedm vstřelených branek je na české poměry víc než slušnou vizitkou. V prvním zápase sezony na Slovácku dokázali například Západočeši zvítězit navzdory tomu, že sami dvakrát inkasovali. Naposledy doma proti Liberci však na tři branky ve vlastní síti už odpověď nalézt nedokázali. Soupeři podlehli, i když byli celkově asi lepším mužstvem. Obranná fáze jim zkrátka vázne. Osm inkasovaných branek za čtyři utkání je opravdu hodně, horší už je v tomto ohledu jen poslední Střížkov. V neděli začíná zápas v Ďolíčku v 17 hodin. Již teď si můžete kupovat vstupenky v předprodeji, který probíhá na stadionu Bohemians a ve všech pobočkách Ticketstream. Stejně tak si můžete vstupenky koupit na www.ticketstream.cz. Pokud chcete mít dobrá místa, neváhejte a kupte si vstupenky s předstihem.

V přípravném období přitom defenzivnímu trápení nic nenasvědčovalo. V rámci rakouského soustředění dokázali Plzeňští dokonce remizovat 1:1 s AS Řím a italský velkoklub zaskočili především precizní defenzivou. V poločase dokonce vedli, ale o náskok se připravili sami, když si krátce po změně stran vstřelili vlastní gól. První soutěžní zápas na Slovácku však již mnohé naznačil. Plzeň sice po krásných brankách Střihavky, Petržely a Rýdela vyhrála 3:2, ale trenér Vrba nebyl se hrou ve druhém poločase nijak zvlášť spokojený. Druhým varováním byla domácí remíza s Teplicemi. Přestože Západočeši v zápase dvakrát vedli, soupeř dokázal vždy najít odpověď a vyrovnat. Po zápase přesto kapitán Pavel Horváth kladně hodnotil předvedenou útočnou hru: „Baví to nás i diváky. Jsem rád, že u toho můžu být.“

V dalším zápase v Ostravě se jeho spoluhráči každopádně zaměřili především na defenzivu. Až do 84. minuty to vypadalo, že jejich obrana poprvé neinkasuje. Proti byl však znovuzrozený ostravský střelec Zeher, který výstavním volejem vymetl šibenici Daňkovi branky. O posledním zápase s Libercem již byla řeč. Plzeň opět zběsile útočila a zoufale bránila. Liberec dal do přestávky gól ze své jediné akce. Ve druhé půli dvakrát vystřelil a přidal další dvě branky. Trenér Vrba tak mohl po zápase jen smutně poznamenat: „Liberec nás porazil svou účelovostí. Tím, jak bránil, hrál takticky v poli a podnikal nebezpečné brejky. My jsme sice měli neustálou převahu a mnohem více příležitostí, ale nedokázali jsme je proměňovat. V tomhle zápase šlo všechno z psychologické stránky proti nám. Máme sice kvalitní mužstvo, ale když dostane tři góly, tak tu útočnou kvalitu nemá zas tak velkou, aby dalo čtyři.“

Na koho si tedy budeme muset v neděli dávat největší pozor? O sedm branek se zatím zasloužilo sedm různých hráčů. Nejvíce aktivní ve hře směrem dopředu je určitě trio Horváth, Střihavka, Petržela. Zvláště posledně jmenovaný se prakticky v každém zápase díky své rychlosti a dravosti dostává do několika velkých příležitostí, které však až na jedinou výjimku pravidelně zahazuje. Pozor bychom si měli dávat i na slovenského útočníka Bakoše, který do Plzně přišel v létě jako největší ofenzivní posila z Ružomberku.

Před dvěma roky jsme ze vzájemných soubojů s Plzní vytěžili jediný bod. Na podzim ve Štruncových sadech skončil zápas naší porážkou 2:0. Po bezbrankovém poločase skóroval v 72. minutě po naší hrubé chybě ve středu hřiště výstavní střelou Marek Jarolím. V nastaveném čase pak po faulu Karla Rady na domácího Trappa odpískal sudí Franěk penaltu, ze které se nemýlil Fillo a uzavřel skóre zápasu. V jadrní odvetě jsme museli dvakrát dotahovat vedení soupeře. Na úvodní branku tehdy ještě plzeňského Rótha v první poločase odpověděl Honza Morávek. Ve druhé půli šla Plzeň opět do vedení díky Varadimu, ale v samotném závěru utkání po rohovém kopu vyrovnal dnes již pro změnu plzeňský Jan Rezek.