Mladá Boleslav – vyladěná ofenzivní mašina

Silnější soupeř se nám v současné chvíli postavit do cesty nemůže.

S prvním a druhým týmem průběžné tabulky už jsme hráli, teď nás čeká třetí. Mladá Boleslav se zatím prezentuje líbivým ofenzivním fotbalem a doma soupeřům naděluje bohaté brankové nadílky. Ve druhém kole odtud odjížděl liberecký brankář Zlámal se čtyřmi banány. Jen o branku méně pak vstřelili boleslavští ostrostřelci v dalším televizním duelu, na Kladně. Poslední zápas na Spartě se Středočechům už zdaleka tak nevydařil – soustředili se především na obranu, ve směru dopředu byli oproti minulým zápasům téměř neškodní a na konci zápasu sami jednou inkasovali.


Hlavní zásluhu na mladoboleslavském probuzení má trio navrátilců – Uhrin, Rajnoch a Kulič. První z nich velí nekompromisně mužstvu z lavičky, druhý diriguje obranu a zakládá většinu útočných akcí, třetí šéfuje kabině, baví diváky a střílí krásné góly. Tato trojice je pro Boleslav zárukou úspěchu. Když spolu působila ve městě automobilů naposledy, obsadilo mužstvo třetí místo v tabulce se stejným bodovým ziskem jako druhá Slavie. Trenér Dušan Uhrin mladší pak odešel vydělávat do Rumunska, Marek Kulič do Sparty a v týmu zůstal osamocený Jan Rajnoch (ten odešel až letos v zimě na hostování do Chotěbuze). Výsledkem rozpadu bylo v následující sezoně sedmé a o rok později šesté místo tabulky, což rozhodně nemohlo náročné klubové vedení uspokojit. Zajímavé je, že ani jednomu z výše jmenovaných se v novém prostředí nedařilo, jako by jejich síla spočívala ve vzájemné spolupráci. Z pohledu zeleno-bílého fanouška je zajímavá ještě jedna trojice. Opět v ní figuruje trenér Uhrin, stoper Rajnoch a dále pak záložník Ivo Táborský. Všichni tři totiž spolu působili v Ďolíčku v sezoně 2003/2004 zrovna v době, když jsme sestoupili do druhé ligy.

Vedle již jmenovaných hráčů stojí za pozornost také další navrátilec – útočník Luboš Pecka a jeho konkurent o místo v sestavě – Jan Chramosta. Zatímco první z nich se prosazuje především neobyčejným důrazem až zarputilostí, druhý vyniká rychlostí a technikou. V základu zatím dostává přednost zkušenější Pecka, ale je dost dobře možné, že po poslední prohře na Spartě dostane šanci mladíček Chramosta.

Před dvěma lety jsme v duelech se Středočechy uhráli pouhý bod. Na podzim v Boleslavi skončilo utkání naší porážkou 2:0. Domácí tým vstoupil do utkání aktivně a svou převahu zúročil v úvodní branku již zmiňovaný Ivo Táborský. V závěru prvního poločasu měl na hlavě vyrovnání Milan Škoda, ale bohužel hlavičkoval do tyče. Boleslavi vyšel vstup i do druhého poločasu, na dvoubrankový rozdíl zvýšil v 56. minutě opět Táborský. V nastaveném čase trefil Martin Kotyza z přímého kopu břevno Millerovy branky. Kotyza se vyznamenal i u několika našich předchozích šancí. Jarní odveta v Ďolíčku skončila remízou 1:1. Prví branku utkání vstřelil po nedorozumění mladoboleslavské obrany Milan Škoda. Po obdržené brance se iniciativy chopila Mladá Boleslav a dostala nás pod tlak, který přerušil až dvojnásobný výpadek osvětlení. Po znovuzahájení hry tlak Středočechů pokračoval a  vyvrcholil v 78. minutě brankou Radima Holuba. V závěrečných minutách se hra přesunula před branku našeho soupeře, ale kýžený vítězný gól se nedostavil.