První výhra - další meta splněna

Prožil jednu z nejkrásnějších chvil na trenérské lavičce. Rozhodly o tom jen vteřiny.

„Byl to obrovský nával radosti. Pro nás strašně důležité vítězství nejen bodově do tabulky, ale hlavně psychicky. Už se nebude říkat, že jsme ještě nevyhráli, to na mužstvo vždy dolehne,“ říkal po zápase šťastný trenér Pavel Hoftych, který společně s asistenty znovu udělal změny v ofenzivních dvou řadách, a tentokrát přinesly úspěch. Zato trenér Dušan Uhrin, který i před utkáním přiznal, že je v něm „kus Bohemáka“, příliš veselý nebyl. „Nedali jsme šance a pak jsme takto soupeři darovali vítězství,“ glosoval druhou porážku v řadě. I před týdnem na Spartě dostali jeho svěřenci rozhodující gól v poslední minutě.


Trenéři museli především řešit rébus, co se zálohou. Hrdlička nemohl nastoupit kvůli klauzuli ve smlouvě o hostování, Dian bude chybět ještě tři týdny, Kaufman si v týdnu natáhl sval, takže chyběl klasický střední záložník. Na svá mládežnická léta si tak musel vzpomenout Jan Štohanzl, který ve středu zálohy hrával. „Pamatuji si ho jako středního záložníka, má k tomu dobré technické předpoklady,“ řekl k tomu kouč Hoftych. Premiéru v záloze si odbyl Ivan Janek, kterého fanoušci znali jako pravého beka, ale tam je vynikající Jindřišek. „Ivana jsme na tomto postu zkoušeli v juniorce a vypadal tam dobře. Potvrdil to v Boleslavi. V první půli byl lepší než ve druhé. Přinesl na pravou stranu klid a ve dvojici s Pepou Jindřiškem se velmi dobře doplňovali. Je to možnost i pro další zápasy. Ivan má velmi dobré centry a to nám chybí,“ zhodnotil posunutí Janka o řadu výše kouč Bohemians 1905.

Poprvé po zranění se v základní sestavě objevil Milan Škoda, s ním šel do hry Azíz Ibragimov. „Azíz hodně pracoval, byl neustále v pohybu, Hodně střídá dobré momenty s horšími, ale dnes bych ho ocenil za nasazení a za střelbu. Škoďák vyhrával souboje v první půlhodině, pak už tolik úspěšný nebyl. To byla jedna z příčin, proč jsme se dostali ve druhé půli pod tlak. Přestali jsme být úspěšní vpředu a míče se rychle vracely na naši polovinu,“ okomentoval výkony obou útočníků trenér Hoftych.

Bohemka vstoupila do zápasu velmi dobře. Prvních dvacet minut byla hodně aktivní. Kombinovala a snažila se i o střelbu. Róth a zejména Ibragimov svým střelami provětrali brankáře Vorla. Vyrovnaná hra se postupně začala převažovat na stranu Boleslavi, ovšem v závěru první půle už Bohemka opět srovnala krok a do kabin odcházela za potlesku fanoušků Bohemians. „První poločas jsme odehráli podle mých představ. Nepřijeli jsme sem betonovat, chtěli jsme hrát aktivně a to se nám v první půli dařilo. Ještě nám možná chyběla větší odvaha, abychom se protlačili před branku do vyložené šance. Ale i tak jsme díky střelám byli nebezpeční,“ hodnotil první půli Pavel Hoftych, který na tento zápas vytáhl staré tričko z loňské postupové sady. „Zkoušel jsem už úplně všechno. V bílých tričkách jsme prohrávali, tak jsem zkusil černé, i když je už staré.“

Ve druhém poločase kouzlo starého trika zafungovalo. Bohemka se dostala pod tlak, pomohly tyče a především brankář Radek Sňozík. „Boleslav zrychlila hru a především zapojila i krajní obránce, což nám dělalo velké problémy. Nestíhali jsme, ztráceli jsme balóny a vysilovali jsme se dlouhými sprinty zpět. Pak už nám zákonitě chyběly síly, ale kluci to zvládli skvěle,“ prohlásil Hoftych. Trenérům se povedla i střídání, zejména zkušení hráči přinesli do hry uklidnění. „Zelenka i Lukáš odvedli velký kus práce. Zelí na hrotu podržel balón, což se Škodovi ve druhé půli nedařilo. Příchod Zelenky nás dostal z největšího tlaku a v závěru se uplatnil i Lukáš na defenzivním záložníkovi. Nakonec přihrál i na gól,“ vyzdvihl kouč přínos dvou zkušených fotbalistů.

Bohemka o výhře rozhodla v 94. minutě a připsala si první výhru v sezoně. „Je to moc důležité pro psychiku. Je teď čtrnáct dní pauza, hned bude větší chuť do práce a radost při pohledu na tabulku. Máme šest bodů po šesti zápasech, třetí nejlepší obranu, ještě ten útok vylepšit a je to v pořádku,“ usmívá se trenér Pavel Hoftych.