Míža si připsal další starty v reprezentačním výběru

Rozhovor s mladším dorostencem Janem Mižičem, který nechyběl u postupu U17 do další fáze kvalifikace o Euro.

Míža si připsal další starty v reprezentačním výběru

Honzo, v posledních dnech jsi byl součástí úspěšného týmu reprezentace U17, které se podařilo celkem hladce projít první fází kvalifikace na ME. Jak dlouho jsi členem reprezentace, jaká k tomu vedla cesta a považuješ současný postup zatím za svůj největší fotbalový úspěch? 
Dřív jsem hrával ve výběru Prahy a v reprezentaci jsem od loňského srpna. Myslím si, že je to zatím můj největší úspěch.

Pojďme ale postupně. V prvním utkání jste porazili domácí Bělorusko 1:0. V utkání jsi nastoupil v základní sestavě a vydržel v ní až do konce. Můžeš svými slovy zhodnotit utkání a zmínit různé zajímavosti?
V utkání jsme byli lepším týmem. Snažili jsme se hrát více kombinačně a vytvořili jsme si více šancí než soupeř. Nebylo tam moc diváků, přestože jsme hráli v sobotu a s domácím týmem.

Do druhého utkání se San Marinem jsi nezasáhl. Proč tomu tak bylo? Díky výhře jste si zajistili postup. Jak jsi viděl utkání z tribuny?
Nehrál jsem asi proto, že trenér chce, aby nastupovali všichni nominovaní hráči. Byl to nejhorší zápas ve skupině, co se fotbalu týče. Soupeř bránil v devíti hráčích na vápně, snažil se zdržovat hru, kouskovat ji různými zraněními.

V závěrečném utkání se Švýcarskem jsi opět nechyběl a odehrál celé utkání. Drtivě jste vyhráli a ukončili první fázi kvalifikace třetí výhrou. Můžeš nám přiblížit i toto utkání a své dojmy?
Utkání se pro nás vyvíjelo dobře, protože jsme rychle vstřelili gól. Obě mužstva měla postup zajištěný, byl k vidění dobrý fotbal a vidina prvního místa nás hnala dopředu. Na stadiónu bylo asi 1500 diváků, kteří fandili našemu týmu. Divácká kulisa byla nejlepší v mém fotbalovém životě.

Teď je asi v mužstvu velmi dobrá nálada. Co vás společně dále čeká a co čeká tebe osobně?
V říjnu nás čekají dva přátelské zápasy s Finskem. V prosinci se bude losovat druhá fáze kvalifikačních skupin a následné zápasy se odehrají v březnu příštího roku.

Jakou máš pozici v reprezentačním mužstvu? Máš jiné úkoly než v mužstvu Bohemky, nebo hraješ na stejném postu i s podobnými úkoly?
V reprezentaci nastupuji na pozici středního záložníka stejně jako v mužstvu Bohemky, ale mám více defenzivních úkolů.

Jelikož proběhl první kvalifikační cyklus na začátku září, kdy většina vrstevníků již nastoupila do školy, jak jsi měl toto zařízené, nemáš ve škole problémy a jak se těšíš na spolužáky?
Na konci srpna jsem ve škole odevzdal nominaci, na základě které mě uvolnili. Snad nebudu mít s výukou problémy, je začátek školy, kdyby něco, tak se omluvím, že jsem tam nebyl. Na spolužáky se samozřejmě těším, byl jsem s nimi v kontaktu přes internet, hlavně s těmi, kteří jsou se mnou v týmu, alespoň jsem věděl, co se děje.

Mížo, děkujeme za rozhovor a přejeme ti mnoho úspěchů do další kariéry, aby se ti dařilo jak v reprezentaci, tak i v Bohemce.

Autor: Pavel Jiřík ml.