Naskočil do mě, musel bych zmizet, řekl Rychlík

Rozhodčí Matějek chtěl vyrazně odlišné stulpny, ale stejně mu to nepomohlo.

Rozhodčí Radek Matějek vzbudil emoce již před utkáním Teplice - Bohemians 1905. Ačkoliv kluby si v týdnu vyměnily informace o barvě dresů a neshledaly žádné problémy, hlavnímu sudímu se nelíbila zeleno-bílá kombinace stulpen Bohemky s bílými stulpnami Teplic. "Při střetech, například v pokutovém území, by se to pletlo a nebylo by to přehledné," zdůvodnil své rozhodnutí, na které má hlavní rozhodčí právo. Je jen na něm, zda odsouhlasí barevnou kombinaci, ve které nastupují týmy k zápasu. Vše se posuzuje na technické poradě 90 minut před utkáním. Ačkoliv kluby s tím neměly problém, sudí Matějek trval na svém a ani po další diskuzi neustoupil. Teplice nechtěly obléci žluté stulpny, které mají k domácí sadě také k dispozici, a tak se převlékat musela Bohemka. Teplice zapůjčily své modré stulpny, takže Klokani vyběhli k zápasu v netradiční kombinaci zeleno-bílých dresů, bílých trenek a modrých stulpen. "Ještě se nám nestalo, aby tyto naše stulpny nebyly uznány v porovnání s bílými stulpnami soupeře. Zdravě nás to před utkáním nakoplo," říkal po zápase trenér Pavel Hoftych.

Ovšem ani precizní barevné oddělení nejspodnější části výstroje nepomohlo sudímu Matějkovi při posouzení klíčového okamžiku v zápase. V 57. minutě vyloučil Jiřího Rychlíka po druhé žluté kartě. Stalo se tak po střetu se Štěpánem Vachouškem. Ferenc Róth chyboval v rozehrávce, Vachoušek si obhodil Rychlíka a naskočil na něj. "Musel bych zmizet, aby do mě nevletěl. Kopnul si to okolo mě, za mnou už byl další náš obránce, takže by to stejně nemohl mít a naskočil na mě. Vůbec jsem ho nefauloval, nedělal jsem ani žádný aktivní pohyb směrem k němu," vysvětloval po utkání levý obránce Bohemians. První žlutou kartu dostal již v první půli po ostrém faulu na Verbíře. Žlutá byla naprosto zasloužená. "Určitě, ta první byla naprosto v pořádku, ale při tom druhém střetu měl být potrestán spíše Vachoušek," dodal Rychlík. Zákrok si můžete prohlédnout na serveru fotbal.živě.cz.

Bohemka musela hrát více než půl hodiny o deseti, v plné síle byla domácím minimálně vyrovnaným soupeřem a měla více střel na branku. Sudí Matějek prokazatelně chyboval, což potvrdily i televizní záběry, Bohemce to však body nevrátí. "Vyloučení patřilo k rozhodujícím momentům zápasu," přiznal teplický trenér Plíšek. "Vyloučení bylo nesmyslné," dodal Hoftych. "Dopustili jsme se i chyb, jak před vyloučením, tak před gólem, to si musíme vyhodnotit. Ale tým plnil úkoly velmi dobře, až vyloučení nás zabrzdilo a bylo to celkově hodně necitlivé," dodal Pavel Hoftych. 

Rychlík je prvním vyloučeným Klokanem v této sezoně. Po červené má stop minimálně na jeden zápas, o případném vyšším trestu může ve čtvrtek rozhodnout disciplinární komise, ale vzhledem k charekteru vyloučení se to nepředpokládá. Rychlík by si tak celý trest měl odbýt už ve středu při pohárovém utkání v Třinci, na Slavii by měl být opět k dispozici.