V sobotu přijede do Ďolíčku Slavia

Vršovické derby začíná v 19:45 a vysílá ho ČT 4 SPORT.

V sobotu přijede do Ďolíčku Slavia

V sobotu nás čeká zápas s naším odvěkým vršovickým rivalem. Jeho výrazné zlepšení potvrdil jak vítězný pondělní zápas s Ostravou, tak poslední dvě ligově sezony, ve kterých získalo mužstvo Karla Jarolíma mistrovský titul. My se však rozhodně nemáme čeho bát. Před dvěma roky jsme naše vršovické sousedy doma porazili v nádherném zápase 2:0 a v jarní odvetě přišli o cennou remízu až v úplném závěru díky šťastné patičce Tavarese.

Představovat podrobněji našeho vršovického souseda by bylo nošením dříví do lesa. Spolu se Spartou je jedním ze dvou nejstarších a také nejúspěšnějších českých týmů. Z dlouhodobého hlediska tím druhým nejúspěšnějším. Vždyť v samostatné české lize měli sešívaní dlouhá léta druhé místo za Spartou málem předplacené. Teď je však situace jiná. Poslední dva ligové tituly se slavily na novém stadionu v Edenu a fotbaloví odborníci již naplno začali hovořit o nové době, ve které bude českému fotbalu kralovat červeno-bílá barva. O jejich předpovědi patrně rozhodne letošní sezona, pokud se Slavii podaří do třetice celou soutěž vyhrát, nebude o dominanci Jarolímových svěřenců žádných pochyb. 

V evropských pohárech jim každopádně žádná pšenka nekvete. V plné nahotě se v nich ukazuje stále propastnější rozdíl mezi českou ligou a vyspělými západoevropskými soutěžemi. Ať už vzpomeneme na loňská střetnutí s Fiorentinou, Aston Villou, Hamburkem či letošní zápas v Janově, vždy dostala Slavia lekci z produktivity a efektivity. Ani jednou vyloženě nevyhořela, ale nedokázala dát ani jednu branku a pokaždé alespoň jednou inkasovala. Letos v létě navíc dokázala vypadnout z kvalifikace Ligy mistrů po dvou remízách i s průměrným moldavským Sheriffem Tiraspol. 

Žádnou velkou suverenitu zatím nepředvádí slávisté ani v domácí soutěži. Po osmi odehraných kolech jim patří třetí místo průběžné tabulky s tříbodovou ztrátou na vedoucí Teplice. Doma jsou zatím až na úvodní remízu s Mladou Boleslaví suverénní, venku však dokázali vyhrát pouze v Český Budějovicích. V posledních dvou zápasech předváděli sešívaní každopádně pohledný ofenzivní fotbal. V Liberci je o vítězství ještě s největší pravděpodobností připravil nepřesný rozhodčí Královec, ale v pondělní dohrávce doma s Baníkem již byli pány na hřišti, i když nebýt nestárnoucího Vaniaka, mohl zápas skončit klidně i remízou. O vítězství se hlavní měrou zasloužila největší letní posila – dvacetiletý Adam Hloušek, který se ukazuje ve více než dobrém světle a budeme si na něj muset dávat velký pozor.  

Jak již bylo řečeno, poslední dva vzájemné zápasy v první lize skončily vítězstvím domácích. První jsme vyhráli 2:0. Vyprodaný Ďolíček sledoval od prvních minut naši aktivní hru, která vyústila ve 12. minutě ve vedoucí gól Milana Škody. Ve druhé půli vrhala postupně Slavia své síly do útoku a my jsme využívali stále více otevřená okénka ve slávistické defenzívě. V 86. minutě pečetil zaslouženou výhru Petr Kunášek a moře fanoušků v zeleno-bílém vytrysklo v nadšení. Jarní odveta skončila naší porážkou 2:1. V 11. minutě se po rohovém kopu ve skrumáži naposledy dotkl míče Ivan Hašek a vlastním gólem našeho záložníka šla Slavia do vedení. Od té doby jsme převzali iniciativu a vytvořili si několik slibných šancí – ujala se ta ze 40. minuty: Ordoš posadil centr na hlavu Škody a ten srovnal skóre. Ve druhém poločase se hrálo prakticky jen na naši branku, o konečném výsledku se rozhodlo v 89. minutě, po standardce propadl míč k Tavaresovi a ten zblízka patičkou rozhodl.