Baník Ostrava – na jaře trápení, teď úspěchy

V sobotu od 16 hodin čeká Bohemku další ligový zápas.

Baník Ostrava – na jaře trápení, teď úspěchy

Na jaře byl ostravský Baník jednoznačně největším propadákem ligy. Zato teď, po jedenácti kolech nového ročníku, se zdá, že předsezonní slova šéfů klubu o „novém Baníku“ nebyla planá. Ostravský klub se vyhřívá na třetím místě tabulky, doma na Bazalech ještě ani jednou neprohrál a hraje vcelku atraktivní fotbal. Velkou zásluhu na tomto výsledku má nový trenér Miroslav Koubek. „Má vizi, změnil naše rozestavení ve hře, díky tomu lépe, a hlavně všichni, bráníme. Máme pevný základ, ze kterého se dá vycházet dál,“ hodnotí jeho práci nejlepší střelec týmu Mario Lička. 

Baník Ostrava je jedním z tradičních účastníků první ligy, ve které působí nepřetržitě od roku 1968. Ve své sbírce má celkem 4 mistrovské tituly, ten poslední ze sezony 2003-2004. V mezinárodních soutěžích zůstává největším úspěchem semifinálová účast v Poháru vítězů poháru v sezoně 1978-79. V posledních pěti letech se mu však příliš nedařilo, loni skončil na devátém místě tabulky.

Ještě na jaře byli Baníkovci zralí skoro v každém zápase na vhození ručníku do ringu. Jejich hra postrádala systém, hráči na hřišti nebojovali a když inkasovali gól, tak se sesypali. Před začátkem letní přípravy přišel k mužstvu nový trenér Miroslav Koubek a zcela změnil jejich myšlení. Po svých svěřencích vyžaduje absolutní herní disciplínu i nasazení. Je daleko tvrdší než jeho předchůdci. Zkrotit a patřičně namotivovat dokázal i útočníka Zehera, o kterém se v Ostravě vždy mluvilo jako o ztraceném talentu a velkém flegmatikovi. 

V tabulce domácích zápasů je Baník s bilancí čtyř vítězství a dvou remíz zatím nejlepší z celé ligy. Body si odsud odvezly pouze Teplice a Brno. O svých vítězstvích rozhodují Slezané často v samotné koncovce zápasů. V prvním kole strhli Koubkovi svěřenci výhru na svou stranu až v nastaveném čase poté, co Příbram vyrovnala v 90. minutě. Obranu Plzně trpělivě a postupně rozkládali až do 84. minuty, kdy udeřil krásnou střelou z rohu vápna Zeher. V Budějovicích ještě v 84. minutě 0:1 prohrávali, ale již o pět minut později vsítil Lička vítězný gól na 2:1. Pokud mají Baníkovci nějakou  slabinu, tak je to bránění standardních situací, ze kterých už dostali čtyři branky. 

Před dvěma lety jsme s Baníkem dvakrát prohráli stejným výsledkem 0:2. Oba zápasy orámovaly naši sestupovou sezonu. Na podzim v Ďolíčku dal Svěrkoš první gól po naší chybné rozehrávce již v 15. minutě zápasu, druhý přidal Magera těsně před koncem po rohovém kopu. Jarní odveta na Bazalech rozhodovala o našem bytí či nebytí v první lize. Baníku vyšel vstup do utkání, již v desáté minutě se šťastně prosadil Magera. V následujících minutách prvního poločasu jsme však předvedli výborný výkon, ale ani jedna z našich obrovských šancí neskončila brankou. Druhá půle přinesla opatrnější fotbal a méně šancí na obou stranách, vítězství Baníku potvrdil v nastaveném čase Zeher.