Když dáme první gól, vyhrajeme

Bohemka potřetí v sezoně zvítězila, ale přišla o čtyři hráče.

Pokud Bohemka dá první gól, už vedení nepustí. Toto ligové pravidlo Bohemka v této sezoně potvrdila již potřetí. Dala první gól v Boleslavi, proti Budějovicím i teď s Příbramí. „Je to pro nás velká psychická výhoda a dokážeme si to pak pohlídat. I dnes v deseti jsme Příbram nepustili do žádné větší šance, bylo tam jen jedno zaváhání Radka Sňozíka, ale podařilo se to vyřešit,“ řekl k příznivé statistice trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych.

Trenéři tentokrát postavili nový střed zálohy. Pávek hrál defenzivního záložníka, Kaufman ofenzivního. „Ještě den před utkáním jsem myslel, že na tomto postu bude hrát Dian, ale na předzápasovém tréninku byl na tomto těžkém terénu hodně nedůrazný a nešlo mu to. Proto jsme i za přístup dali přednost Kaufmanovi, který se odvděčil velmi dobrým výkonem,“ popsal rozhodování kouč Bohemians. Kaufman dal nakonec jediný gól zápasu a celkově odehrál ve středu zálohy vynikající zápas.

Bohemka začala aktivně, stejně jako proti Liberci předvedla velmi dobrou úvodní čtvrthodinu, ale gólem ji nekorunovala. Soupeře dostala pod tlak, Příbram nestíhala a často si pomáhala fauly. Ve 34. minutě po jednom z faulů zahrával Jiří Kaufman přibližně z 25 metrů přímý kop a trefil se nádherně. „Tady když padne gól, tak stojí za to,“ pochvaloval si trenér. Hned vzápětí sudí Kocián, který utkání nezvládl, nevyloučil za druhý hrubý faul příbramského Videglu. Afričan už měl jednu žlutou, druhý trest od sudího Kociána nepřišel. „Sudí Kocián neměl stejný metr. Pískal hodně podivně,“ zhodnotil kouč výkon sudího.

Bohemka nepustila Příbram do větších šancí. Na těžkém terénu měla utkání pod kontrolou i ve druhém poločase. O přestávce zůstal v kabině Aziz Ibragimov, který měl drobné zdravotní problémy s tříslem, nahradil ho Dalibor Slezák, ale brzy po přestávce přišel o parťáka v útoku. V 68. minutě byl vyloučen Hartig. Za tvrdý faul dostal rovnou červenou kartu. „Slezi to odmakal, perfektně odběhal celou druhou půli na hrotu,“ pochválil devětatřicetiletého útočníka trenér Bohemians 1905. Byl to výkon plný srdce a vůle po vítězství. Hráči bojovali o důvěru fanoušků, kteří je v závěru drželi, aby i v devíti zvládli konec. „Na těžkém terénu to byl bojovný výkon. Mrzí nás karty, mnohé z nich byly zvláštní, jako třeba ta Kaufmanova v poslední minutě. Příště nám bude chybět hodně hráčů, ale od toho máme široký kádr,“ dodal Hoftych. Kvůli červeným kartám nebudou proti Kladnu moci nastoupit Hartig a Kaufman, čtvrté žluté dostali Rychlík a Štohanzl. Tato čtveřice bude za čtrnáct dní na Strahově určitě chybět.