Štohanzlova škola fotbalu - kapitola druhá

Mladý záložník Bohemians předvedl v utkání s Příbramí nevídané sólo

Štohanzlova škola fotbalu - kapitola druhá

Když v létě roku 2009 přicházel Jan Štohanzl do Bohemians, jako největší letní přestup, ocitl se v nezáviděníhodné situaci. Měl v roli špílmachra nahradit svého jmenovce Morávka, který odešel do Schalke 04. Mnoho lidí mladému středopolaři nevěřilo a v myslích mělo stále vršovický klenot, toho času již v německém Gelsenkirchenu. Štohanzlův první záblesk po nevýrazných výkonech v úvodu soutěže přišel v Olomouci, kde svou trefou přerušil dlouhatánskou sérii Bohemky bez vstřeleného gólu.
Dosavadní vrchol pak přišel v Mladé Boleslavi, kdy se trefil z poloviny hřiště.

„Vorel špatně vykopnul míč. Letělo to těsně za půlku, odkud mi Pavel Lukáš hlavou míč přiťukl. Chtěl jsem to podržet, ale z lavičky na mě křičeli, abych střílel. Říkal jsem si proč, vždyť jsem na půlce. Ale podíval jsem se a branka byla prázdná, tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ popisoval tehdy svoji životní branku čtyřiadvacetiletý fotbalista.

Další geniální moment největší letní posily přišel v 91. minutě domácího utkání s Příbramí.
Štohanzl přebral balon u vlastního pokutového území a zachoval se jako Forrest Gump. Prostě běžel a běžel...
Dvacetivteřinový sprint s balonem, se kterým se dostal až k brankové čáře soupeře, zakončil centrem a jeho sólo si vysloužilo obrovský aplaus slušně zaplněného Ďolíčku.
Během své spanilé jízdy obešel celkem šest hráčů soupeře, přičemž se stoperem Štochlem si pohrál hned třikrát.

"Štohy je fotbalista, to víme. Jsme rádi, že i nějakým takovým způsobem dokážeme pobavit lidi. Navíc to bylo i hodně účelné, protože to bylo v době, kdy jsme byli trošku pasivnější, takže jsme tohle určitě přivítali. Natáhl na sebe nějakých šest hráčů Příbrami. Akorát to mohl zakončit někam do autu a posbírat tak drahocený čas, ale bylo to pěkný, bylo to fotbalový, a jak říkám, jsme rádi, že lidi dokážeme pobavit," liboval si trenér týmu Pavel Hoftych v akci, při které povstaly tribuny vršovického stadionu jako jeden muž a s užaslým výrazem sledovaly Štohanzlův slalom.

Štohanzlovo představení z konce zápasu si můžete vychutnat v sestřihu Bohemka TV.