Slavná derby očima Jiřího Steinbrocha

Sportovní ředitel Bohemians 1905 a velký pamětník vzpomíná na naše slavné zápasy se Spartou.

Slavná derby očima Jiřího Steinbrocha

JIří Steinbroch se nikdy netajil svým vztahem k Bohemce, na kterou už chodil jako mladý jinoch a je jen málo lidí, kteří pamatují tolik zápasů, co on. V ochozech legendárního Ďolíčku zhlédl nespočet krásných bitev, ve kterých se Klokani utkali i s tradičním rivalem - pražskou Spartou. Jiřího Steinbrocha jsme poprosili, aby před vzájemným duelem zavzpomínal na slavná derby s letenskými a vypíchl tři derby, která jsou z jeho pohledu nezapomenutelná.

"Vzpomínám nejen na jednotlivé zápasy, ale rovnou na celou epochu, lépe řečeno celé období, kdy se Bohemce proti Spartě mimořádným způsobem dařilo. Byla to doba poté, co Bohemka postoupila po třech letech do první ligy, což se stalo v roce 1973. Hned v první sezóně po návratu se hrál zápas na Letné, kde nás neuvěřitelným způsobem poškodil sudí Plaček ze Žiliny, a prohráli jsme 1:3. To nám například vyloučil již ve 12. minutě nesmyslně Kneborta. V téže sezóně na jaře jsme v odvetě vyhráli doma 3:0, kdy dal dva góly Pišta Ivančík a jednou se trefil Franta Knebort.  Tímto zápasem začala éra, která se datuje od jara roku 1974, kdy jsme se Spartou neprohráli, ať se hrálo doma nebo venku, až do roku 1982. Bylo to celkem čtrnáct zápasů v řadě. To bylo krásné období, ve kterém jsme Spartu jednoznačně přehrávali," vzpomíná na slavnou éru Jiří Steinbroch a velmi dobře si vybavuje i zápas, který nám napomohl k dosud jedinému mistrovskému titulu: "Na Spartě jsme vyhráli i v mistrovské sezóně 1982/1983, když jsme slavili vítězství 2:1.

Na Jiřím Steinborchovi je evidentně vidět, jak rád na tuto slavnou dobu vzpomíná a ve vyprávění pokračuje: "Když to vezmu z pohledu jednotlivých utkání, tak určitě nejde zapomenout na první velký zápas se Spartou, který se konal na podzim roku 1963, což už je šestačtyřicet let.  Hrálo se v Edenu, kde bylo 36 tisíc diváků a my dostali hned v první minutě gól. Nakonec jsme však vyhráli 3:2. To byl krásný zápas.

Pak pamatuju jarní zápas v roce 1974, kdy jsme vrátili Spartě zmiňovanou porážku z Letné, kde nás zařízl onen žilinský rozhodčí. Vyprodaný Ďolíček viděl výhru 3:0. Krásný byl i ročník 1977/1978, kdy jsme na jaře roku 1978 hráli v Ďolíčku v hodně oslabené sestavě a vyhráli jsme 4:0. V tomto utkání dal tři góly útočník Bartoš, který hrál v lize jedinou sezónu, a jediné své tři ligové góly dal právě Spartě v tomto utkání. To jsou pro mě nejlepší zápasy se Spartou."

Velký pamětník se rozpovídal i o svém vztahu k duelům s oběma pražskými "S": "Pro mě osobně jsou ty zápasy se Spartou a se Slavií, nechci říct sváteční, ale ty derby prostě prožívám jinak než jiné zápasy. Bohužel z tohoto pohledu musím uznat, že jsou tyto týmy o něco úspěšnější než Bohemka. Z takového důvodu jsem vždy z těchto zápasů chtěl alespoň bod, protože porážka se rozdýchávala strašně těžko," vžívá se Steinbroch do derby zápasů.

Jednoznačně nebyla jen utkání, ve kterých se Bohemce dařilo. Přicházela i smutná období a Steinbroch vzpomíná především na druhou polovinu šedesátých let: "Ač nerad, tak musím vzpomenout na sezónu 1966/1967, kdy Sparta vyhrála titul a my jsme potřebovali alespoň bod. Bohužel jsme prohráli a co je smutnější, tak nejlepším hráčem toho zápasu byl Láďa Kos, který byl naším hráčem a do Sparty odešel. Tohle pro nás byly hodně hořké pilulky."

Největší rivalita mezi Bohemkou a Spartou se datuje do poloviny sedmdesátých let, ve kterých Sparta poprvé a dosud naposledy sestoupila z nejvyšší soutěže. Tím kdo byl jejím katem v posledním kole, byla Bohemka, která letenské nepřímo poslala do druhé ligy: "Samozřejmě, nezapomenutelná je sezóna 1974/1975. Tedy sezóna, kdy Sparta sestoupila. To jsme ji doma porazili 4:1 a na Letné jsme remizovali 1:1. Když jsme hráli ten často propíraný poslední zápas v Třinci, tak musím uznat, že tehdejší rivalita mezi námi a Spartou byla na tak vysokém stupni, že jsme byli rádi, že to takhle dopadlo. Sparta byla protěžována, byl to vládní klub. Navíc, když se jí líbil nějaký hráč, tak po něm hned šáhla a všechno jí prošlo. Ať už to byl zmiňovaný Láďa Kos, nebo Pepa Jarabinský či Honza Jarkovský. Samozřejmě chtěli také Tondu Panenku, ale toho se nám podařilo udržet a poté přestoupil do Rapidu Vídeň. Takže i z tohoto důvodu, kdy si Sparta dělala prakticky, co chtěla, jsme se škodolibě smáli každému sparťanskému neúspěchu. Rád vzpomínám třeba na zápas evropského poháru v Bělehradě, kde Sparta prohrála 0:5. Ale abych neodbočoval, Sparťané nám léta sestup určitě vyčítali, na druhou stranu musím podotknout, že celá sezóna 74/75 byla neregulérní. Sparta koupila spoustu zápasů a obecně se to vědělo. Koupili i poslední zápas s Teplicemi, který vyhráli 4:0, kdy teplický brankář Sedláček narovinu řekl, že nepustí víc, jak čtyři góly a taky to tak i dopadlo," vybavuje si Steinbroch, kterého tak mohla škodolibě těšit prohra Bohemky v Třinci 0:5, po které se Sparta pakovala o patro níže.

Právě v tomto období cítí Steinbroch nárůst rivality mezi oběma tábory: "Mezi fanoušky nám to vyčítají i dnes. V této sezóně asi nejvíce propukala vzájemná rivalita, která v trochu zmenšené míře panuje až dodnes. My jsme byli na druhou ligu v době šedesátých let poměrně zvyklí. Bylo to jako na houpačce, první nebo druhá liga. Takže jsme absolvovali takové zápasy, jako s Čelákovicemi nebo Radotínem. Takže jsme to té Spartě tenkrát přáli, aby jela do Kysuckého Nového Mesta a podobných destinací, jako třeba Válcovny plechu Frýdek-Místek. I když paradoxně Spartě ten sestup prospěl, protože začaly na Letnou chodit krásné návštěvy, které v té sestupové sezóně vidět nebyly. Sparta hrála v druhé nejvyšší soutěži samozřejmě na špici, takže tohle lidi přilákalo a zrovna s Kysuckým Novým Mestem bylo 36 tisíc lidí, ale určitě nám za to nepoděkovali," vzpomíná s úsměvem ve tváři Steinbroch, který přidává svůj tip na nadcházející utkání, které se hraje v sobotu 28. listopadu od 18.15 na stadionu Evžena Rošického: "Věřím, že ač budeme oslabení o některé hráče, tak vzhledem k tomu, že jsme nyní venku porazili Kladno a hraje se na Strahově v neutrálním prostředí, že bod by byl asi úspěch."
 

Čtrnáctizápasová série bez prohry v utkáních se Spartou začala na jaře roku 1974 a skončila na podzim roku 1981 (na jaře 1982 jsme na Letné prohráli 0:1):

jaro 1974             Bohemians - Sparta 3:0
1974/1975           Bohemians - Sparta 4:1, 1:1
1975/1976           V této sezóně byla Sparta ve druhé lize
1976/1977           Bohemians - Sparta 2:1, 0:0
1977/1978           Bohemians - Sparta 4:0, 2:0
1978/1979           Bohemians - Sparta 2:1, 2:2
1979/1980           Bohemians - Sparta 0:0, 2:2
1980/1981           Bohemians - Sparta 2:1, 0:0
podzim 1981        Bohemians - Sparta 1:1

Jako první jsou uvedeny výsledky z domácího prostředí