Podzimní střípky

Přinášíme vám ohlédnutí za podzimem v Gambrinus lize. Připomeňte si ligový podzim Bohemky kolo po kolu.

Podzimní střípky

Nováček nejvyšší soutěže Bohemians 1905 má za sebou vcelku úspěšný podzim. Prioritním cílem byla a je záchrana klubu v soutěži, a zatím si v tomto boji vedou svěřenci Pavla Hoftycha obstojně. Ze šestnácti kol mají zeleno-bílí 17 bodů a drží se na 11. příčce. Připomeňme, že v sestupové sezóně 2007/2008 měli Klokani po stejném počtu kol třináct bodů, což by je v současné ligové tabulce řadilo na čtrnáctou pozici. Největší trápení zažívají vršovičtí v koncovce, když jsou suverénně nejhůře střílejícím týmem Gambrinus ligy.
Pojďme si společně shrnout v pár větách každé z uplynulé šestnáctky kol. Pod krátkým hodnocením je vždy komentář některého z aktérů zápasu.


1. kolo: Bohemians 1905 - 1. FC Brno 0:0
Na domácí premiéru Klokanů se přišel podívat téměř vyprodaný Ďolíček. Před televizními kamerami se obě mužstva moc nepředvedla a jako jedinou šanci zápasu můžeme počítat Rychlíkovo břevno z 27. minuty.
Oba týmy se nakonec rozešly smírně bez branek, což byla spíše ztráta pro přeci jen o něco lépe hrající Bohemians.
"Tak tohle byla pecka. Fakt nádhera," vysekl poklonu fanouškům Bohemians Luděk Zelenka.

2. kolo: AC Sparta Praha - Bohemians 1905 0:0
Hned ve druhém kole čekalo svěřence Pavla Hoftycha malé pražské derby. Taktika Klokanů byla po celý zápas více než patrná - nedostat gól. To se povedlo, a tak se do Vršovic vezl velice cenný bod. V utkání upoutali především skvělí fanoušci Bohemians, kteří i 20 minut po utkání fanaticky zpívali oslavné chorály. V souboji s mladíkem Nešporem se zranil Sparťan Řepka, který pak letenským chyběl v odvetě předkola Ligy mistrů.
"Tak už nám zase budou říkat Betonians," povzdechl si nad nezáživnou hrou fanoušek Bohemky.

3. kolo: Bohemians 1905 - FK Baumit Jablonec 0:1
Ve třetím kole přišla první porážka v sezóně. Fotbalisté Bohemians 1905 opět nedokázali vstřelit gól, zato poprvé inkasovali. Špatně provedenou malou domů Rychlíka vystihl jablonecký Vošahlík, který poprvé v sezóně překonal Radka Sňozíka v bráně Bohemians.
"Nemůžeme spoléhat, že třicetkrát uhrajeme 0:0," zkritizoval útočnou složku týmu Radek Sňozík.

4. kolo: SK Sigma Olomouc - Bohemians 1905 1:1
Hoftychovy svěřence potěšil vstřelený gól až v utkání v hanácké metropoli. Jan Štohanzl se stal prvním střelcem Klokanů v nové sezóně a ukončil tak dlouhotrvající sérii bez gólu. Svou brankou srovnával na 1:1, když se Olomouc ujala vedení po chybě Nikla.
"Jak jsem se dostal ke gólu? To byste se měli zeptat Máry," popíchl na dálku svého bývalého spoluhráče střelec olomoucké branky Michal Ordoš.

5. kolo: Bohemians 1905 - FC Viktoria Plzeň 0:1
Ani ve třetím domácím utkání si fanoušci Bohemians nezakřičeli "Gól!". Naopak, museli opět těžce kousat porážku s plzeňskými, o které rozhodla branka exklokana Střihavky. Po utkání byli hráči silně kritizováni za předvedený výkon.
"Špatný, první zápas a hned prohra. Prostě špatný," Tomáš Hrdlička nezažil šťastnou premiéru v zeleno-bílém dresu.

6. kolo: FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 0:1
Ze začínající mizérie se snažil trenér Hoftych dostat tým takřka všemi dostupnými prostředky. Na utkání se realizační tým oblékl do staré kolekce z postupové sezóny a předzápasové losování se již týkalo nového kapitána týmu Radka Sňozíka, který ve funkci nahradil Marka Nikla. První půli hráli hosté velmi dobře, ale k vážnější šanci se nedostali. Druhý poločas se nesl v modro-bílých barvách. Mladá Boleslav svého soupeře zatlačila a ten tlaku odolával jen s pomocí brankové konstrukce a především famózního Sňozíka. V 92. minutě přišel pro všechny obrovský šok. Balon se na půlící čáře dostal k Janu Štohanzlovi, ten trefil šibenici odkryté brány a poslal sebe, své spoluhráče i fanoušky Bohemians do oblak euforie. Klokani slaví své první vítězství v soutěži.
"Z lavičky jsem slyšel výkřiky, abych střílel, tak jsem si říkal, co blbnou. Kouknul jsem se na bránu a tam najednou prázdno. Tak jsem to trefil," líčil s úsměvem šťastný střelec Štohanzl.

7. kolo: Bohemians 1905 - SK Dynamo České Budějovice 2:0
Obrovsky důležité utkání vršovičtí zvládají. Svého soupeře prakticky po celé utkání přehrávají a brankami Škody a Kaufmana z druhého dějství strhávají vítězství na svou stranu.
"Fantastický pocit, lepší asi neznám," střelec prvního gólu Milan Škoda si ovace Ďolíčku náležitě užíval.

8. kolo: FK Teplice - Bohemians 1905 1:0
Na půdě lídra tabulky hrají fotbalisté Bohemians více než vyrovnanou partii. Na výborný výkon z prvního poločasu jim ale nedovolí navázat hlavní rozhodčí utkání Radek Matějek, který v 57. minutě nesmyslně vylučuje Rychlíka a posílá tak vršovické do deseti. Hoftychova parta se převaze soupeře úspěšně brání, ale v 78. minutě se trefuje Smejkal a rozhoduje o osudu utkání.
"Zvedáme se," viděl pozitivně výkon týmu Hoftych.

9. kolo: Bohemians 1905 - SK Slavia Praha 1:1
Pravděpodobně nejlepší představení Bohemians v dosavadním průběhu sezóny. Pod dohledem kamer České televize předvádí vršovičtí ofenzivní fotbal a především druhá půle zvedá fanoušky Bohemky ze sedadel. Nejprve se do vedení dostala Slavia, kdy se z pokutového kopu trefil Belaid. Pak ale Klokani nasadí k ofenzivní smršti, jejíž součástí je Štohanzlův gól, Róthova tyč nebo dvě velké šance Azize Ibragimova. Remíza je v tomto případě pro domácí tým ztrátou.
"Vízek by se měl věnovat hospodě," reakce Pavla Hoftycha na předzápasovou kritiku bývalého reprezentanta.

10. kolo: Střížkov - Bohemians 1905 0:0
Ve vyhrocené atmosféře je na obou týmech patrné, jak moc nechtějí prohrát. Hrálo se prakticky bez šancí, přesto rozhodčí Příhoda upírá týmu Bohemians možnost zahrávat pokutový kop za evidentní ruku Ljenceviče.
"Ať si mě pan Přibyl nepřeje potkat," to jsou slova střížkovského Josefa Jíchy, který obvinil ředitele Bohemians Lukáše Přibyla z provokování a fanoušky Bohemky z toho, že před zápasem vystříkali pokladny kasrem.

11. kolo: Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko 0:1
Vyrovnané utkání rozhoduje individualita v podání Petra Švancary. Ten se tajně "zašil" při rozehrávce rohového kopu u lajny a gólovým centrem vybídl ke skórování Michala Kordulu.
"Švancaru nemůžeme nechat ani chviličku bez dozoru," hráči Pavla Hoftycha v rozhodujícím momentu neuposlechli.

12. kolo: FC Baník Ostrava - Bohemians 1905 3:1
Jednoznačný průběh zápasu. Po půlhodině hry vedou ostravští již 2:0 a do mírné nejistoty je až ve druhém poločase dostává krásná branka Milana Škody. Za chvíli se vytáhlý útočník dostává do další šance, ale střela mu absolutně nesedne. Pak se ale Slezané trefují ještě jednou a Bohemka jede domů bez bodu. V tomto utkání dostali Klokani poprvé v sezóně více než jeden gól.
"Vyřešil jsem to úplně blbě," sypal si popel na hlavu Milan Škoda, který zahodil šanci na vyrovnání.

13. kolo: Bohemians 1905 - FC Slovan Liberec 0:1
V utkání mají Klokani opticky navrch, ale do pořádné šance se ne a ne dostat. A když už, tak ji jako Milan Škoda trestuhodně zahodí. O třech bodech rozhoduje liberecký útočník Jan Blažek, který z otočky trefuje horní roh branky Radka Sňozíka.
"Kdyby nebyl Blažek takové pako, tak už je dávno v reprezentaci," svérázným způsobem ohodnotil libereckého útočníka Pavel Hoftych.

14. kolo: Bohemians 1905 - 1. FK Příbram 1:0
Pokud by Bohemka v tomto utkání neuspěla, tak už mohlo být u Botiče hodně zle. Od začátku se hraje velmi ostré utkání, které do svých rukou bere rozhodčí Kocián. S hráči obou týmů rozjel mladý sudí karetní mariáš a Bohemka dohrává pouze v devíti lidech. Už z prvního poločasu ale mají Klokani náskok, když se z trestného kopu trefil nádherně Jiří Kaufman. Výhru udržíme až do konce utkání a do tabulky si připisujeme důležité tři body.
"V Bohemce mám pozitivní bilanci. Kopal jsem tři trestňáky a byly z toho tři góly," ukázal Jiří Kaufman nejen výbornou techniku, ale také to, že statistiku má v malíku.

15. kolo: SK Kladno - Bohemians 1905 1:2
Ve strahovském vyhnanství nás přivítal náš středočeský sok. V zápase výborně chytá Radek Sňozík, který drží akcie Bohemky nad vodou. V závěru poločasu se trefil šťastně Martin Cseh a poslal Klokany do vedení. To drží zeleno-bílí až do konce utkání, ve kterém se ale v 86. minutě prosazují kladenští. V 92. minutě však přichází velká chvíle živoucí legendy Bohemians Dalibora Slezáka. Přihrávku od Marka Nikla mezi kladenské obránce trefuje vší silou a prostřeluje brankáře Pavlíka.
"Obrovský klobouk dolů před naší morálkou, kdy se nám pomocí „veterán boys“ - Nikla se Slezákem - podařilo v závěru vstřelit vítězný gól," okomentoval důležitou výhru Pavel Hoftych.

16. kolo: Bohemians 1905 - AC Sparta Praha 0:2
V předehrávce prvního jarního kola jsme nestačili na Strahově na pražskou Spartu. S letenskými držíme krok jen první poločas, v druhém dějství jsme jednoznačně horším týmem, což rudí vyjadřují i gólově.
"Hrozně mě to se... štve," byl ze zápasu rozladěn kapitán týmu Radek Sňozík.