Pavel Hoftych: Zlepšíme psychiku a přidáme presink

Trenér se zamýšlí nad podzimní částí sezony a spřádá plány jaro.

Pavel Hoftych: Zlepšíme psychiku a přidáme presink

Slušná obrana, špatný útok
To, že nás tlačí bota v ofenzivní fázi, víme stejně dobře, jako všichni fanoušci. Devět vstřelených branek nás rozhodně nijak netěší, na druhou stranu si ceníme rozdílu ve skóre 9:13. Rozdíl ve skóre je totiž daleko směrodatnější údaj. Kdyby to bylo třeba 9:17, tak bychom měli odhadem nějakých 11 bodů a byli na sestupovém místě. Chápu fanoušky, že by raději třeba 18:22. Na podzim to však bylo nereálné, museli jsme vycházet z toho, co už jsme zvládli – kvalitně bránit. Teď je naším hlavním úkolem zlepšit hru dopředu, v přípravě se budeme snažit hrát daleko ofenzivněji. Trenéři ve vyspělé Evropě budují své týmy zpravidla tři roky, my jsme uprostřed této doby a věříme, že jsme na správné cestě.

Práce s „morálem“
V zimní přípravě se chceme zaměřit na psychiku - „morál“ - některých hráčů. V týmu máme několik fotbalistů, kteří na hřišti prodají to, na co mají – naplno využijí svůj potenciál v celém průběhu zápasu. Někteří hráči to naopak nedovedou, přestože jsou na tom fyzicky podle výsledků testů i lépe. Třeba takový Ivan Janek měl teď ze všech nejlepší testy na FTVS, ale v zápase to nedokáže využít. V zimní přípravě budeme proto tréninky různě diferencovat, tak abychom nastavili psychiku u všech členů týmu na maximální možnou hladinu. Každý hráč, který na jaře vyběhne na hřiště, musí pro Bohemku odevzdat všechno čeho je schopný. Kdo to nedokáže, bude sedět na lavičce a dál na sobě v tréninku pracovat nebo bude v budoucnu muset odejít.

Defenzivní štít
Post středního bránícího záložníka se nám za celý podzim nepodařilo nastálo obsadit. Nejkvalitnější výkony zde podle statistiky podával Michal Pávek. Zpětně vzato byla chyba, že jsme ho po šestém kole nechali sedět a zkoušeli jsme na jeho místě Tomáše Hrdličku. Tomu se sice povedl zápas se Slavií, ale jinak jsme od něho čekali víc.  V závěru podzimu se Michal Pávek do sestavy vrátil a ukázal své přednosti – dokáže plnit svěřenou roli, sbírá odražené balony a burcuje ostatní. I on má však své limity z hlediska dynamičnosti a hry dopředu. V zimní přípravě má každopádně možnost se o post v sestavě opět poprat.

Škoda a Slezi
Milan Škoda je typickým příkladem hráče, který na hřišti neprodává to, na co má. V určité fázi zápasu najednou jako by usne, chybí mu dravost, přímočarost a hlad po brance. Na něj se v zimě určitě hodně zaměříme. Na jeho obranu však musím zmínit nepříjemné zranění na začátku sezony, kvůli kterému naskočil do zápasů se zpožděním bez potřebného tréninku. Toto tréninkové manko už během podzimu vlastně nedohnal. Očekávání od fanoušků byla u Milana každopádně hodně vysoká a proto chápu jejich zklamání. Na druhou stranu jim určitě musel udělat radost Slezi. Načasování jeho příchodu do mužstva bylo ideální. V pravou chvíli se objevil na pravém místě.

Co je to těžký los?
Na úvod jarní sezony náš čekají čtyři týmy – Jablonec, Olomouc, Plzeň a Mladá Boleslav – které patří do širšího okruhu adeptů na pohárová umístění. Na první pohled rozhodně nic jednoduchého, leckdo by řekl těžký los. Já se na to takhle ale nedívám. Los je těžký pro každého. V zimní přípravě se chceme rovněž zaměřit na vysunutí presinku blíže k soupeřově brance. To by na tato mužstva mělo například platit.

Rozhodčí nepomůžou
Po příchodu do Bohemky jsem byl upozorněn na to, že rozhodčí nám nijak nepomůžou. Na podzim se to jen potvrdilo, prakticky všechna sporná rozhodnutí byla v náš neprospěch. Jaro nebude v tomto ohledu určitě lepší, navíc se mohou začít objevovat různé překvapivé výsledky. Můžeme proti tomu bojovat jedině skrze média, jinou cestu nevidím. Nebudeme podléhat trendům a zvyklostem některých skupin. Nesmíme být ubrečení, ale zároveň musíme být občas slyšet.

0:0
Nula nula opravdu není můj oblíbený výsledek. Do Bohemky jsem přišel s jasným cílem – postoupit do první ligy. Teď před sezonou jsem si dal další cíle – ligu udržet a budovat mužstvo tak, aby bylo za tři roky i bez velkých finančních investic na vrcholu svých možností. Osobně cítím, že cesta, po které v Bohemce společně kráčíme, je správná. Narozdíl od některých nespokojenců na fórech se za svoji práci musím zodpovídat klubovému vedení. Respektuju názory fanoušků, dokonce si je i čtu, ale beru objektivní kritiku a nepodléhám náladám po každém utkání podle toho jak dopadne. Závěrem musím té aktivní většině, která podporuje, fandí a dokáže i oprávněně a kultivovaně kritizovat poděkovat za přízeň a oddanost, kterou předvádějí nejen v tomto roce. Přeji všem krásné a klidné Vánoce.