Detail uživatele diskuzního fóra - damhA

Datum prvního příspěvku
24.02.2011
Celkový počet příspěvků
143
Podle diskuzních fór
Fórum Poč. příspěvků
Fotbal - Bohemians 132
Družstvo fanoušků Bohemians 1
Tlachy a kecy 6
Jiná komunita 4
Použité IP adresy za poslední měsíc
Maskovaná IP Poč. příspěvků z IP Z této IP také píše
u+OD2O9w 17
KugzIxOK 12

Kdyby někoho zajímala zřejmě nejtěžší porážka zelenobílých, tak je to 1:13 ze září 1914 -- a přemožitelem byla Slavia... -- ... skoro tatáž Slavia, která byla Vršovickými v březnu téhož roku poražena 0:1. 

Výroční klubová zpráva a další budoucí tiskoviny prokázaly který, že z těch výsledků si má správný příznivec uložit do paměti a který byl desítky let takřka úplně zapomenut...

Po loňské výhře nad Opavou jsme také rádi zapomněli na "tenisového kanára" v Plzni, snad to tak bude i letos, neb rozhodující nebude včerejší výsledek, ale to jak skončí sezóna... :-)

No, přidejme ještě alespoň Bohatého, Čurillu, Hrsinu, Kopsu, Krupku, Šajtara, Ščasného, Šenkeříka, Válka či Zlámala, jež řadím raději abecedně než významově či chronologicky...

... a vedla Dannera vzpomeňme i Zdeňka Pobudu, nakladatele, který přes všechna protivenství dokázal, že jím vysněná kniha BOHEMKA JE A BUDE vůbec vznikla, byť pro mnohé teprve po nekonečně dlouhém čekání, zato ovšem ve více než trojnásobném rozsahu, než bylo původně proponováno... 

... za sebe bych řekl, že bych raději uvítal, kdyby toho času na tvorbu bylo ještě více, ty svazky byly celkem tři a poslední díl vyšel až k 120 výročí, jenže těch faktorů proti bylo žel už příliš mnoho :-( 

Ale i tak, VŠE NEJLEPŠÍ (nejen K JMENINÁM) všem vespolek :-)

Hezkého týdne přeji, 

ale pokusím se poněkud oživit i téma Dannerovy hrobky.

Ještě tu tuším nepadlo, kdo jsou zde další spolupohřbení a na mramoru "zvěčnění", tak tedy vzato z pohledu našeho expředsedy: 

Kateřina Řezníčková (1872-1918) -- tchýně 

Jarmila Řezníčková (1896-1954) -- švagrová 

Václav Řezníček (1868-1955) -- tchán 

Anna [Kateřina Marie] Řezníčková / Dannerová (1898-1983) -- MANŽELKA 

Zdeňka Dannerová (1915-1984) -- DCERA

R. I. P. – Jendo H.

Podle klubového almanachu k 70 létům Bohemky Jan Honejsek, zemřel 10. ledna 1967, leč je to údaj mylný a legendární „otec zakladatel“ tu byl obrán takřka o celý rok života. Ve skutečnosti zemřel teprve před 55 lety v lednu 1968, zato určitě dříve než desátého, protože jeho úmrtí oznámila Večerní Praha již devátého, a to dokonce už včetně termínu a místa konání pohřbu, ačkoli se udávalo, že zemřel náhle a nečekaně; zesnul tedy nejpravděpodobněji již osmého, jen to tehdy nebyla neděle, ale pondělí...

Co víme jistě je, že poslední rozloučení pak proběhlo v sobotu 13. ledna 1968 od 10:30 v obřadní síni strašnického krematoria, kde mu dali sbohem jak hráči prvního týmu a četní funkcionáři Bohemky, tak spousty odchovanců, nebo i jen příznivců vršovického klubu.

Až potud bylo vše svrchovaně čestné a důstojné, pomineme-li drobné ostaršení, protože uváděnou osmdesátku by nebožtík dovršil až v listopadu osmašedesátého a z jubilejního roku věku měl odžity jen dva měsíce.

Horší je, že až doposud jsem se nedopátral naprosto ničeho o místu jeho posledního odpočinku a není záznam, že by Jan Honejsek byl uložen kdekoli ve Velké Praze, ani na Kolínsku odkud přišli do Jendových rodných Nuslí manželé Anton a Anna Honejskovi! Dost možná byl Jan Honejsek tehdy ve Strašnicích ihned i zpopelněn, nedá se ani vyloučit, že to bylo na jeho vlastní přání, třeba i včetně následného „rozptylu“, ale postrádám jakýkoliv záznam kým by byl uskutečněn, natož jistotu stran lokace takového tehdy ještě dosti nestandardního, byť v současnosti již vcelku běžného smutečního aktu...

Má dnes někdo ještě nějaké povědomí, KDE se Jenda H. v příslovečný prach obrátil?!???

Tak či onak, za více než šest desítek let práce v klubu – Čest jeho památce!!!

Ještě pár slov k Zdeňku Dannerovi jsem ev. zájemcům "pověsil" na fórum DFB... 

... jeho příbuzní mě popravdě nikdy moc nezajímali a myslel jsem, že je poměrně dobře známo »co« mě k tomuto "nezájmu", ba až antipatii, vedlo; neb to není soudobě-osobní, ale historicky-klubové -- nicméně nynějším potomkům těžko vyčítat tehdejší zištné chování prapředků. Nu, možná byli do značné míry i tzv. v právu, ale Bohemce rozhodně ničím neprospěli, mnohem spíše naopak...

Ještě pár slov k Dannerovi: 

Moc se to sice Bohemky netýká, ale třeba to někoho zaujme :-) 

Zdeněk Danner byl mj. ústřední postavou vykoupení rodného domu

Karla Havlíčka Borovského ze soukromých rukou do státních!!!  

Býval členem správní rady Českomoravské strojírny Kolben Daněk!

U Československé akciové tiskárny byl dokonce předsedou dozorčí rady,

podobné posty zastával i v Republikánské lidové pojišťovně,

nebo dokonce v podniku Victoria, akc. spol. pro gumový průmysl v Brně (!?!) --

ale tady jsem si roky fakt nepoznamenával... 

Ale bude-li to některé fanoušky Klokanů zajímat,

byl dokonce VELKODŮSTOJNÍKEM Řádu Božího hrobu,

rytířem Řádu sv. Řehoře Velikého a Řádu sv. Sávy,

nebo dominiální rada Královské Kanonie Strahovské... 

U snad nekonečné další řady korporací kulturních i hospodářských,

nemám a nikdy jsem neměl ambici dohledat čeho všeho...

Zjevně byl až do smrti zapáleným věřícím,

ale byl i Sokolem a aby stadion Bohemky sousedil se sokolovnou,

byl zjevně jeho nápad a nejspíš i strategický záměr --

jenže na rozšíření spektra naplánovaných sportovišť až za Botič

odešel příliš brzy...:-[ 

Jeho smrt asi nepřišla až tak jako blesk z čistého nebe,

neb byl už poměrně dlouho předtím opakovaně hospitalizován v Podolí,

ale do Poděbrad měl jet na rehabilitaci, ne však pro smrt --

ta si pro něj měla přijít ve večerních hodinách pondělí 13., 

a mělo se tak stát v kruhu rodinném a tedy dedukuji, že doma --

skoro váhám zda do těch Poděbrad vskutku odjel,

nebo mu moc nepomohly... 

Už 14. tu smutnou zvěst měly nejen státotvorné deníky pražské

jako Národní listy, Národní politika či České slovo,

ale i olomoucký Našinec či brněnské Lidovky,

15. už deníky tiskly parte a itinerář smutečních slavností...

Záhy zprávu přetiskly i časopisy jako Pestrý týden či magazín Jas, 

ale fotka z pohřbu i portrétka je v klubovym almanachu lepší,

než cokoli co jsem nalezl kdekoli jinde... :-) 

Nicméně neprobádaného toho zůstalo ještě nepočítaně... :-(

Wenca napsal:

Koukám, že jste odborník, pane kolego! :) Rád se podělím o své materiály, byť jde o nahodilosti bez ladu a skladu. V Nepomuku skutečně je Dannerovic hrobka. Na místní poměry možná i docela velká. Je ...

Zas až takový odborník nejsem, ale už kdysi dávno jsem bohdalecký hřbitov prochodil křížem kráž, a od té doby ještě bezpočtukrát a mnohé "hroby", která tam kdysi byly dnes už žel nejsou, nebo se minimálně změnily náhrobky, nebo se tyto staly již zcela nečitelnými... 

Z Dannerových nekrologů a dobových dokumentů jsem si v podstatě vypsal snad vše pro "mne" tehdy podstatné: měl se narodit jako syn nepomuckého vrchního poštmistra a (spolu)majitele pivovaru. Po absolvování Obchodní akademie v Plzni a praxi v nespecifikovaných zdejších průmyslových podnicích přesídlil do Prahy kde vstoupil roku 1910 do služeb Občanské záložny ve Vršovicích, kde byl v r. 1915 jmenován tajemníkem ústavu, v r. 1920 ředitelem a posléze památného roku 1927 vrchním ředitelem... 

... stran klubu ze spolkového katastru vím, že prvně se stal předsedou už 1922, kdy vystřídal Josefa Štastného, po dvou letech ve funkci se na rok do čela A.F.K. vrátil "otec zakladatel" Hynek Počta, toho pak vystřídal Josef Srb. Roku 1926 se Zdeněk Danner do čela klubu vrací, ale zatím jen na rok, aby ho tentokrát  vystřídal Miloslav Niederle. V letech 1929 až 1934 předseduje nyní již Bohemce plných šest funkčních období v řadě!!! V době Dannerova úmrtí ovšem šéfuje už druhým rokem klubu Antonín Sýkora, kterého pak začátkem prvního válečného roku vystřídal František Bureš... 

To vše se dá dohledat, ale tím se člověk nestane odborníkem, spíše jen podivínem, protože koho to dnes zajímá, že... :-)

Wenca napsal:

Ahoj, díky za tuto připomínku. Během pátrání po majiteli hrobky Zdeňka Dannera jsem samozřejmě pátral i v Nepomuku. Byl jsem v kontaktu s tamním historickým spolkem. Dokonce se mi ozvala i paní, která je pravnučkou ...

Díky za reakci: 

Myslím si, že Zdeněk Danner nikdy v Nepomuku uložen nebyl -- měl tam být uložen, ale sešlo z toho!!! 

Původní program posledního rozloučení byl nastíněn takto: tělesné pozůstatky vykropeny budou v pátek dne 17. července 1936 o 8. hodině ranní ve dvoraně Občanské záložny ve Vršovicích a po bohoslužbách v místním kostele sv. Václava převezeny budou do rodného Nepomuku, kde téhož dne o 4. hodině odpolední uloženy budou k věčnému spánku... 

Jenže pak byl nalezen kšaft, že si zesnulý přál být pohřben ve Vršovicích, což tehdy znamenalo už jen Bohdalec, ale změna dispozic proběhla doslova ze dne na den a nebylo tu kam rakev uložit. Tehdy se nabídla rodina Řezníčků, že může být uložen do jejich rozestavěné hrobky, kde pak jeho ostatky zůstaly dodnes... [považuji za přirozené, že tento fakt původní projekt natolik zásadně pozměnil, že vznikl v zásadě nový] 

Spolu s rytířem expředsedou je tam pohřbena i dcera (komtesa) Zdeňka, ale zda Anna Řezníčková [Dannerová] je exmanželka či sestra bych nyní fakt fabuloval -- měl jsem uloženy nějaké prolinky na matriky, včetně sňatku, ale píše mi to "platnost vypršela" a já demo-inteligent jsem si nepoznamenal jména, místa ani data... 

... každopádně ať už byli spřízněni tak či onak, hrobka už zůstala společná, ale další chlapi z Dannerovic rodu by tam být uloženi už neměli a dle mého bádání nejsou ani jinde v Praze, logicky tak dedukuju ten Nepomuk, ale vskutku jen dedukuju, neb já se zaměřuji spíše na OTCE ZAKLADATELE a tam je situace ještě tristnější :-(

Klidné svátky, ale rád bych reagoval na sbírku a jistě záslužné aktivity kolem hrobky Zdeňka Dannera. Popravdě řečeno dynastie Dannerů má hrobku v předsedově rodném Nepomuku a podle parte a smutečních ohlášek tam měl být pohřben i „náš“ komerční rada, ředitel, rytíř, etc., ale doslova v den posledního rozloučení noviny překvapivě oznámily, že dle dodatečně objevené poslední vůle mění se stanovené dispozice pohřbu tak, že po obřadech (už dříve avizovaných) bude pohřben na místním hřbitově vršovickém a nikoli v Nepomuku, jak v úmrtním oznámení uvedeno bylo... Uložen byl do hrobky již existující, již tehdy pohotově nabídla rodina blízce spřízněná, která později byla samozřejmě náležitě zvelebena, leč dnes však už je popravdě žalostně zpustlá :-(

Sbírku určitě podporuji a přiznávám, že sám jsem se dosud nezmohl na více než na nějaké ometení mramoru od napadaného listí, pominu-li doodlomení zkorodovaného okapu, který již dávno neplnil účel, ale hrobku již vysloveně hyzdil. Někdo by to možná měl spíše za vandalství, ale oprava opravdu už možná nebyla a postupoval jsem cestou nejmenšího zla. A motivací mi vždy bylo primárně to, co Zdeněk Danner vykonal pro Bohemku, to že je tu pohřbena celá řada lidí s nimiž nosím stejné příjmení bylo a je pro mne až čistě druhotné, byť netvrdím, že jsem tento fakt zcela ignoroval...

... nicméně, když vidím zájem o tuto »kauzu«, pak bych velice rád, kdybychom se neupnuli na jeden jediný hrob, třebaže muže bezesporu velice významného, a zasloužilého (všechna čest!!!), ale místo jeho posledního odpočinku je stále známé, byť ostudně zanedbané, ale jeho úplná zkáza doposud  nenastala a onu hrobku zatím alespoň nikdo nechtěl odstranit. Většina Dannerových předchůdců ovšem už hrob nemá vůbec, a já zde o vánočním čase kladu snad nejenom řečnickou otázku: NEZASLOUŽILI BY SI TAKÉ NĚJAKÝ PŘIPOMNÍČEK, BYŤ DNES UŽ SPÍŠE RYZE SYMBOLICKÝ ?!?

tomiisek napsal:

Knihu vytiskli takřka komplet, jen z ní vypadlo, že jsme vyhráli titul a postoupili do semifinále poháru UEFA :)

Tak to je hodně kruté, prvému je tam věnováno čtyřicet stran a druhému dalších dvacet!!!!!

Kvůli tomu, že si někdo třeba po uzávěrce všimne, že v pojmu Poštorná je malé pé, nebo, že jsme si vědomi, že ve výčtu trenérů asi některá jména doteď schází, stejně jako upřesnění některých datací (i když jsme zase o měsíc »chytřejší« a něco málo by šlo upřesnit), leč pro podobné úpravy by se již tisk ani distribuce nezastavovaly... [v prvé vlně podobné drobnosti již prostě pár týdnů odstranit nejde, snad jednou v budoucnu v případných dotiscích...] 

... a pokud to někoho zajímá, tak všechny zásadní šotky byly v sezóně 2009/10 -- a jedině tam jdou v současné fázi odstranit, nebo to alespoň tiskárna přislíbila, ale celá ta "sranda" i tak přijde Epochu na šestimístnou částku; zcela nový tisk by byl pro nakladatelství v této situaci už  nejspíše zcela likvidační a to by nám (nejspíše i Bohemce) zejména přátelé vojenské a fantasy literatury asi těžce zazlívali!!! 

A »za dobrotu na žebrotu« si toto sportovně veskrze zelenobílé nakladatelství určitě nezaslouží!!! Pravda, věc se sice velmi táhla, tady není o čem diskutovat, ale pokud si vzpomenete na původní ediční plán, tak počítal jen s jedním svazkem a přislíbeno bylo 500 stran -- nakonec jich "Jenšík & spol." sesumírovali více než trojnásobek a mohlo být ještě mnohem mnohem víc, ALE těch faktorů PROTI bylo v posledku už zkrátka přespříliš. 

PS/ Třeba jednou prozradím více, ale určitě ne teď, vše je příliš čerstvé a bolavé...