Příspěvek Diskuzního fóra

TomBP napsal:

Možná je tato příhoda s podmáčeným trávníkem i částečnou odpovědí na dotazy ohledně fyzické připravenosti našeho mančaftu. Mimochodem, můj syn měl v pátek také trénink a také to bylo v Praze. Proběhnul úplně standardně, hřiště ...

Dobrý den,

Uhříněves je v tomto poměrně specifická, protože je areál na bývalém močálu a proto je v případě vydatných dešťů pravidelně s některými hřišti problém. Nyní nastala specifická situace, kdy v areálu ještě trénovala jednadvacítka, která měla smluvně před námi přednost a tak obsadila použitelné hřiště. Jinak bychom mohli využít umělku, případně stadion v Ďolíčku, kdyby nebyl den po zápase. Doufám, že podobný souběh nepříznivých situací už nenastane.

V rámci přípravy je třeba odlišně posuzovat jednotlivá období. Odlišná je fáze mistrovských zápasů a fáze letní a zimní přípravy. Mikrocykly přípravy se tedy odvíjí od toho, v jakém období se tedy mužstvo nachází. V přípravě se trénuje obvykle víc, i když v mém případě to až tak neplatí, protože já se snažím, aby ten rozdíl byl menší než u jiných trenérů. U nás je ta zátěž v přípravě možná nižší, než někde jinde, ale zároveň se tolik nepoleví v období mistrovských zápasů.

Jako příklad současného mikrocyklu můžu říct, že když máme v sobotu zápas, dáváme volno v neděli, v pondělí jeden trénink, v úterý máme dva tréninky, ve středu jeden, ve čtvrtek jeden, sobota zápas. Mimo to se do tréninkové zátěže musí připočítat všechny pohovory, všechna malování na tabuli, všechna videa vlastní hry či hry soupeře, kondiční přípravu. Naši fotbalisti jsou tak vytíženi maximálně, aby to ještě bylo efektivní.

Pro srovnání můžu uvést, s jakým tréninkovým plánem dosáhl úspěchu mistrovský Leicester. Kdyby to bylo stejně jako u nás, bez vloženého anglického týdne, tak měli sobota zápas, neděle volno, pondělí velmi lehký trénink, úterý dva náročné tréninky, potom ale středa volno, čtvrtek středně náročný trénink, pátek jeden lehký trénink, sobota zápas. V součtu má tedy Bohemka jeden náročný trénink oproti nim navíc. Můžeme se bavit, jestli to bylo či nebylo odpovídající, ale vyhráli takhle Premier League. Vždycky je dobře ve výsledku to, co přinese úspěch.