Příspěvek Diskuzního fóra

ZPRÁVA Z TISKU
(Praha, duben 2020)
MY JSME BOHEMKA, VY NEJSTE NIC

Tradiční pokřik příznivců vršovických klokanů, který ve 23. kole ligy v Ďolíčku doprovodil v kotli vyvěšený transparent "DAREK VEN" byl poslední kapkou do poháru, který příznivci Klokanů také chtěli vyhrát.

Většinový majitel klubu Dariusz Jakubowicz, který ekonomicky stabilizoval klub po jeho znovuzrození, se na valné hromadě klubu rozhodl odevzdat své akcie zbylým akcionářům. "Neustále útoky na naši rodinu, vulgární rasistitické výpady vůči mě a synovi, při vědomí milionů, které jsme do klubu investovali, mě nestojí za to, abych se dalších pět let nervoval kvůli rekonstrukci stadionu", oznámil na valné hromadě Jakubowicz senior. Přislíbil podporu klubu do konce stávající sezóny s tím, že nejpozději po jejím skončení vyklidí kancelář v Ďolíčku on i všichni zaměstnanci klubu, kteří s nim jsou spojeni. Na novou sezónu si už musí finance sehnat zbylí nebo noví akcionáři.

"Nelituji svého vstupu do klubu, který jsem sponzorsky podporoval dávno před rokem 2005, podařilo se nám z nuly, vlastně z mínusu, obnovit klub, který má většinu vlastních hráčů, tréninkové středisko a je vypořádán se všemi lumpárnami z minulosti. Jestliže se to však většině fanoušků, kteří jsou ta opravdová Bohemka, nelíbí, nedává mi smysl dál pokračovat. Proč bych měl?", ptá se muž, který si za 15 let v Bohemce vybudoval mezi majiteli ostatních klubů nemalý respekt.

Zbylí akcionáři se usnesli, že bez další finanční podpory společnosti Barvy a laky nejsou schopni klub ve stávajícím formátu provozovat a je nutné akcionářskou strukturu okamžitě posílit. Žádný konkrétní zájemce o Bohemians však dlouhodobě není na obzoru. Magistrátem hlavního města kolují zprávy, že na lukrativním pozemku vnitřní Prahy, na kterém dosud stojí chátrající stadion Bohemians, bude vybudováno nové obchodně-komerční centrum, jelikož developerská lobby, která dlouhodobě o pozemek ve Vršovicích usiluje, vycítila náramnou příležitost k mastnému kšeftu. "Bohemka by musela doložit financování klubu na další období v podstatě ihned, jinak vážně hrozí, že nájemní smlouva na stadion bude vypovězena a stadion uzavřen", říká mnohoznačně zdroj z magistrátu.

Vedení Bohemians hledá nového investora, ale o klub se zchátralým stadionem na jedné straně a s kádrem plným vlastních hráčů s dlouhodobými smlouvami, z čehož vyplývají nemalé finanční závazky na straně druhé není zájem. Přihlásila se sice ukrajinská skupina podnikatelů vedená jedním z bývalých majitelů klubu, ale špatně skrývá svůj zájem, kterým je rozprodej kádru a účast na developerském využití pozemku. Klub rovněž odmítl nabídku investice 10 milionů liber anglické společnosti Montrock Limited, která nedokázala svoji finanční situaci jakkoli prokázat.

Klubu reálně hrozí sestup do 3 ligy, protože není schopen prokázat naplnění licenčních podmínek FAČR na účast v nejvyšších dvou soutěžích. Krizový scénář hovoří o tom, že Bohemka spadne až do nejnižší pražské soutěže, kterou bude moci hrát na pronajatém hřišti v Uhříněvsi.

Proto se sešla skupina fanoušků, vedená Košilí, Matesem87, Fans, vikem, za podpory dalších srdcařů dykovky, Pavla z Ďolíčku a dalších, která se rozhodla klub zachránit. "Víme, že nás čekají náročné měsíce, vedle našich zaměstnání i 12-14 hodin denně práce pro záchranu klubu, ale investora do pěti týdnů najdeme", tvrdí fanoušci, kteří si odchod Jakubowiczů vynutili.

"Víme, že za námi stojí 5.000 lidí, kteří mají stejný zájem jako my: nechceme ty polské židy, chceme poháry, přízeň rozhodčích, ohňostroje v kotli a třeba i čínské komunistické peníze, o které nás Poláci připravili. Český fotbal pro fanoušky!" plamenně vyjadřují své odhodlání.

"My už jsme si jednou Bohemku zachránili, tak víme, jak na to! Máme podporu na svazu i v podnikatelských kruzích, manažerskou zkušenost, právní zázemí i média na své straně", připomíná Fans. 

"Teď, když jsou Darkové pryč, se zájemci o klub jen pohrnou, já to vím, protože do toho vidím", podotýká dykovka. "Třikrát týdně snídám s panem Poorem, ten nás koupí a vybuduje moderní stadion jako v Trnavě", říká nejmenovaný další fanda Bohemky.

"Náš šéfporadce Paul van Kuiltje byl všude dvakrát a ví, co všechno je špatně, ten jasně definuje naši vizi a do pěti let máme titul!" zní hlas od drtivé většiny fanoušků Bohemky, kteří nyní, když fermežová hydra je konečně pryč, vidí zářnou budoucnost svého klubu.