Příspěvek Diskuzního fóra

KAUZA MOSQUERA

Především doporučuji přečíst si stanovisko ředitele na FB (www.facebook.com/darekjakubowicz/posts/10224264892199867), které je téměř všeříkající.
Dopňuji o informace z mého dnešního rozhovoru s Mírou Držmíškem:

"Jhon vždy deklaroval, že v ČR nebude hrát jinde než za Bohemku, ale že jeho cílem je jít do zahraničí (rozuměno: španělsky mluvící Evropy, rozuměno ještě lépe: nejspíš 2. španělská liga). Jeho smlouva u nás byla do 30.6. s tím, že ji kvůli dohrání ročníku prodloužil do 31.7. Chtěl novou, stejnou smlouvu co měl na jaro, ta byla vytvořena na 1,5 roku a předložena jemu a poslána jeho agentovi do Argentiny. U jednání byla kromě Darka i Jhonova přítelkyně, aby to měl španělsky z první ruky a nedošlo k nedorozumění v překladu. Jhonovi ale zemřel otec a on nebyl cca 10 dní k mání, nezvedal telefon, což jsme chápali. První den nástupu na přípravu (17.7.) Jhon chtěl, aby dostal 10 dní na jednání o zahraničním angažmá a zopakoval, že v ČR jinde než v Bohemce hrát nebude. Já jsem chtěl podepsat smlouvu hned nebo vůbec, ale vzhledem k velmi nadstandardním vztahům Darka s Jhonem (Jhon jej navštěvoval i v době před druhým angažmá v Bohemce, Darek jej vlastně do Bohemky napodruhé přivedl) jsme brali jeho slovo za dané. Mezitím přišly od agenta první požadavky na navýšení smlouvy - ty byly splněny. Po dalších několika dnech přišel Jhon s tím, že chce do smlouvy klauzuli, že může kdykoli přestoupit. S tím jsem samozřejmě nesouhlasil a domluvili jsme se, že může zdarma odejít vždy po půl roce. Ty požadavky hráče jsou normální, každý chce pro sebe to nejlepší. Řada jednání s jinými hráči je podobných. Mimochodem, podpisový bonus smlouva samozřejmě obsahovala. V Bohemce měl podepsat smlouvu, kdy by byl jejím nejdražším hráčem, ale ne nijak ustřeleně. Koneckonců někdo nejdražším hráčem vždycky je...
Dohodnuté znění smlouvy bylo připraveno toto pondělí (zejména z důvodu zpožděných reakcí agenta z Argentiny) a Jhon se s Darkem domluvil, že smlouvu podepíší v sobotu před utkáním. V pondělí odpoledne na tréninku se mi ale Jhon nelíbil, něco mi nesedělo. Volal jsem to raději Darkovi, ten obratem mluvil (španělsky) s Jhonem, což bylo lepší, než abych s ním mluvil anglicky já, protože Jhonova angličtina není ... stoprocentní. Darka Jhon ujistil, že je vše domluveno tak, jak bylo.
V úterý ráno Jhon přišel na předzápasový trénink, samý smích a pohoda, odjel s týmem na oběd a odpočinek. Před zápasem s Chrudimí, když byl tým na odpočinku, jsem s Luďkem Klusáčkem seděl v mém kanclu a přišla mi od Darka Jhonova SMSka (pozn. její obsah je na FB, viz výše). Čekali jsme, že nám k tomu Jhon po návratu něco řekne, jenže on zašel jen do kabiny, s hráči se rozloučil, za mnou ani za trenérem vůbec nezašel."

Mirku, a kde jsi udělal chybu?

"Měl jsem se s ním rozloučit už hned 17.7., ale dovedeš si to představit, co by bylo? Jak by bohemáci reagovali na "vyhazov miláčka tribun"? Nikdo by to nepochopil, když navíc Jhon vehementně ujišťoval, že jinam v ČR nikdy nepůjde. Na jeho post jsme měli ještě Kubu Podaného. Ten sice kvůli zranění na jaře moc nehrál, přesto jsme mu smlouvu prodloužli od 30.6. o měsíc, kdy jsme jej platili i s vědomím, že hrát nemůže. Ale po ujištění Jhona, že v Bohemce pokračuje nemělo smysl Kubu dál držet a tak jsme s Duklou o dalším Kubově angažmá po 31.7. nejednali. Protože platit dva takové hráče by byl moc velký luxus. Proto je moje chyba, že jsem Jhonovi hned 17. neřekl buď podepiš a nebo jdi. Byl bych měsíc za kreténa, ale zůstal by Podaný a dneska už by to možná nikdo neřešil."

Jak je to s Honzou Vodhánělem?

"Řeknu to obecněji. Hráč má smlouvu na určitou dobu. Když cítí, že je o něj zájem, tak nemá ambici ji prodloužit. Jednak ví, že po jejím vypršení může odejít zadarmo a získat tak podpisový bonus od nového zaměstnavatele. Kluby toto vědí a proto se snaží buďto hráče si zavázat vylepšeným prodloužením smlouvy dlouho před jejím vypršením, ale když hráč skutečně o prodloužení "zatím" jednat nechce (čeká na lepší nabídku, o které může začít jednat půl roku před vypršením smlouvy - ale víš jak to chodí), tak klub hledá možnost jak jej zobchodovat, aby po skončení smlouvy hráč neodešel zadarmo. Takže - pokud přijde nabídka v řádech milionů euro, tak hráče nejspíš pustíme."

Budete kádr doplňovat?

"Na každý post máme minimálně dva hráče, na některé posty zatím i víc. Máme v hledáčku dva ofenzivní hráče, ale stávající kádr je dost široký, někdo ještě nejspíš půjde na hostování. Po prvních dvou kolech je repre pauza, přestupní termín je do 10. října, takže není třeba panikařit."

Kdy Ty vlastně máš dovolenou?

(smích) "Tu jsem neměl ani nepamatuju. Pokud nebude žádný zádrhel, tak si ji možná vezmu v reprepauze. A s Darkem jsme v denním kontaktu."

P.S.
Ahoj Pepo, co jako kapitán říkáš na Jhona?
"No... nevím podrobnosti, ale moc to nechápu. Ráno normálně trénoval, pak v kabině před zápasem nám řekl, že nebude hrát a jde do Liberce. Rozloučil se s námi a odešel."

P.S.2
z druhé ruky: V Liberci má Jhon smlouvu na 5 měsíců, cca o 1.000 € měsíčně vyšší, než chtěl v Bohemce.