Příspěvek Diskuzního fóra

AFK11 napsal:

Je to věc názoru, podle mě hraje Vacek dobře. Přijde mi, že je to typ hráče, na kterýho prostě nejsme zvyklí. Fotbalista do ťukesu, ten jsme za poslední léta nikdy moc nehráli. Jestli ale chceme ...

Dovolím si nesouhlasit. Na Vackovu hru se soustředím už delší dobu, jelikož mi přišla pomalá (nemyslím bežecky, ale herně) a na hráče jeho věhlasu ne dost kreativní. Předně je potřeba si ujasnit, jaký styl fotbalu hrajeme, resp. z jaký typ hry nám přinajší nevíce úspěchů - a to je agresivní napadání s rychlou kombinací směrem dopředu anebo rychlé protiútoky, oboje do rozhozené obrany soupeře. Jen výjimečně se dostáváme do tutovek nebo přímo dáváme góly po delší kombinaci okolo vápna soupeře a to obvykle v zápasech, kde máme vyloženě navrch (např. domácí zápas s Boleslaví atd.).

Oba výše zmíněné způsoby hry vyžadují rychlé přemýšlení, hru na minimum doteků a velmi aktivní pohyb od celého týmu, aby soupeř prostě nevěděl, kde mu hlava stojí. A v tomto ohledu (dle mého názoru) Vacek do týmu moc nesedí. V klíčových situacích, tj. v rozvíjejícím se útoku, většinou zbytečně drží míč a hledá řešení, asi průnikovou přihrávku, i když má na krajích zcela volné nabíhající hráče. Většinou jeho hra končí tím, že přihraje nejbližšímu spoluhráči a nebo na vysunutého krajního obránce, který není v pohybu a je víceméně na jeho úrovni. Ano, občas má zajímavá řešení a z průnikových přihrávek jsou šance, ale myslím, že v tomto ohledu jsou někteří další hráči stejně lepší. V neposlední řadě bych zmínil jeho absolutní neochotu/strach střílet, ve střelecké pozici to vždy buď posune jinému hráči a nebo vystřelí pozdě, když už je zblokován obránce. V tomto ohledu mě ale mnohem více štve Květ, který je střelbou z dálky vyhlášený, ale od začátku ligy jsem ho zpoza vápna viděl vystřelit snad jen 3x.

Jasně, v Budějovicích fakt asi nebylo koho dát na střed zálohy místo něj (Novák zatím nemá na to, aby dirigoval hru většinu zápasu - ale myslím, že za 2 až 3 roky bude hodně platným kreativním záložníkem), ale ve spoustě zápasů mi přijde, že je na hřišti zbytečně dlouho a našemu výkonu to škodí. Toť můj názor.