Příspěvek Diskuzního fóra

tomiisek napsal:

Za mne bych zavedl jednoduche pravidlo - co se u VAR neda rozhodnout do 30 sekund, to se ma poustet ve prospech golu. Tedy napr. co neni evidentni ofsajd, to neni ofsajd. Uplne se zapomnelo ...

Pravidlo o ofsajdu nutně potřebuje zrevidovat, ale toto by podle mě byl až příliš velký zásah do pravidel a zažitých způsobů hry. Měsíc nebo dva zpátky jsem slyšel o návrhu, který je podle mě naprosto ideální - pokud je útočící hráč alespoň částí těla na úrovni bránícího hráče, tak se o ofsajd nejedná. Já bych teda formulaci trochu upravil na "Pokud je útočící hráč jakoukoliv herní částí těla (tedy čímkoliv kromě rukou/paží) na úrovni herní části těla bránícího hráče, tak se o ofsajd nejedná". Je to jednoduché na pochopení a u videa s kalibrovanou čárou snadné na posouzení. Akorát to zase zvýší nároky na pomezní rozhodčí, protože poznat v té rychlosti kde je čí noha rozhodně není jednoduché.

Časový limit na posouzení u videa by podle mě systém VAR naprosto znehodnotil - ano, VAR má své mouchy (a ne málo), ale než zavádět limity a omezení kolem těchto problémů je určitě lepší řešení zkvalitnění technologie a hlavně vyšší odbornost, kvalita a hlavně férovost rozhodčích. To je ale problém celého fotbalu a je to boj na hodně dlouhou dobu - ale je to boj, který za to stojí.