Příspěvek Diskuzního fóra

Fotbalhttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clemens_Sch%C3%BCttengruber,_Fu%C3%9Fballschiedsrichter_(03).jpg" target="_blank"> Asistent rozhodčího signalizuje ofsajd

Ve https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotbal" target="_blank">fotbale popisuje ofsajd pravidlo 11, které nejprve definuje ofsajdovou pozici, kdy se některý hráč nachází na soupeřově polovině, blíže soupeřově brance než míč i než předposlední hráč soupeře (tímto předposledním hráčem je obvykle poslední obránce, protože za ním je jako poslední hráč brankář; může se však jednat o libovolné dva hráče, pokud např. brankář předtím vyběhl daleko z branky). Taková situace sama o sobě není porušením pravidel, pokud se však hráč v ofsajdové pozici zapojí do hry ve chvíli, kdy se jeden z jeho spoluhráčů dotkne míče, jedná se o ofsajd, hra je přerušena a naváže se nepřímým volným kopem proti provinivšímu se mužstvu. Za zapojení se do hry je považováno jakékoli zasahování do hry, ovlivňování soupeře nebo získávání výhody ze svého postavení. Pokud se hráč v ofsajdovém postavení do hry nezapojuje (označuje se to někdy neformálně jako mrtvý ofsajd), hra se nepřerušuje, jiní hráči stejného mužstva, kteří nebyli v ofsajdové pozici, mohou např. klidně vstřelit branku.

Ofsajd se netrestá v případě, že se k hráči míč dostane přímo z kopu od branky, z vhazování nebo z https://cs.wikipedia.org/wiki/Rohov%C3%BD_kop" target="_blank">rohového kopu.

Ofsajd zpravidla rozhodčí trestá na základě signalizace asistenta, který při zjištění ofsajdu zdvihne praporek kolmo před sebe (případně výškou držení praporku naznačuje stranu hřiště, na které k provinění došlo).