Příspěvek Diskuzního fóra

Tisková zpráva Družstva fanoušků Bohemians

Vedení Družstva fanoušků Bohemians i klubu Bohemians Praha 1905 a.s. poslední tři roky aktivně vyjednávají se zástupci hlavního města Praha (politiky, úředníky i zaměstnanci příspěvkových organizací města) o budoucím stavu městského stadionu Ďolíček. Jednání to nejsou jednoduchá, ani rychlá. Veřejná správa má své tempo. Přesto jsme se krok po kroku posouvali kupředu. V posledních měsících se však tempo podezřele zpomalilo. Zdá se, že brzdou aktuálně není úřední šiml, ale politický tlak. Proto vedení DFB odeslalo 10. 5. 2022 podání Radě hlavního města Praha, na které jsme však v zákonné lhůtě neobdrželi odpověď. Tímto radní ještě jednou žádáme o odpověď. 

Hlavním tématem našeho podání byla připravovaná architektonická soutěž na rekonstrukci Ďolíčku. Rada hlavního města Praha totiž odsouhlasila záměr architektonické soutěže a k tomu si vyžádala ekonomickou analýzu provozu nového stadionu. Tato studie již byla zpracovaná a předložena radním HMP. Radní hlavního města ovšem opět nekonají. V tuto chvíli nic nebrání tomu, aby Rada pověřila Pražskou developerskou společnost vyhlášením architektonické soutěže. Architektonickou soutěž slibovala fanouškům a občanům řada politiků, včetně zástupců všech vládních stran a koalic na hlavním městě. Radní Šimral (Piráti) se k Ďolíčku opakovaně vyjadřoval na svém facebookvém profilu. Náměstek Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) se pozitivně vyjádřil i během jednání Zastupitelstva hlavního města Praha. Předseda zastupitelského klubu PRAHA SOBĚ Jan Čižinský pak již před volbami na dotazy DFB deklaroval, že „odkup stadion byl správným krokem“ a že se o něj má hlavní město „starat, aby byl Ďolíček stadionem, na který bude Praha hrdá“. Všechny formální požadavky Rady hlavního města Praha tak byly naplněny a politická vůle většiny v Radě i Zastupitelstvu hlavního města by dle výše zmíněného neměla být problém.

Další jednání Rady hlavního města Praha proběhne 1. srpna 2022. Tímto žádáme náměstka Hlaváčka, aby předložil Radě materiál pověřující Pražskou developerskou společnost vyhlásit architektonickou soutěž na rekonstrukci městského stadionu Ďolíček. Dále žádáme ostatní radní, aby dostáli svým slibům a tento materiál odsouhlasili. V neposlední řadě žádáme, aby byl na jednání Rady pozván jako host i předseda DFB, pan Martin Kurka. Ani jeden z požadavků není pro radní překvapením a neměl by být překážkou dalšího rozvoje stadionu.

Byť celou věc vysvětlujeme politikům, fanouškům, veřejnosti i novinářům po celé tři roky, vnímáme jako nezbytné naši situaci ještě jednou vysvětlit. Městský stadion Ďolíček není v řádném stavebním a technickém stavu a hlavní město Praha se o něj nestará jako řádný hospodář. To vše se děje v době, kdy sportovní (nejen fotbalová) infrastruktura v celé Praze značně chátrá a neodpovídá standardům 21. století. Jiná města v České republice (např. Pardubice a Hradec Králové) s tímto i v dnešní nelehké době aktivně bojují, podporují své lokální kluby a budují nové stadiony. Vedení DFB disponuje  analýzou provozu prvoligových fotbalových stadionů v republice a toto srovnání nevychází pro Prahu (město se třemi prvoligovými kluby) vůbec lichotivě. Rekonstrukce Ďolíčku je příležitostí tuto ostudu napravit.

Samotná architektonická soutěž není mimo finanční možnosti hlavního města. Není dnes ani závazkem velkých investic. DFB dlouhodobě jedná s Národní sportovní agenturou o případné dotaci. Zároveň nabízíme zvážit spoluúčast soukromých investorů. Nový stadion může mít komerční prostory do ulice Vršovická a tím na sebe částečně vydělávat a ještě rozšířit nabídku služeb ve Vršovicích. Rekonstrukce Ďolíčku je navíc i obrovskou příležitostí pro veřejný prostor. Nabízí například průchodnost z ulice Sámova do ulice Sportovní, což má hlavní město Praha ve svém dlouhodobém územně rozvojovém plánu. Jednoduše řečeno – nový Ďolíček je příležitostí pro sport i pro město, na níž nemusí nikdo tratit. Bez vyhlášené architektonické soutěže a vítězného návrhu se však nemůžeme posunout kupředu, a proto je třeba ji 1. srpna odsouhlasit.

V případě, že hlavní město Praha materiál 1. srpna neodsouhlasí, žádáme radní, aby odpověděli na zmíněné podání DFB, jasně se vyjádřili k výsledkům ekonomické analýzy, vysvětlili, jak se chtějí o majetek města dále starat a jakou mají dlouhodobou vizi městského stadionu Ďolíček.

Chce vůbec město zachovat fotbal v Ďolíčku?

V Praze dne 20/7/2022

Družstvo fanoušků Bohemians

Martin KURKA, předseda představenstva

David VODEHNAL, místopředseda představenstva

Milan MRAČEK, člen představenstva

Martin SLAVÍK, člen představenstva

Václav VLČEK, člen představenstva